Tijdens een internationale politieoperatie zijn de hoofdservers van het beruchte Emotet-botnet overgenomen en vervolgens gebruikt om de malware bij één miljoen computers in quarantaine te plaatsen. Twee van de hoofdservers stonden in Nederland. De politie kon deze servers dankzij de hackbevoegdheid binnendringen, zo laat het Openbaar Ministerie vandaag weten.
Emotet is een "modulaire malwarefamilie" die allerlei aanvullende malware op systemen kan installeren, wachtwoorden uit browsers en e-mailclients steelt en zelf zeer lastig te verwijderen is. Om zich te verspreiden maakt Emotet gebruik van e-mails die als bijlage .docx-bestanden met kwaadaardige macro's bevatten. Emotet kan aanvullende malware downloaden en was verantwoordelijk voor een aantal zeer ernstige ransomware-uitbraken bij grote organisaties. Wereldwijd zouden één miljoen computers met Emotet besmet zijn.
Volgens het Openbaar Ministerie maakte de criminele organisatie achter Emotet gebruik van honderden servers om de malware te verspreiden. Sommige servers werden gebruikt om besmette machines te besturen en gegevens door te verkopen, andere om nieuwe slachtoffers te maken, en weer andere servers werden gebruikt om politie en beveiligingsbedrijven op afstand te houden.
Tijdens een onderzoek naar de malware werd de gehele infrastructuur in kaart gebracht. Daaruit bleek dat twee van de drie hoofdservers in Nederland stonden. Deze week lukte het de autoriteiten om de controle over het Emotet-netwerk over te nemen en de malware te deactiveren. Op de Nederlandse hoofdservers is een software-update geplaatst voor alle besmette computersystemen. Die halen de update daar automatisch op, waarna de Emotet-malware in quarantaine wordt geplaatst.
Tevens heeft de politie de Emotet-checker gelanceerd waarmee eindgebruikers en systeembeheerders van bedrijven en organisaties kunnen nagaan of Emotet op hun systemen wachtwoorden en gebruikersnamen heeft gestolen. Tijdens het onderzoek trof de politie 600.000 e-mailadressen met wachtwoorden aan die de malware had buitgemaakt.
Tijdens operatie "LadyBird" werkten de Landelijke Eenheid en het Landelijk Parket in Nederland samen met politie en justitie in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Oekraïne, de Verenigde Staten, Canada en Litouwen.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Senior Security Consultant
Als security consultant bij Cegeka speel je een uitermate belangrijke rol in het veilig houden van de bedrijven in Nederland en de Nederlandse maatschappij. Vandaar ook dat Cegeka dit hoog op de agenda heeft staan. Wij doen dit door, in close cooperation, onze klanten advies te geven op strategisch, tactisch en operationeel niveau.
Wanneer mensen een eigen device (BYOD) mee nemen naar werk: hoe bescherm jullie je daartegen? (Ben zelf tegen het gebruik van ...
Een digitaal paspoort, recht op betaalbaar en snel internet, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het zijn slechts een ...
Als je voor OneDrive betaalt, kun je de functie Versiegeschiedenis gebruiken. Erg handig als je een vorige versie van een ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.