image

NFI neemt maatregelen om manipulatie bloedmonsters tegen te gaan

maandag 15 februari 2021, 14:15 door Redactie, 2 reacties

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft maatregelen genomen om manipulatie van bloedmonsters door het eigen personeel tegen te gaan. Ruim twee jaar geleden stelde de Inspectie Justitie en Veiligheid vast dat het bloed-alcoholonderzoeksproces van het NFI kwetsbaar is voor manipulatie. Aanleiding voor het onderzoek was de aanhouding van een NFI-medewerkster die ervan werd verdacht te hebben geknoeid met bij haar afgenomen bloedmonsters om te verbergen dat zij met te veel alcohol op had gereden.

Volgens het onderzoek bleek dat NFI-medewerkers de resultaten kunnen beïnvloeden door bloedmonsters, de registratie, de analyse of de rapportage te manipuleren. Ook had het NFI nog te weinig oog voor de risico's van manipulatie, aldus de Inspectie. Zo koppelde het NFI bij de intake en registratie van aangeleverde buisjes bloed persoonsgegevens aan de bloedmonsters.

Dit maakt duidelijk bij welke zaak of persoon het bloedmonster hoort. Het biedt kwaadwillende medewerkers echter ook de mogelijkheid om het bloed-alcoholproces bewust te manipuleren. Tevens constateerde de Inspectie meerdere kwetsbare onderdelen in het proces. Zo werd de analyse door één medewerker uitgevoerd, hadden alle toxlab-medewerkers toegang tot de data en waren opslagruimten niet afgesloten.

De Inspectie pleitte in juni 2018 dan ook voor maatregelen om het risico op manipulatie van het onderzoeksproces te verkleinen. Nu bijna drie jaar verder meldt de Inspectie dat het NFI maatregelen heeft genomen. Zo kunnen voortaan alleen geautoriseerde medewerkers op de desbetreffende onderzoeksafdeling komen om de bloedmonsters te testen.

Daarnaast kunnen deze medewerkers niet achterhalen van wie de monsters zijn. Dat ligt bij andere NFI-medewerkers. "Met nog diverse andere verbeteringen is daarmee de mogelijkheid om als medewerker zulk bloedonderzoek te beïnvloeden, erg klein geworden", aldus de Inspectie. Die merkt op dat erbij dit soort processen geen garantie kan worden gegeven dat manipulatie niet voorkomt. "De mens blijft hierin de zwakste schakel."

Reacties (2)
15-02-2021, 14:41 door Anoniem
Aan de ene kant snap ik wel dat manipulatie ongewenst is, maar om nu zo'n werkproces helemaal om te gooien voor één incident. Het is toch gedetecteerd, dus wat is de meerwaarde nu na de (kostbare) transformatie?
15-02-2021, 15:25 door Anoniem
.........Zo werd de analyse door één medewerker uitgevoerd, hadden alle toxlab-medewerkers toegang tot de data en waren opslagruimten niet afgesloten........
Klinkt alsof de verantwoordelijken voor personeel & onderzoek capaciteit, de verantwoordelijke voor inrichten van de toegangsrechten + de afdeling compliance + de accountantsdienst ofwel te weinig tijd namen / mochten nemen voor maatwerk aansturing.
Want fatsoenlijk regelen van voldoende maar geen overvloed aan toegang kost onvermijdelijk tijd maar ligt op eenieders bordje van deze verantwoordelijken.

Bij personeelszaken heeft ook niet iedereen van de hele afdeling direct toegang en het recht tot onmiddellijke inzage van alle gegevens.
Ik kan me daarom bij een Nederlands Forensisch Instituut - waar kwaliteit beheersing en kwaliteit gestuurd werken prio 1 is - kan ik me derhalve niet voorstellen dat bovengenoemde functionarissen en beoordelende controleurs uit henzelf ertoe zouden komen om gegevens toegang zwakker of net iets te algemeen te houden.
Dergelijke toegang was kennelijk een wenselijke of acceptabele sluitpost voor het hoogste echelon bij deze organisatie.
Een echelon dat al paar jaar geleden aan de grote klok hing dat ze organisatie-breed veel veel te weinig personeel capaciteit hebben om kwaliteit van hun organisatie en expertise hoog te houden.
Daarna is ook personeel elders gaan werken omdat ze hun naam niet meer konden verbinden aan een organisatie waar wel aan mensen grotendeels terechte en enorm strenge eisen worden gestelden maar als keten allerlei deficiënties in eindproducten worden weggedacht / weggemasseerd.
Tegelijk ook heel zonde voor een in de opzet ethisch wereldwijd gereputeerd zelfstandig onderzoek orgaan dat steeds verder werd geërodeerd door toekijken bij 2e kamer oppositie en doorgeschoten wensdenken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.