Het aantal gevallen van cybercrime is vorig jaar explosief gestegen, aldus het Openbaar Ministerie vandaag. Er was een toename van 127 procent ten opzichte van 2019. Met name slachtoffers van WhatsAppfraude en bankhelpdeskfraude verloren veel geld.
Bij WhatsAppfraude ging het om een gemiddeld schadebedrag van 2800 euro per slachtoffer. Mensen die door zogenaamde bankmedewerkers werden opgelicht verloren gemiddeld 10.000 euro. De politie liet eerder al weten dat criminelen vorig jaar 13 miljoen euro via WhatsAppfraude wisten te stelen. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er bij de aanpak van cybercrime allerlei knelpunten. "Telkens blijken techniek, wetgeving én organisatie achter te lopen op de werkelijkheid", zo stelt het OM.
De verschuiving van traditionele criminaliteit naar het digitale domein vraagt méér, aldus het OM en de politie. Naast een noodzakelijke uitbreiding in menskracht en samenwerking met verschillende partners, gaat dat bijvoorbeeld ook om aanpassingen in nationale en internationale regelgeving. "We staan voor de uitdaging om de transitie van traditionele criminaliteit naar cybercriminaliteit bij te benen", aldus Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van Procureurs-generaal.
Vandaag kregen leden van de Cyber Security Raad (CSR), een adviesorgaan van het kabinet en bedrijfsleven, een simulatie van een opsporingsonderzoek en welke knelpunten hierbij komen kijken. De CSR komt in de lente met een advies aan het kabinet over de inzet van mensen en middelen op het gebied van cyberweerbaarheid en cybercriminaliteit.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Security-engineer IAM
Krijg jij energie van technische vraagstukken op het vlak van Security en Risk? En steek je graag je handen uit de mouwen om zelf een bijdrage te leveren aan een veilige digitale omgeving waarin de data en euro’s van onze klanten worden beheerd. Dan komen we graag met jou in contact.
Senior Security Consultant
Als security consultant bij Cegeka speel je een uitermate belangrijke rol in het veilig houden van de bedrijven in Nederland en de Nederlandse maatschappij. Vandaar ook dat Cegeka dit hoog op de agenda heeft staan. Wij doen dit door, in close cooperation, onze klanten advies te geven op strategisch, tactisch en operationeel niveau.
Juridische vraag: Bij ons bedrijf is gekozen voor bring-your-own-device, waarbij mensen zelf privé een laptop mogen kopen en ...
Een digitaal paspoort, recht op betaalbaar en snel internet, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het zijn slechts een ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.