image

NVB: publieke digitale euro kan bijdragen aan Europese soevereiniteit

donderdag 11 februari 2021, 11:17 door Redactie, 5 reacties

Een publieke digitale euro kan bijdragen aan Europese soevereiniteit en de internationale rol van de euro, zo vindt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Wel is het belangrijk om eerst de doelen van een dergelijk munt te bepalen. "Op dit moment zijn er veel ideeën over de mogelijke doelen van een publieke digitale euro. De vormgeving van de publieke digitale euro – en daarmee de eventuele gevolgen voor het financiële stelsel – hangt sterk af van de keuzes in die doelen", aldus de NVB in een document over een publieke digitale euro (pdf).

In het document worden verschillende mogelijke doelen van een digitale euro genoemd, zoals een alternatief voor digitale munten van buiten de Eurozone, ondersteuning voor de internationale rol van de euro, het mogelijk maken van programmeerbaar geld, financiële inclusie en een aanvulling op – of vervanging van – munten en bankbiljetten

Volgens de NVB is het niet waarschijnlijk dat munten en bankbiljetten in Nederland spoedig zullen verdwijnen. Mocht een digitale euro als aanvulling op of vervanging van fysiek cashgeld worden geintroduceerd, dan zijn er specifieke ontwerpkeuzes nodig. "Zo zou de mogelijkheid moeten worden ingebouwd om – tot op zekere hoogte – anonieme betalingen te kunnen doen. Ook offline gebruik van de digitale euro zou dan mogelijk moeten zijn", laat de NVB weten.

De bankvereniging ziet naar eigen zeggen kansen maar ook obstakels en conflicten tussen doelen en restricties die aan een publieke digitale euro zullen moeten worden opgelegd. "Het afbakenen van de doelen die een publieke digitale euro zou moeten verwezenlijken, is belangrijk om de benodigde designkeuzes helder te krijgen."

Afhankelijk van deze doelstellingen kunnen er één of meerdere pilots worden gestart om inzicht te krijgen in de meerwaarde van een dergelijke munt en de voor- en nadelen. Afsluitend zegt de NVB graag het gesprek aan te gaan met de politiek, beleidsmakers, toezichthouders en andere maatschappelijke partijen over de mogelijke toepassingen van een digitale euro.

Reacties (5)
11-02-2021, 11:26 door Anoniem
Het doel van digitaal is vrijwel zonder uitzondering de boel makkelijker kunnen surveilleren... Doe maar niet.

Cash alstublieft. Liefste in guldens.
11-02-2021, 11:53 door buttonius
Willen ze een soort van Euro-chip-knip? (Voor off-line elektronisch betalen van kleine bedragen?)
Maar dan eentje die compatible is tussen alle banken die rekeningen in Euro's doen?

De pdf in het artikel stelt veel vragen en geeft nauwelijks antwoorden...
11-02-2021, 12:19 door Anoniem
Kun je nog meer ATMs dichtdoen en krijg je te maken met een verdere explosie van Eurocoin cybercrime all sorts.
Allemaal plannetjes richting BBB (build back better). Achteraf geef je de populisten rond corona gewoon de schuld.

Eens zal ie verrijzen, de Globale Phoenix Bitcoin uit de Globale Beestbank der Tempeliers.
Nog steeds zal een dubbeltje nooit een kwartje worden en heissie beissie blijven.

Het geluk blijft echter voor de domme? Even spugen in de handen en de dag kan weer aanvangen.

Joris Goedbloed
11-02-2021, 13:35 door Anoniem
Door Anoniem: Het doel van digitaal is vrijwel zonder uitzondering de boel makkelijker kunnen surveilleren... Doe maar niet.

Cash alstublieft. Liefste in guldens.

+1
11-02-2021, 14:47 door Anoniem
tot op zekere hoogte – anonieme betalingen

De rest kan het niet zien, maar jullie wel, gok ik dan? Anoniem maar niet echt, of echt niet eigenlijk? Het is bizar hoe stelselmatig men de anonimiteit van cash geld probeert terug te dringen, ondanks dat cash geld en daarvoor anonieme ruilmiddelen al letterlijk sinds de oudheid bestaan. Zo groot is dat probleem nooit geweest.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.