Google heeft een nieuwe versie van Chrome uitgebracht waarin de support voor Adobe Flash Player volledig is verwijderd. Daarnaast is er een kritieke kwetsbaarheid in de browser verholpen die remote code execution mogelijk maakte.
Op 31 december vorig jaar stopte Adobe al de ondersteuning van Flash Player. Sinds 12 januari blokkeert de browserplug-in het afspelen van Flash-content. Browserontwikkelaars volgen nu door de support voor de verouderde technologie volledig uit hun browsers te verwijderen. Flash Player werd gebruikt voor het weergeven van video's en andere content, maar inmiddels is de functionaliteit op steeds meer websites door html5 vervangen. Daarnaast werd het geplaagd door een lange geschiedenis van beveiligingsproblemen.
Naast het verwijderen van de ondersteuning voor Adobe Flash Player zijn er ook 36 kwetsbaarheden verholpen. Eén van deze beveiligingslekken is als kritiek aangemerkt en maakt het mogelijk voor een aanvaller om volledige controle over het onderliggende systeem te krijgen. Alleen het bezoeken van een kwaadaardige of gecompromitteerde website of het te zien krijgen van een besmette advertentie is voldoende.
Veel details over de kwetsbaarheid (CVE-2021-21117) zijn niet gegeven, behalve dat die in een onderdeel aanwezig is genaamd Cryptohome. Het beveiligingslek werd ontdekt door onderzoeker Rory McNamara die Google op 10 oktober over het probleem informeerde. Voor zijn bugmelding ontving de onderzoeker 30.000 dollar.
Naast de bovengenoemde kritieke kwetsbaarheid zijn in de nieuwe Chrome-versie 35 andere beveiligingslekken met een lagere impact verholpen. Het gaat onder andere om beveiligingslekken met het stempel "high", waardoor een aanvaller code binnen de context van de browser had kunnen uitvoeren. Het is dan mogelijk om bijvoorbeeld data van andere websites te lezen of aan te passen. Ook kwetsbaarheden om uit de Chrome-sandbox te ontsnappen vallen hieronder. Op de meeste systemen zal Chrome automatisch naar versie 88.0.4324.96 updaten.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Senior Security Consultant
Als security consultant bij Cegeka speel je een uitermate belangrijke rol in het veilig houden van de bedrijven in Nederland en de Nederlandse maatschappij. Vandaar ook dat Cegeka dit hoog op de agenda heeft staan. Wij doen dit door, in close cooperation, onze klanten advies te geven op strategisch, tactisch en operationeel niveau.
Wanneer mensen een eigen device (BYOD) mee nemen naar werk: hoe bescherm jullie je daartegen? (Ben zelf tegen het gebruik van ...
Een digitaal paspoort, recht op betaalbaar en snel internet, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het zijn slechts een ...
Als je voor OneDrive betaalt, kun je de functie Versiegeschiedenis gebruiken. Erg handig als je een vorige versie van een ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.