image

Studentenvakbond wil einde aan surveillancesoftware bij online tentamens

maandag 8 februari 2021, 11:01 door Redactie, 10 reacties
Laatst bijgewerkt: 10-02-2021, 20:32

Onderwijsinstellingen moeten stoppen met het gebruik van surveillancesoftware bij online tentamens, zo stelt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Uit onderzoek van de LSVb blijkt dat vijftien van de 21 onderzochte Nederlandse hoger onderwijsinstellingen nog altijd gebruikmaakt van de online surveillancesoftware.

De afgelopen maanden deden zich meerdere incidenten voor bij het gebruik van proctoringsoftware, zoals online surveillance ook wordt genoemd. Zo werden tentamens bij honderden studenten onterecht door de software als verdacht bestempeld. Op de Wageningen Universiteit ging het om ruim 1400 studenten, terwijl bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam ruim honderd studenten en de Vrije Universiteit in Amsterdam zo'n 110 studenten werden gedupeerd.

Zeker vijftien rechtenstudenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam raakten door een probleem met de surveillancesoftware die bij hun tentamen werd gebruikt hun diploma kwijt en een kwetsbaarheid met de surveillancesoftware van de Hanzehogeschool in Groningen zorgden ervoor dat journalisten met de online tentamens konden meekijken.

Volgens de LSVb heerst er door dergelijke incidenten grote onrust en extra spanning rondom online tentaminering. "Dat tentamens stress met zich meebrengen is een gegeven op zich, maar meer en meer studenten geven nu aan ook extra gespannen en zenuwachtig te zijn over de werking van hun proctoring. Doet hun internet het wel en zijn er geen prikkels van buiten die ervoor kunnen zorgen dat ze verdacht worden van fraude? Vooral die continue verdenking weegt zwaar", zegt LSVb-voorzitter Lyle Muns.

De LSVb doet een dringend beroep op onderwijsinstellingen om het gebruik van proctoring te stoppen en aan de slag te gaan met andere vormen van tentaminering. Volgens Muns bewijzen de zes overige, grote onderwijsinstellingen die geen gebruik van proctoring maken dat er heel goed alternatieven mogelijk zijn. "Het wordt hoog tijd dat het gebruik van proctoring eerder uitzondering wordt dan regel. Er zijn talloze andere vormen van tentaminering mogelijk", aldus de LSVb-voorzitter.

Reacties (10)
08-02-2021, 11:42 door Reinder
Alhoewel ik persoonlijk ook niet zo'n voorstander ben van die proctoring-software, vind ik het gebruik van de frase "...nog altijd gebruikmaakt van.." een beetje ongepast. Die scholen zijn er amper een jaar geleden mee begonnen. Om het nu "nog altijd" te noemen doet voorkomen alsof het een al decennia-oud algemeen bekend probleem is in plaats van een tijdelijke maatregel. "Nog altijd" is passend in zaken als "Nog altijd begint X% van de jongeren met roken" of zoiets.
08-02-2021, 11:56 door Anoniem
Online tentamens maar afschaffen dan. Je kunt het ook niet toelaten dat er helemaal geen toezicht is, daarmee verwatert de waarde van je diploma's.
Dus dan de studenten maar weer bij elkaar roepen met afdoende maatregelen tegen corona besmetting.
08-02-2021, 12:26 door Anoniem
Nou leuk hoor, zulke software waar maar wat op de gok studenten verdacht worden gemaakt.

Typisch gevalletje van "proctor and gamble"?......
08-02-2021, 12:29 door Briolet
Door Anoniem: Online tentamens maar afschaffen dan.

Afschaffen hoeft niet. Maak het gewoon vrijwillig.

Zet het collegegeld 'op hold' voor hen die de examens na de pandemie willen doen, want uiteindelijk zullen de examens weer in zalen gedaan worden.
08-02-2021, 12:30 door Anoniem
Dus dan de studenten maar weer bij elkaar roepen met afdoende maatregelen tegen corona besmetting.
Precies zoals het hoort... Of de studenten in elk geval de keus geven...

