De afgelopen dagen zag de versleutelde chat-app Signal het aantal gebruikers met tientallen miljoenen toenemen. De plotselinge groei heeft ook invloed op de gebruikerservaring. Veel meer mensen maken namelijk nu gebruik van de app. "Signal mag dan meer privé zijn dan WhatsApp, maar als ze ooit de concurrentie met diens twee miljard gebruikers willen aangaan, hebben ze een product nodig dat net zo gebruiksvriendelijk is", zegt UX-expert Peter Ramsey.
Op zijn website Built for Mars publiceerde hij de afgelopen jaren allerlei analyses van de ervaring bij het gebruik van populaire diensten zoals Zoom, Disney+, Spotify, TikTok en Coinbase. Voor zijn nieuwste analyse keek hij naar eigen zeggen zo'n veertig uur naar de gebruikerservaring van Signal.
Het eerste waar Ramsey tegen aanloopt is dat Signal direct om toestemming tot de contacten vraagt. Zelfs nog voordat de gebruiker een naam heeft kunnen opgeven. "Voor een app die zo gericht is op privacy, lijkt het bizar dat de toegang tot al je contacten het eerste is waarom ze vragen", stelt de UX-expert. Ramsey merkt op dat Signal hier beter op een ander moment om kan vragen. In een andere context, bijvoorbeeld bij het starten van een nieuw gesprek, voelt het namelijk redelijker om deze informatie te vragen.
Een ander kritiekpunt is de pincode die gebruikers moeten instellen. Signal laat pas na het invoeren van de pincode weten dat die niet sterk genoeg is. Daarnaast wordt niet duidelijk gemaakt waar de pincode aan moet voldoen. Wel is de UX-expert te spreken over hoe Signal reageert wanneer de pincode door een fout niet kan worden aangemaakt en opgeslagen.
In de kern lijkt Signal erg op WhatsApp, wat een goed iets is, aldus Ramsey. "Maar er is nog veel werk te doen en ik durf te zeggen dat de gebruikerservaring niet zo goed is als die van WhatsApp." Zo moet Signal onder andere een aantal onnodige stappen verwijderen, zodat het vervangen van WhatsApp eenvoudiger voelt. "Wanneer de hype rond Signal voorbij is, en mensen hun vrienden van WhatsApp naar Signal willen laten overstappen, is de gebruikerservaring hetgeen dat het verschil maakt", besluit Ramsey zijn analyse.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Senior Security Consultant
Als security consultant bij Cegeka speel je een uitermate belangrijke rol in het veilig houden van de bedrijven in Nederland en de Nederlandse maatschappij. Vandaar ook dat Cegeka dit hoog op de agenda heeft staan. Wij doen dit door, in close cooperation, onze klanten advies te geven op strategisch, tactisch en operationeel niveau.
Op woensdag 17 maart mogen alle Nederlanders van achttien jaar en ouder weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. ...
Nog een aantal weken en dan gaat Nederland weer naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. In aanloop naar de ...
Het aftellen naar de verkiezingen is begonnen. Nog vier weken en dan mag Nederland in de stemlokalen en per post bepalen wie de ...
Een digitaal paspoort, recht op betaalbaar en snel internet, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het zijn slechts een ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.