Organisaties die van Transport Layer Security (TLS) gebruikmaken moeten hun leverancier vragen om TLS 1.3 te gaan ondersteunen, om zo beter op de toekomst te zijn voorbereid, zo adviseert het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid vandaag.
TLS is het meestgebruikte protocol voor beveiligde verbindingen op internet. Het gaat dan bijvoorbeeld om het beveiligen van web en e-mailverkeer. In het verleden publiceerde het NCSC al ict-beveiligingsrichtlijnen voor het gebruik van TLS. Vandaag is er een update voor deze richtlijnen uitgekomen. Daarin wordt geadviseerd om bij het inkopen, opstellen en beoordelen van configuraties voor TLS rekening te houden met TLS 1.3. Dit is de nieuwste versie van het protocol.
"TLS 1.3 is inmiddels goed beschikbaar in recente versies van softwarebibliotheken", aldus het NCSC. Op basis van nieuwe inzichten heeft het besloten om TLS 1.2 in veiligheidsniveau af te schalen van Goed naar Voldoende. TLS 1.3 houdt de beoordeling Goed. TLS 1.2 is volgens de overheidsinstantie nog steeds veilig, maar minder toekomstvast dan TLS 1.3.
"TLS 1.2 is minder robuust dan TLS 1.3 tegen toekomstige doorontwikkeling van aanvalstechnieken", stelt het NCSC. Zo zijn verschillende zwakkere elementen van TLS 1.2 niet in TLS 1.3 opgenomen. Daarnaast bevat TLS 1.3 minder kwetsbare configuratie-opties dan TLS 1.2, waardoor TLS 1.3 eenvoudiger veilig te configureren is. Verschillende categorieën aanvallen die tegen TLS 1.2 en eerdere versies werken zijn zodoende niet meer van toepassing op TLS 1.3. Daarom wordt organisaties aangeraden om hun leverancier te vragen TLS 1.3 te gaan ondersteunen.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Juridische vraag: Helaas helaas houdt het bij mijn huidige werkgever op en moet ik eerdaags mijn laptop inleveren. Nu ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.