Domeinnamen in de .nl-zone die wegens internetoplichting offline worden gehaald zullen voortaan naar een landingspagina met informatie wijzen. Dat laat de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) weten, de organisatie die de .nl-domeinnamen beheert. SIDN werkt hierbij samen met het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie.
Voorheen werden na meldingen van het Meldpunt de nameservers van dergelijke malafide domeinen verwijderd. De gekoppelde website was daardoor niet meer bereikbaar. De reden hiervan was voor internetgebruikers echter onduidelijk. Via de landingspagina krijgen bezoekers nu uitleg en worden verwezen naar meer informatie bij de politie en SIDN.
"We halen jaarlijks duizenden malafide websites offline, onder andere op basis van dit soort meldingen van de politie. Dit doen we natuurlijk om de internetgebruikers te beschermen en te voorkomen dat ze slachtoffer worden van internetcriminaliteit. Maar ze blijven soms in onwetendheid achter, want de webpagina is ineens niet meer bereikbaar", zegt Chiel van Spaandonk, specialist bij de abusedesk van SIDN.
Volgens Van Spaandonk dragen de landingspagina's niet direct bij aan meer veiligheid, maar vergroten ze wel het bewustzijn bij internetgebruikers dat niet iedere webwinkel betrouwbaar is. "Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook", merkt de specialist op. SIDN gaat mogelijk op termijn ook landingspagina’s tonen na ingrijpen door andere instanties dan het Landelijk Meldpunt Internetoplichting.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Juridische vraag: Helaas helaas houdt het bij mijn huidige werkgever op en moet ik eerdaags mijn laptop inleveren. Nu ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.