Daar komt bij... als ik wil frauderen... en ik weet dat er 1 of 2 camera's mee kijken... Dan houd ik daar toch rekening mee? Zo vreselijk moeilijk is het niet om *iemand* mee te laten kijken. Met een corona-kapsel is een oordopje ook nog wel onzichtbaar weg te werken. En zie daar de bijzonder simpele fraude. Toegevoegde waarde van de software: 0. En een enorme inbreuk op 'persoonlijke levenssfeer' ofzo.
08-02-2021, 12:42 door Anoniem
Ik vind die software nogal logisch, ook al ben ik tegen privacy schendingen / inbreuk op privacy.

De reden lijkt me logisch, garantie gegven op eerlijk behaald dimploma.
Als iemand mij kan vertellen hoe een school een examen op afstand kan afnemen en mij als werkgever de garantie kan geven dat de waarde van dat diploma er ook echt is, lees, de student niet alle antwoorden heeft kunnen googlen enz.

Wat wel moet, een student zou nee moeten kunnen zeggen en dan de keuze krijgen het examen in een schoolgebouw onder toezicht te kunnen maken. Of eigenlijk andersom, iedereen moet het op school maken tenzij de student akkoord gaat met thuisexamen voorwaarden, waar dit dus onderdeel van is.
08-02-2021, 17:42 door Anoniem
Door Reinder: Alhoewel ik persoonlijk ook niet zo'n voorstander ben van die proctoring-software, vind ik het gebruik van de frase "...nog altijd gebruikmaakt van.." een beetje ongepast. Die scholen zijn er amper een jaar geleden mee begonnen. Om het nu "nog altijd" te noemen doet voorkomen alsof het een al decennia-oud algemeen bekend probleem is in plaats van een tijdelijke maatregel. "Nog altijd" is passend in zaken als "Nog altijd begint X% van de jongeren met roken" of zoiets.

Je kunt een jaar nadat we met COVID geconfronteerd werden wel 'nog altijd' noemen. Scholen en universiteiten zijn nu niet meer overvallen door, maar hebben een jaar de tijd gehad om gepastere methodes om te examineren te bedenken. In plaats daarvan hebben ze de problematiek eigenlijk doorgeschoven naar de student, die maar even moet zorgen voor een ruimte, meerdere apparaten en een stabiel netwerk, en moet tolereren dat er beelden gemaakt worden waarvan vaak niet duidelijk is wie die bekijkt, waar en hoe lang ze opgeslagen worden. Studenten voelen zich ondertussen klemgezet, want van enige vrije keuze is eigenlijk nauwelijks sprake.
08-02-2021, 22:06 door Anoniem
En groot gelijk hebben ze.

Laat die studenten overigens gewoon fysiek op locatie tentamen maken. De problemen die ontstaan doordat studenten beperkt onderwijs kunnen volgen zijn een stuk groter dan het potentiële gevaar voor de volksgezondheid. Het is echt triest dat bijvoorbeeld scholieren zo'n mager onderwijs krijgen dat veel leerlingen zullen blijven zitten of niet klaar zijn voor de eindexamens.

Corona is geen eng virus waarbij iedereen die bij een besmet persoon in de buurt komt uitslag krijgt en dood neervalt. Met een aantal veiligheidsmaatregelen en een wat grotere zaal (sportzalen zijn er genoeg) kun je prima fysiek tentamens afnemen.

Helaas staan de politiek en de meeste bestuurders in de "waanzinmodus". Gezond verstand is ver te zoeken. Voor alles worden weer gelegenheidsargumenten gezocht. Uiteindelijk gaat het toch zoals ze willen en trekt de welwillende burger weer aan het kortste eind.
09-02-2021, 10:37 door Korund
Het lijkt erop dat het aantal valse positieven het aantal daadwerkelijke fraudegevallen overstijgt. Dan is het middel niet meer proportioneel, waarmee de AVG-grondslag van noodzakelijkheid komt te vervallen.
09-02-2021, 20:33 door Anoniem
Door Korund: Het lijkt erop dat het aantal valse positieven het aantal daadwerkelijke fraudegevallen overstijgt. Dan is het middel niet meer proportioneel, waarmee de AVG-grondslag van noodzakelijkheid komt te vervallen.

Exact. En als je eenmaal bent beschuldigd, dan kom je daar niet meer vanaf en schaadt het de rest van je (academische) carrière. Ook al betrof het een false positive. Gevaarlijk dit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.