Adorcam, een camera-app voor ip-camera's, heeft via een onbeveiligde database miljoenen gegevens van gebruikers gelekt, waaronder e-mailadressen, ip-adressen, gehashte wachtwoorden, wifi-netwerknamen, locatie en mogelijk ook door de camera gemaakte foto's. Dat ontdekte Justin Paine, beveiligingsonderzoeker en hoofd 'Trust & Safety' bij internetbedrijf Cloudflare.
Paine vond een onbeveiligde Elasticsearch-database van Adorcam die voor iedereen op internet zonder wachtwoorden toegankelijk was. Elasticsearch is zoekmachinesoftware voor het indexeren van allerlei soorten informatie. Het wordt onder andere ingezet voor het doorzoeken van websites, documenten en applicaties, maar is ook te gebruiken voor analytics, monitoring en data-analyse.
De 51 gigabyte grote database bevatte 124 miljoen rijen met gebruikersgegevens. Het ging om ip-adressen, e-mailadressen, serienummers, gehashte wachtwoorden, geolocatiegegevens, naam van wifi-netwerken en webcaminstellingen. Tevens vond Paine in de database links naar afbeeldingen die door de camera's lijken te zijn gemaakt, maar het lukte de onderzoeker niet om deze bestanden te downloaden. Paine waarschuwde de app-ontwikkelaars op 14 januari, vijf dagen later was de database beveiligd.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Juridische vraag: ik las in het FD dat concurrenten de AVG niet tegen elkaar in konden zetten. Maar het is toch oneerlijke ...
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.