GGD GHOR Nederland heeft het kennisplatform KennisNet wegens een beveiligingslek offline gehaald. Daardoor is informatie voor GGD-medewerkers en zorgpersoneel, zoals werkinstructies, niet meer eenvoudig beschikbaar. Penetratietesters die door het ministerie van Volksgezondheid waren ingeschakeld wisten toegang tot documenten op het platform te krijgen die niet voor hen beschikbaar zouden moeten zijn. Dat laat minister De Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer weten.
Zorgmedewerkers in de publieke gezondheidszorg gebruiken KennisNet voor het uitwisselen van kennis. Het platform bevat onder andere werkinstructies en handleidingen. Naast een publiek toegankelijk deel waren er besloten groepen waar specifieke personen voor toegelaten konden worden. De penetratietesters besloten het systeem op 1 februari aan de tand te voelen. De volgende dag moest minister De Jonge melden dat er toegang tot documenten was verkregen.
Vanwege het beveiligingslek werd het kennisplatform dezelfde dag uitgeschakeld. Acht dagen later is er een forensisch onderzoek gestart om te bepalen of personen toegang hebben gehad tot het systeem die niet tot de doelgroep van dit platform horen. Ook wordt onderzocht of personen toegang hebben gehad tot informatie op het platform die vertrouwelijk is of die niet op het platform gedeeld had mogen worden. "Gezien de aard van dit onderzoek kunnen hierover op dit moment geen verdere mededelingen worden gedaan", stelt De Jonge.
GGD GHOR, de koepelorganisatie van de GGD'en en GHOR-bureaus, heeft tevens een voorlopige melding van een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens gedaan. De privacytoezichthouder gaf vervolgens opdracht tot het uitvoeren van een nader onderzoek.
"Door de uitschakeling van de genoemde voorziening is informatie die medewerkers van de GGD nodig kunnen hebben voor hun werk (zoals werkinstructies) nu niet meer eenvoudig beschikbaar. Ik zal GGD GHOR Nederland helpen bij het tijdelijk, op een alternatieve en veilige manier beschikbaar maken van deze informatie", merkt de minister op. Volgens GGD GHOR is het offline halen van KennisNet vervelend voor gebruikers, maar heeft het geen onoverkomelijke gevolgen voor de bestrijding van het coronavirus.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Senior Security Consultant
Als security consultant bij Cegeka speel je een uitermate belangrijke rol in het veilig houden van de bedrijven in Nederland en de Nederlandse maatschappij. Vandaar ook dat Cegeka dit hoog op de agenda heeft staan. Wij doen dit door, in close cooperation, onze klanten advies te geven op strategisch, tactisch en operationeel niveau.
Op woensdag 17 maart mogen alle Nederlanders van achttien jaar en ouder weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. ...
Nog een aantal weken en dan gaat Nederland weer naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. In aanloop naar de ...
Het aftellen naar de verkiezingen is begonnen. Nog vier weken en dan mag Nederland in de stemlokalen en per post bepalen wie de ...
Een digitaal paspoort, recht op betaalbaar en snel internet, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het zijn slechts een ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.