De Britse privacytoezichthouder ICO heeft het onderzoek naar advertentieveilingen hervat. Vorig jaar mei werd het onderzoek vanwege de coronapandemie en het opnieuw beoordelen van prioriteiten en middelen gepauzeerd. In een verklaring laat het Information Commissioner’s Office (ICO) nu weten weer met het onderzoek aan de slag te gaan.
Bij advertentieveilingen wordt gebruik gemaakt van real time bidding (RTB), een technologie waarbij advertentieruimte op websites via een geautomatiseerde veiling wordt verkocht aan adverteerders. Elke keer dat iemand een website bezoekt en een gerichte advertentie te zien krijgt, worden gegevens over wat hij of zij leest of bekijkt naar bedrijven gestuurd. Dit worden ook "bid requests" genoemd.
Advertentiebedrijven versturen deze gegevens naar tal van bedrijven om zo adverteerders te laten bieden om advertenties aan bezoekers te tonen. Bedrijven kunnen zo gericht adverteren. De bid requests die dit mogelijk maken bevatten vaak allerlei persoonlijke informatie van internetgebruikers, zoals hetgeen dat de bezoeker leest of bekijkt, locatiegegevens, informatie over het gebruikte apparaat, uniek tracking-ID en ip-adres.
Verschillende Europese privacytoezichthouders, waaronder ook de Britse, zijn naar aanleiding van klachten over deze werkwijze een onderzoek gestart. "Het zorgen voor transparantie en het beschermen van kwetsbare burgers zijn prioriteiten voor het ICO. Het complexe systeem van RTB kan de gevoelige persoonlijke data van mensen gebruiken om hun advertenties te tonen en vereist de nadrukkelijke toestemming van mensen, wat op het moment niet gebeurt", zegt Simon McDougall van de Britse toezichthouder.
"Het delen van de data van mensen met mogelijk honderden bedrijven, zonder goed de risico's van deze tegenpartijen te beoordelen en verhelpen roept ook vragen op over het beveiligen en bewaren van deze gegevens", gaat McDougall verder. Het ICO zal een aantal audits naar digitale marktplatformen uitvoeren om zo een beter beeld van de industrie te krijgen. De komende maanden zal de toezichthouder bepaalde bedrijven benaderen om aan de audits mee te werken. Wanneer het onderzoek is afgerond is onbekend. De toezichthouder is van plan om de uiteindelijke resultaten te publiceren.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Juridische vraag: ik las in het FD dat concurrenten de AVG niet tegen elkaar in konden zetten. Maar het is toch oneerlijke ...
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.