image

Instituut wil nationaal platform met medische data van alle Nederlanders

dinsdag 16 maart 2021, 12:20 door Redactie, 34 reacties

Er moet een nationaal platform komen dat de medische data van alle Nederlanders bevat en het mogelijk maakt om zorggegevens voor allerlei doeleinden te gebruiken, zo vindt het Joep Lange Instituut (JLI). Het Nationale Zorgplatform (NZp) waarvoor het instituut pleit moet eigendom worden van de Nederlandse overheid en een coöperatieve vereniging waarin alle burgers deelnemen.

Vervolgens kunnen burgers via het platform over hun eigen zorgdata beschikken en die met andere partijen delen. Hiervoor wordt er een persoonlijk "zorgadres" gemaakt. Dit zorgadres bevat de zorgdata van de persoon in kwestie, afkomstig van onder andere zorginstellingen. Mensen kunnen daar vervolgens zelf extra data aan toevoegen, zoals van wearables, het eigen dna-profiel, mobiele telefoons, persoonlijke gezondheidsonderzoeken en e-health apps.

De data kan via het zorgadres aan andere partijen worden aangeboden en biedt een persoonlijk beeld van de zorghistorie van de betreffende patiënt. "Dit beeld kan gebruikt worden om veel vroeger te signaleren dat er een zorgvraag aankomt en helpt bij het vinden van het juiste behandelplan, en zodra dat nodig is de best passende arts dan wel de keuze om niet te behandelen", aldus het instituut.

Zorgverleners en zorgbedrijven kunnen met het Nationale Zorgplatform tegen een "passende vergoeding" gebruikmaken van de geanonimiseerde en gebundelde data om gepersonaliseerde zorg te verlenen en ontwikkelen. De inkomsten van deze data moeten terug naar de aandeelhouders gaan, de staat en de burgers. "Deze vergoedingen vloeien dan terug naar de zorg en burgers in de vorm van betere en betaalbaardere zorg, of op termijn zelfs subsidiering van zorgpremies", aldus het instituut.

Volgens het JLI zijn er aan de ene kant mensen die onder geen enkele omstandigheid willen dat hun data wordt gedeeld. Aan de andere kant zijn er mensen die dit prima vinden. Het NZp zou een oplossing moeten bieden die voor beide kampen werkt. Voor mensen die niet willen dat hun data gedeeld wordt met derden, wordt een minimum lidmaatschap gecreëerd. Daarin wordt hun data alleen voor henzelf gebruikt om hun eigen behandeling te ondersteunen. Hun data wordt verder niet gebruikt en gebundeld.

"De zorg zelf kan slimmer, goedkoper, persoonlijker en alternatieve verdienmodellen voor de maatschappij als geheel zijn met de technologie van vandaag relatief eenvoudig te realiseren", zo stelt het instituut. Het Joep Lange Instituut is opgericht ter nagedachtenis van Prof. Dr. Joep Lange in 2016 en ondersteunt initiatieven om iedereen in de wereld toegang te geven tot betere zorg via de mobiele telefoon.

Reacties (34)
16-03-2021, 12:25 door Anoniem
Wordt het nu alweer goedkoper.
Wat een ********** , nee ik ga het niet zeggen.
16-03-2021, 12:43 door Anoniem
De mensen die dit voorstellen hebben vast goed nagedacht over de beveiliging van die database. Er kan zo te zien niets fout gaan.
16-03-2021, 12:55 door Anoniem
Zorg kan zeker goedkoper, gooi al die strijkstokken zoals verzekeraars eruit en je verdiend miljoenen.
16-03-2021, 13:08 door Anoniem
Er wordt nu al 15 jaar ofzo om dit idee van een EPD of de vele navolgers erdoorheen te drukken.
Allemaal om meer centrale databases aan te kunnen leggen, gegevens te kunnen koppelen, surveillance te kunnen toepassen, fraude op te sporen, etc. Allemaal om mensen klem te zette (“computer says no”), hun vrijheden en privacy te ontnemen of onterecht als fraudeur te bestempelen (toeslagenfraude).

Het inrichten van dit soort centrale systemen gaat in de basis in tegen alles wat met grondrechten te maken heeft en leidt later altijd tot function creep. Zogenaamde waarborgen die beloofd worden bij introductie worden later weer onklaar gemaakt of blijken in de praktijk weinig voor te stellen.

Iemand moet gewoon vrij naar een arts kunnen gaan en daarna als die dat wil naar een andere arts als die ene niet beviel zonder je hele geschiedenis mee te dragen die vaak ook nog eens onterecht vanuit het perspectief van een arts is opgeschreven en niet vanuit de patiënt.

Mensen moeten nu massaal verzet geven tegen dit soort systemen, anders is het einde zoek.

En geloof niet al die dogma’s en kulargumenten die eindeloos herhaald worden door “experts” (meestal direct belanghebbenden) en de media. Dat is gewoon dommigheid om dat steeds weer te herhalen.

