Een recent ontdekte aanval waarbij een certificaat van e-mailbeveiligingsbedrijf Mimecast werd misbruikt is uitgevoerd door de SolarWinds-aanvallers, zo stelt het bedrijf na onderzoek. Het gecompromitteerde certificaat werd gebruikt om Microsoft 365-omgevingen van Mimecast-klanten aan te vallen.
Dat maakte Mimecast op 12 januari bekend. "Ons onderzoek heeft bevestigd dat dit incident verband houdt met de aanval op de SolarWinds Orion-software en is uitgevoerd door dezelfde aanvaller", aldus Mimecast in een vandaag verschenen update over het incident. Tevens meldt de e-mailbeveiliger dat de aanvaller mogelijk ook versleutelde service-account credentials van klanten in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk heeft gestolen.
Deze credentials worden door klanten gebruikt voor het opzetten van verbindingen van de Mimecast-omgeving naar zowel lokale als clouddiensten van de organisatie, zoals LDAP, Azure Active Directory, Exchange Web Services, POP3 journaling en 'SMTP-authenticated delivery routes'. Mimecast zegt niet bekend te zijn met gevallen waarbij de versleutelde inloggegevens zijn ontsleuteld en misbruikt. Toch krijgen alle klanten in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk het advies om uit voorzorg hun credentials te resetten.
Mimecast biedt verschillende diensten voor het synchroniseren, monitoren en beveiligen van e-mailaccounts. Organisaties installeren een door Mimecast uitgegeven certificaat op hun server om zo een verbinding tussen de Mimecast-diensten en Microsoft 365 Exchange mogelijk te maken. Een dergelijk certificaat werd door de aanvallers gecompromitteerd. Microsoft ontdekte dit en waarschuwde het securitybedrijf.
Het gecompromitteerde certificaat is vervolgens gebruikt om toegang tot de Microsoft 365-omgevingen van klanten te krijgen. Zo'n tien procent van de Mimecast-klanten maakt gebruik van een certificaat-gebaseerde verbinding. De getroffen klanten waarbij er aanvallen plaatsvonden, het zijn er volgens Mimecast minder dan tien, zijn inmiddels ingelicht.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Op woensdag 17 maart mogen alle Nederlanders van achttien jaar en ouder weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. ...
Nog een aantal weken en dan gaat Nederland weer naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. In aanloop naar de ...
Het aftellen naar de verkiezingen is begonnen. Nog vier weken en dan mag Nederland in de stemlokalen en per post bepalen wie de ...
Een digitaal paspoort, recht op betaalbaar en snel internet, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het zijn slechts een ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.