image

Belgische politie kampt met tekort aan gespecialiseerde "cyberspeurders"

vrijdag 19 februari 2021, 09:28 door Redactie, 5 reacties

De Belgische politie kampt met een tekort aan gespecialiseerde "cyberspeurders". Van de 44 functies bij de Federal Computer Crime Unit (FCCU) zijn er 26 bezet. Een nieuwe rekruteringscampagne die binnenkort van start gaat moet hier verandering in brengen, zo meldt Het Nieuwsblad.

In 2018 was de helft van de beschikbare functies bij de FCCU bezet. Drie jaar later zijn daar slechts vier mensen bij gekomen. Het probleem speelt niet alleen bij de FCCU. "Ook verscheidene regionale units kampen met een tekort aan cyberspeurders", zo laat de federale politie weten.

Salaris is het grootste knelpunt. "Mensen met een identieke informaticaopleiding krijgen in de privé doorgaans een heel wat aantrekkelijker loon aangeboden dan bij de politie. En dan hebben we het nog niet over extra voordelen, zoals een firmawagen, waarmee de privé de beste kandidaten probeert weg te kapen", aldus de politie.

Een bijkomend probleem voor ict'ers die bij de Belgische politie aan de slag willen is dat ze hiervoor een opleiding moeten volgen, waardoor ze een jaar lang niet meer met informatica te maken krijgen. Ontwikkelingen in het vakgebied moet men dan ook in de eigen tijd bijhouden.

Om het tekort op te lossen wil de Belgische politie burgers met it-kennis gaan inzetten. "Deze mensen kunnen met hun specifieke kennis perfect analyses uitvoeren, waarvan de resultaten door hun teamgenoten met politiebevoegdheid in een proces-verbaal gegoten worden. Een aangepaste vergoeding zou natuurlijk een welkome stimulans zijn." Een campagne om burgers op te roepen wordt nu door de overheid ontwikkeld.

Reacties (5)
19-02-2021, 11:19 door Anoniem
Heb in Nederland eens gesolliciteerd op een dergelijke functie, en toen bleek die omgeving een cultuurprobleem te hebben: mensen die elkaar afsnauwen, niet samenwerken, steken onder water geven, denigrerend praten over collega's en bestuurlijke spelletjes speelden.

Mij niet gezien daar!
19-02-2021, 13:12 door Anoniem
Lijkt mij ook geen ideale werkcultuur, waarin de waarheid cq wetenschap ondergeschikt zijn aan politieke beslissingen.
19-02-2021, 14:55 door Anoniem
Door Anoniem: Heb in Nederland eens gesolliciteerd op een dergelijke functie, en toen bleek die omgeving een cultuurprobleem te hebben: mensen die elkaar afsnauwen, niet samenwerken, steken onder water geven, denigrerend praten over collega's en bestuurlijke spelletjes speelden.

Mij niet gezien daar!

Dat is waar, heb verschillende opdrachten gedaan voor TV programma's, aldaar werken ook Ego'tjes die stekenonder water geven. afsnauwen kwam ook regelmatig voor, of je word weg gezet als BlackHat label, terwijl we een gezamelijk doel hadden, het pakken van online stalkers. leuk is het niet als je zelf de volledige inzet toont, terwijl de anderen slechts naar "laag hangend fruit" keken. dit is niet anders bij Politie & dergelijke organen, men gunt elkaar niks, en ook de slarissen zijn een probleem maar ze willen wel van alles en nog wat. het is ook hier dus aantrekkelijker om of voorje zelf te beginnen, of bij een bedrijf met beter salarissen te gaan werken. maar het meest nog, houdt mij de persoonlijke issues naar elkaar toe mij tegen. er moet een hele boel gebeuren voordat Politie e.d. goed Personeel krijgen, dat gaat ze nooit een keer lukken met leuke wervings acties.. toon eerder dat je beterschap in de teams zult aanbrengen, toon dat je dergelijke dingen binnen een team niet accepteert.
20-02-2021, 13:25 door Anoniem
Door Anoniem: Heb in Nederland eens gesolliciteerd op een dergelijke functie, en toen bleek die omgeving een cultuurprobleem te hebben: mensen die elkaar afsnauwen, niet samenwerken, steken onder water geven, denigrerend praten over collega's en bestuurlijke spelletjes speelden.

Mij niet gezien daar!

Komt misschien door de slechte beloningen...
20-02-2021, 14:51 door Anoniem
Ze kampen daar wel met meer tekorten :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.