De aanvallers achter de SolarWinds-backdoor die toegang tot systemen van Microsoft wisten te krijgen hebben een gedeelte van de broncode van Exchange, Azure en Intune gedownload, zo heeft het techbedrijf vandaag bekendgemaakt. Op 31 december liet Microsoft al weten dat de aanvallers broncode van het bedrijf hadden ingezien. Uit onderzoek bleek dat de aanvallers geen aanpassingen aan de code hebben doorgevoerd.
In de vandaag verschenen update laat Microsoft weten dat de aanvallers bij de meeste benaderde code repositories slechts een beperkt aantal bestanden bekeken. Bij een "beperkt aantal" repositories ging de toegang verder en is er broncode van onderdelen gedownload. Het gaat dan om onderdelen van Azure, Intune en Exchange.
Uit de zoekopdrachten van de aanvallers blijkt volgens Microsoft dat ze op zoek waren naar 'secrets' in de code. Het ontwikkelbeleid van Microsoft staat echter geen geheimen in de code toe en het techbedrijf zegt hier ook op te controleren. Naar aanleiding van de aanval heeft Microsoft een extra controle uitgevoerd waaruit blijkt dat de repositories in kwestie hieraan voldeden en geen productie credentials bevatten.
Volgens het techbedrijf werd het eerste broncodebestand eind november vorig jaar door de aanvallers ingezien. De toegang stopte nadat het gecompromitteerde account dat de aanvallers gebruikten werd beveiligd. Begin januari van dit jaar probeerden de aanvallers nog op het account in te loggen, wat toen niet meer lukte. Daarna stopten de pogingen.
Microsoft stelde eerder al dat het inzien van de broncode niet voor een verhoogd risico zorgt. "We vertrouwen niet op het geheimhouden van broncode voor de veiligheid van producten, en onze dreigingsmodellen gaan ervan uit dat aanvallers kennis van de broncode hebben. Het bekijken van broncode zorgt dan ook niet automatisch voor een verhoogd risico", aldus het techbedrijf.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Juridische vraag: ik las in het FD dat concurrenten de AVG niet tegen elkaar in konden zetten. Maar het is toch oneerlijke ...
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.