Het gebruik van surveillancesoftware door onderwijsinstellingen bij online tentamens blijft de Tweede Kamer bezighouden. Dit keer gaat het om een maatregel van de Erasmus Universiteit. Studenten moeten naast de webcam van hun laptop ook hun smartphone als camera instellen.
Volgens de universiteit moet dit fraude tegengaan. "Zorg dat uw telefoon is uitgezet en/of smartwatch is opgeborgen. Gebruik ervan tijdens het tentamen en binnen 30 minuten na afloop van het tentamen, is niet toegestaan. Mogelijk dient uw telefoon ingezet te worden als 2e camera om beelden te tonen van uw tentamenomgeving aan de online surveillance. Let hiervoor op de informatie die gegeven wordt bij aanvang van het tentamen", aldus de universiteit (pdf).
Alle faculteiten gaan werken met een tweede camera bij proctoringtentamens, meldt Erasmus Magazine. Van Raan en Van Esch van de Partij voor de Dieren hebben minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en minister Van Engelshoven van Onderwijs om opheldering gevraagd. "Deelt u de mening dat de Erasmus Universiteit met deze buitenproportionele stap volkomen de verkeerde kant op beweegt? Zo nee, waarom niet?", vragen de Kamerleden.
De ministers moeten verder duidelijk maken of ze van mening zijn dat de inzet van surveillancesoftware bij tentamens zo snel mogelijk moet stoppen. "Bent u bereid om de Erasmus Universiteit terug te fluiten? Zo nee, waarom niet?", vragen Van Raan en Van Esch verder. Ze willen daarnaast weten of de ministers onderwijsinstellingen gaan helpen om met het gebruik van surveillancesoftware te stoppen.
Ollongren en Van Engelshoven hebben drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden. Eerder deze week stelde de PvdD ook al Kamervragen over een datalek met de surveillancesoftware van de Hanzehogeschool Groningen. Daar bleek het voor buitenstaanders mogelijk om met studenten die online tentamens maakten mee te kijken.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Juridische vraag: Helaas helaas houdt het bij mijn huidige werkgever op en moet ik eerdaags mijn laptop inleveren. Nu ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.