image

Erasmus Universiteit verplicht tweede camera bij online tentamens

maandag 8 februari 2021, 16:47 door Redactie, 7 reacties

Studenten van de Erasmus Universiteit die een online tentamen doen waarbij surveillancesoftware wordt ingezet moeten voortaan verplicht een tweede camera gebruiken. Dat moet fraude voorkomen, zo stelt het College van Bestuur. De universiteit zegt wel dat het het gebruik van surveillancesoftware bij online tentamens tot een minimum zal beperken.

Vorige maand meldde Security.NL al dat studenten van de universiteit naast de webcam van hun laptop ook hun smartphone als camera moesten gaan instellen. Dit leidde tot Kamervragen van de Partij van de Dieren. Ondanks kritiek van de Universiteitsraad heeft de universiteit toch besloten om sinds afgelopen donderdag een tweede camera in te zetten bij proctored tentamens, zo laat Erasmus Magazine weten.

Aanleiding voor de maatregel is de ontdekking van een fraudemogelijkheid bij het gebruik van alleen de webcam. De universiteitsraad heeft het College van Bestuur uitgenodigd voor een nieuwe bijeenkomst om over het gebruik van surveillancesoftware te praten. Naar aanleiding van eerdere gesprekken met de universiteitsraad heeft de universiteit toegezegd het afleggen van online tentamens met surveillancesoftware tot een minimum te beperken, meldt het Financieele Dagblad.

Eén van de studenten van de Erasmus Universiteit die werd gewaarschuwd omdat ze een verplichte stap tijdens het online tentamen was vergeten vindt dat de universiteit geen surveillancesoftware moet gebruiken waarin studenten per ongeluk verplichte stappen kunnen overslaan of die studenten voortdurend vraagt om hun scherm te delen. "Er moet meer balans zijn met het welzijn van de studenten. Als dit onvoldoende kan worden gegarandeerd, moet een andere vorm van toetsing worden overwogen", zo laat ze in Erasmus Magazine weten.

Reacties (7)
08-02-2021, 17:11 door Anoniem
Ze bedoelen.... met 2 camera's kun je niet meer frauderen?? Ik ga het nog steeds redden. Zonder enige moeite. Kansloos verhaal.
08-02-2021, 17:57 door Anoniem
Uit het Erasmus Magazine:

"Studentleden in de raad zijn fel tegen een tweede camera en pleiten voor alternatieve tentamenvormen in plaats van proctoring. Het College van Bestuur staat daarvoor open, maar ziet geen andere mogelijkheid de komende tentamenperiode met twee camera’s te gaan werken."

Dat laatste horen we steevast terugkomen, maar wordt nooit fatsoenlijk onderbouwd. Het argument dat twee camera's twijfels zouden wegnemen bij fraude met één camera is een non-argument. Met die redenering kan je ook drie, of tien camera's vereisen, of dat studenten het examen in hun zwembroek maken. Met n-1 kan je immers later twijfels krijgen. Er wordt gespeculeerd op een mogelijk probleem en dat wordt vervolgens als dwingende beperking ingezet. Dat lijkt toch niet erg wenselijk.
08-02-2021, 22:12 door Anoniem
Elke onderbouwing ontbreekt. Er worden altijd gelegenheidsargumenten aangedragen of er wordt gesteld "dat het nu eenmaal moet" en dat het "uitzonderlijke tijden zijn". Als ze zouden willen, dan kan er opeens heel veel. De bestuurders zijn echter enorm kortzichtig en willen zelf geen enkel risico nemen. Toch een mogelijkheid vinden om op een veilige manier fysieke tentamens af te nemen om te voorkomen dat jongeren vertraging oplopen? Te risicovol! Thuis tentamens maken dan maar? Te risicovol! We eisen meerdere camera's! Zolang hen zelf uiteindelijk maar niks valt te verwijten. En als je onterecht straks als fraudeur wordt aangemerkt nadat zo'n flut computersysteem denkt dat je "te vaak de andere kant op kijkt", dan kun je vechten tegen een bureaucratisch systeem en zul je nooit je gelijk krijgen.

Ik ben blij dat mijn tijd op de EUR al een hele tijd achter me ligt, al was het in die tijd een fantastische universiteit.
09-02-2021, 07:35 door Anoniem
Ik raad aan dat iedereen dan maar naakt die online tentamens gaat doen.
09-02-2021, 09:39 door Anoniem
Welke onderbouwing wil je hebben dan? Het is toch vrij logisch dat je als school garant moet staan voor de kwaliteit van het onderwijs en het niveau van de studenten?

