image

Duitse internetproviders informeren slachtoffers Emotet-malware

vrijdag 29 januari 2021, 11:28 door Redactie, 1 reacties

Duitse internetproviders gaan slachtoffers van de Emotet-malware informeren, zodat die hun systemen kunnen opschonen. Deze week lukte het politiediensten tijdens een internationale operatie om het Emotet-botnet uit te schakelen. Zo werden de hoofdservers overgenomen, alsmede honderden andere servers. Volgens de FBI blijkt op basis van IP-adresgegevens van deze machines dat van 1 april 2020 tot en met 17 januari dit jaar zo'n 1,6 miljoen computers met Emotet besmet zijn geweest.

Om de malware te verwijderen hebben de autoriteiten een update ontwikkeld die eind april automatisch op besmette systemen wordt uitgevoerd. Het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), onderdeel van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, heeft internetproviders in het land geïnformeerd over besmettingen bij hun abonnees. De providers kunnen op hun beurt deze abonnees waarschuwen om hun systeem op te schonen.

"Ik roep alle burgers op: als je informatie ontvangt van je provider over een Emotet-infectie op je systeem, neem dat dan serieus. Schoon je systemen op! Als Emotet je systemen heeft besmet, moeten we aannemen dat ook andere malware aanwezig is. Die moet ook worden gevonden en verwijderd", zegt BSI-president Arne Schönbohm. Volgens het BSI veroorzaakte Emotet alleen al in Duitsland voor meer dan 14,5 miljoen euro schade.

Eerder deze week deed de Oekraïense politie huiszoekingen bij vermeende beheerders van het Emotet-botnet en maakte daarvan een video.

Image

Reacties (1)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.