image

Steenbergen niet aansprakelijk voor bankfraude van 12 miljoen euro

maandag 22 februari 2021, 12:32 door Redactie, 5 reacties

De gemeente Steenbergen wordt niet aansprakelijk gehouden voor de fraude van 12 miljoen euro bij de Nederlandse Waterschapsbank. Criminelen deden zich voor als de gemeente en vroegen vervolgens een lening van 12 miljoen euro bij de Waterschapsbank aan, die vervolgens werd uitgekeerd. De fraude kwam pas half januari aan het licht nadat de gemeente Steenbergen een betalingsverzoek van 1,2 miljoen euro ontving.

De gemeente en bank kwamen vorige week bij elkaar. "Op basis van wat nu bekend is, is het de bank duidelijk dat de gemeente er niets aan kon doen", laat gemeentewoordvoerster Astrid Potters tegenover BN DeStem weten. "Er is ook geen enkele aanwijzing dat bijvoorbeeld een personeelslid van de gemeente bij het misdrijf betrokken zou zijn. Gegevens van gemeenten zijn nou eenmaal openbaar, die kan iedereen vinden."

Exacte details over hoe de aanval precies heeft plaatsgevonden zijn nog altijd niet bekendgemaakt. De Waterschapsbank meldde eerder al dat de fraude door middel van vervalste documenten had plaatsgevonden. De gemeente Steenbergen doet deze week aangifte van identiteitsfraude.

Reacties (5)
22-02-2021, 13:05 door Anoniem
Kijk, als een gemeente slachtoffer is van identiteits fraude is het risico voor de bank. In de meeste gevallen geldt voor de gewone burger dat de schade ook voor de burger is. Maar ja, dat komt omdat dan het KIFID (door en voor banken) er tussen zit.
22-02-2021, 13:40 door Anoniem
Wat...
Wordt bij dit soort zaken geen tweede factor gebruikt?
Of een app met pin?
22-02-2021, 13:54 door Anoniem
Door Anoniem: Kijk, als een gemeente slachtoffer is van identiteits fraude is het risico voor de bank. In de meeste gevallen geldt voor de gewone burger dat de schade ook voor de burger is. Maar ja, dat komt omdat dan het KIFID (door en voor banken) er tussen zit.

Volgens mij haal je hier wat dingetjes door elkaar. Als je willens en wetens "geheime" codes aan onbekende geeft dan ben je daar zelf aansprakelijk voor. De bank heeft onvoldoende gecheckt of de gemeente daadwerkelijk de gemeente was en zal daarvoor dus de verantwoordelijkheid voor moeten nemen.
22-02-2021, 16:28 door Anoniem
Door Anoniem: Wat...
Wordt bij dit soort zaken geen tweede factor gebruikt?
Of een app met pin?

Misschien - maar de bank kreeg de "gemeente" blijkbaar als nieuwe klant .

Misschien hebben ze de 'nieuwe klant' wel netjes een 2FA toegestuurd ...

Al die tweede factoren en noem maar hangen erop dat bij het aangaan van de relatie de "echte" persoon/entititeit de passwords en extra factoren krijgt .
Daar kan een zwak punt in het proces zitten - zeker nu alles verplicht 'op afstand' moet.
22-02-2021, 16:51 door Anoniem
Als iemand mijn bankpas jat en de pincode toevallig weet te raden of afkijken moet hemel en aarde bewogen worden om schadeloos gesteld te worden door de banken. Kennelijk is er nu iemand die met openbaar toegankelijke documenten deze fraude heeft kunnen plegen.Exacte details over hoe de aanval precies heeft plaatsgevonden zijn nog altijd niet bekendgemaakt. De Waterschapsbank meldde eerder al dat de fraude door middel van vervalste documenten had plaatsgevonden. De gemeente Steenbergen doet deze week aangifte van identiteitsfraude.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.