Dat doe je door o.a. examens af te nemen. Gecontroleerd, zonder internet, zonder hulp, zonder 10 mensen om je heen die antwoorden voorzeggen etc. Normaal gesproken doe je dat in een lokaal / zaal met toezicht in die zaal. Dat gaat niet als het vanaf huis gedaan moet worden, zeker niet als je 30.000 studenten hebt. Dan is 1:1 examens afnemen al helemaal niet te doen! Dus stel je de eis van 2 camera's. 1 van voren zodat je kunt controleren wat de student doet en dat er niemand achter de student staat te souffleren en eentje gericht op de student van achteren zodat je ziet dat hij niet toevallig lekker met 30 andere studenten aan het chatten is en alle antwoorden deelt en dat er ook aan die kant niet 10 man staan voor te zeggen. Zo gaat het ook in een examen hal, maar omdat het nu ineens thuis is en een surveillant ineens misschien 'iets' van de kamer kan zien is het ineens PRIVACY!!!!!!

En daar is software voor nodig, en die software zal het inderdaad niet altijd 100% goed hebben.

Dat is toch allemaal niet zo moeilijk om te verzinnen? Natuurlijk snap ik dat de student liever zijn diploma gratis krijgt bij het volgende kratje bier, en dat hij liever in de kroeg hangt en dat we vooral niet zo moeilijk moeten doen en elke student op zijn blauwe ogen moeten vertrouwen dat hij niet fraudeert. En over een paar jaar allerlei nieuwsberichten dat diploma's niets waard meer zijn omdat ineens blijkt dat niemand over de benodigde kennis beschikt... Goh...

Uiteraard vind ik wel dat een school een alternatief moet aanbieden als je bezwaren hebt of niet beschikt over benodigde apparatuur of wat dan ook. Maar hoe ga je dat als school in deze Corona tijden voor 30k studenten 'even' regelen? Ga jij je als vrijwilliger aanbieden om aanwezig te zijn om te surveilleren? Docenten zijn daar namelijk niet bij betrokken die zijn druk bezig om de online lessen voor te bereiden, op te nemen en te geven.

Dus ja, ergens tegenaan schoppen en roepen hoe k*t het is, is weer lekker makkelijk. Het probleem is alleen wel iets groter. Ik vind het bewonderingswaardig hoe snel en hoe goed allerlei scholen (van basis t/m universiteit) zich aangepast hebben aan de huidige situatie. Hulde!
09-02-2021, 09:54 door majortom
Mijn zoons zitten gelukkig op opleidingen die wel nadenken en de tentamens fysiek, met de nodige Corona maatregelen, blijven afnemen.
10-02-2021, 13:21 door Anoniem
Door majortom: Mijn zoons zitten gelukkig op opleidingen die wel nadenken en de tentamens fysiek, met de nodige Corona maatregelen, blijven afnemen.

Ik snap deze reactie. Je zou bijna denken dat dat bij de EUR dan niet het geval is. Voor zover de maatregelen het toestaan, worden tentamens natuurlijk ook zoveel mogelijk on-campus verzorgd, Corona maatregelingen in acht nemend. Echter, studenten komen van heinde en ver. Zoals boven ook werd aangegeven, is een tentamen dat zonder surveillance kan worden afgenomen (bijv. open boek tentamens), niet altijd een optie. Ook naar de campus komen niet. Als een tentamen in principe op de campus is, kiest een niet te verwaarlozen aantal studenten er toch voor om het tentamen thuis te maken. Bijvoorbeeld omdat zij Covis hebben, of omdat thuis in Zimbabwe is, Californië, China, etc. Vroeger (12 maanden terug) was het ondenkbaar dat je in zo'n geval überhaupt je toets kon maken. Ik vind proctoring ook zeker een laatste keuze, maar fijn dat het kan.

Dit even los van de vraag of een 2e camera nodig is. In mijn optiek wel. En natuurlijk, ook met 2 camera's kun je frauderen, maar wel veel minder makkelijk. Ik hoop dat alle studenten thuis zich realiseren hoe ernstig frauderen is. Je moet er niet aan denken dat een diploma van de "Covid-generatie" straks minder waard is dan van andere studenten, dus denk ajb goed na.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.