image

OM eist cel- en taakstraf voor phishing en pakketfraude

donderdag 11 februari 2021, 15:51 door Redactie, 0 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 20-jarige man die wordt verdacht van phishing en pakketfraude een cel- en taakstraf geëist. De man wordt ook beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie. Volgens het OM benaderde de organisatie kopers en verkopers op websites waar tweedehands goederen worden aangeboden en verkocht.

De verdachten benaderden hun slachtoffers om een deal te sluiten. Ze stelden dat ze zelf eerder slachtoffer van oplichting waren geworden. Om de betrouwbaarheid van de tegenpartij te controleren stuurden ze daarom een "tikkie" voor een klein geldbedrag. De betaallink wees echter naar een phishingsite. Met de gegevens die slachtoffers op deze phishingsites invulden kregen de verdachten volledige beschikking over de bankrekening, aldus het OM.

Daarnaast worden de verdachte en zijn handlangers verdacht van pakketfraude. Ze wisten gebruikersnamen en wachtwoorden te bemachtigen van klanten van grote webwinkels. Vervolgens bestelden de verdachten op naam van het slachtoffer allerlei goederen en kozen er daarbij voor om achteraf te betalen. De pakketten liet ze onder andere op niet-bewoonde adressen bezorg waar ze de pakketten zelf konden ophalen.

Tijdens het onderzoek werd onder andere in een telefoon een notitie aangetroffen met een uitgeschreven stappenplan voor phishingaanvallen. Op de computer van de 20-jarige man trof de politie in totaal 500.000 onrechtmatig verkregen persoonlijke accounts van verschillende webshops aan. De officier van justitie eiste tegen hem een celstraf van 250 dagen waarvan 79 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uur.

Volgens het Openbaar Ministerie is de omvang van de gepleegde criminaliteit moeilijk te bepalen omdat slachtoffers vaak hun schade via een bank of bedrijf vergoed krijgen. "Daarna wordt geen aangifte meer gedaan bij de politie, waardoor veel slachtoffers en gepleegde feiten bij politie en justitie buiten beeld blijven. De banken en webshops lopen hierdoor echter flinke schade op."

Naast de verdachte worden nog elf personen, zowel meerderjarigen als minderjarigen, ervan verdacht lid te zijn van de criminele organisatie. Zij zullen zich later voor de rechter moeten verantwoorden.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.