image

Politie houdt twee verdachten aan voor 100.000 phishing-sms'jes

donderdag 11 februari 2021, 15:25 door Redactie, 1 reacties

De politie heeft twee verdachten aangehouden op verdenking van het versturen van 100.000 phishing-sms'jes die van DigiD afkomstig leken. Het gaat om een 55-jarige man en een 51-jarige vrouw uit Nieuwe Pekela die na een nauwe samenwerking met een telecomprovider konden worden opgespoord. In de woning van de verdachten zijn telefoons, simkaarten en duizenden euro’s aan contant geld in beslag genomen.

De zaak kwam eind januari aan het rollen, nadat een telecomprovider aangifte van oplichting. De provider had gesignaleerd dat er telefoons en grote hoeveelheden simkaarten werden besteld, die onder andere op het adres in Nieuwe Pekela werden afgeleverd. Een aantal van deze simkaarten werd vervolgens voor het versturen van de phishing-sms'jes gebruikt. Volgens de politie gaat het om zeker 100.000 smishing-berichten, zoals phishing via sms wordt genoemd.

De Fraudehelpdesk waarschuwde afgelopen maandag nog dat het meldingen ontving over sms’jes en mailtjes die van DigiD afkomstig zouden zijn. Wie een phishing-sms ontvangt wordt aangeraden dit te rapporteren. "Meld de smishing bij de organisatie onder wiens naam het valse sms bericht verstuurd werd. Alleen dan kunnen banken en organisaties iets doen aan de valse berichten die uit naam verstuurd worden. Meld de smishing bij de Fraudehelpdesk en de politie", aldus de politie.

Reacties (1)
11-02-2021, 15:28 door Anoniem
Versturen van 100.000 SMSjes vanaf een telefoon die je zelf voorziet van een SIM kaart?
Dat is wel een erg omslachtige manier...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.