Mensen hebben gewoon recht op hun eigen leven en privacy.
Helaas zijn er tegenwoordig een hoop gehersenspoelde naïeve mensen die het systeem napraten met dogma’s die stelselmatig naar binnen zijn gewerkt door scholen en media met drogredeneringen en false argumenten waarom zo’n centraal systeem zorgt voor meer gemak en “ow, je zult maar eens in een ambulance liggen, dan is het fijn dat een arts je medische voorgeschiedenis kan zien”. Vaak stemmen dit soort geesten partijen als D66. Goedgelovige mensen die nooit zelf hebben nagedacht over hoe het “echt” zit, maar alleen de dogma’s herhalen die ze op school hebben geleerd of die de meekrijgen van collega’s in hun consultancy-praktijk. Oliedom. En dit is een eenrichtingsweg. Het is lastig om achteraf weer terug te keren naar een vrijere en open samenleving.
16-03-2021, 13:08 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 16-03-2021, 13:18
Daar gaan we weer. Weer een nieuw soort van patiënten dossier.
Patiënten dossier 8.0 inmiddels. Ik ben de tel kwijt geraakt.
Ik weet niet eens zeker of dat ik zelf niet ergens in voor kom zonder er ooit 1 toestemming verleent te hebben.
En zorg wordt zeker niet goedkoper als zorgverleners daar een passende vergoeding voor moeten betalen.
Die kosten daarvoor komen gewoon weer bij jou kosten terecht.
Of hadden jullie gedacht dat een zorgverlener iets uit ze eigen zak gaat betalen.
Zorg wordt goedkoper als ze al die overbodige uitvreters en managers er een keer uitgooien en stoppen met voetbal reclame waar vele miljoenen in gaan zitten.
Geld dat aan de zorg uitgegeven had kunnen worden maar nu bij voetbal clubs terecht komt.
Geld waar wij met ze alle wel voor betaald hebben en nooit om sponsoring van wie dan ook gevraagd hebben.
Het heeft ook helemaal niks met de zorg te maken.
Wat schieten verplichte zorg afnemers er mee op als ze Max Verstappen zien rond rijden met een Groene Land reclame op zijn auto.
En alsof je zoveel keus hebt als iets verplicht is.
16-03-2021, 13:11 door Anoniem
En ja hoor hun site bevat een tracker van Google. Zo heel veel verstand hebben ze daar dus niet van privacy...
16-03-2021, 13:13 door Anoniem
het grote gevaar zit hier in het feit dat verzekeraars hier straks bij kunnen. dan gaan ze jou profieleren en een op maat verzering aanbieden. geweldig goed nieuws zou je denken. nou dus niet.

je krijgt een lekker goedkope premie, maar met heel veel uitzonderingen welke op maat niet gedekt gaan worden. daarnaat gaan ze profielen maken met leeftijdsverwachting e.d. hierop wordt door je leven je polis op maat aangepast geweldig, wat een top idee.

de data mag dan wel geannoniemiseert zijn, maar is mogelijk toch tot een persoon te herleiden als je zelf al veel data bezit. dit maakt bovenstaande gewoon mogelijk. ieder wel denkend mens dient hiervan het gevaar te zien en ondermijnd het recht op (de juiste) zorg.

Dit initiatief doet Joep dan ook geen eer aan.
16-03-2021, 13:19 door Anoniem
Voor mensen die niet willen dat hun data gedeeld wordt met derden, wordt een minimum lidmaatschap gecreëerd. Daarin wordt hun data alleen voor henzelf gebruikt om hun eigen behandeling te ondersteunen. Hun data wordt verder niet gebruikt en gebundeld.

Mensen trap er niet in. Voor iedereen die nu denkt “ nou wat is er mis mee, want je hebt een keuze”. Er is geen keuze. Dit systeem wordt opgelegd. Dit soort uitzonderingen zijn in de praktijk vaak niets waard.

Net als met het huidige LSP (Landelijk Schakelpunt). De minister heeft vorig jaar bepaald dat gegeven van mensen die niet expliciet hebben aangeven dat ze het niet willen alsnog gedeeld worden. Dat zijn dus de mensen die expliciet gezegd hebben dat ze het wel willen of van wie geen keuze is geregistreerd.

Het probleem dat zich echter veelvuldig voordoet, is dat een huisarts bij mensen die het niet wilden vaak niets hebben geregistreerd. Dus niet de moeite hebben genomen om erin te zetten dat ze het expliciet niet willen. Op deze manier zijn nu medische gegevens beschikbaar van mensen die het niet willen.

En dit is slechts een voorbeeld van hoe zwak die waarborgen zijn of in de praktijk niks voorstellen.
Dus laat u alstublieft niet voor de gek houden en kijk naar de intenties dan dit systeem en dat is om meer data van u centraal vast te leggen voor een eindeloze periode waarover u slechts beperkte invloed heeft (een arts kan altijd zijn/haar eigen gedachtes erin kwijt). Deze centrale database zal ik de toekomst voor doeleinden worden ingezet die nu nog niet te voorzien zijn (function creep).

Let daar alstublieft op voordat u een gunstige opinie ontwikkelt tegenover dit soort initiatieven. De intentie gaat altijd tegen principes van vrijheden en burgerrechten in, wat die mooie argumenten en praatjes ook doen geloven die het journaal straks weer al te graag zal gaan opdreunen.
16-03-2021, 13:53 door walmare - Bijgewerkt: 16-03-2021, 13:53
Ik lees niets over open source en open standaarden. Wel over bestaande standaarden en er worden wat partijen genoemd die lid zijn van de Microsoft fanclub. Dat gaan we niet doen. Kansloos.
16-03-2021, 14:08 door Anoniem
Ik wil een Ferrari, maar die krijg ik ook niet...
16-03-2021, 14:11 door _R0N_
Goed plan, als we dan ook de garantie krijgen dat iedereen van wie de data gelekt wordt een paar miljoen krijgt..
Ik wil vervroegd met pensioen namelijk.
16-03-2021, 14:16 door Anoniem
Door Anoniem: En ja hoor hun site bevat een tracker van Google. Zo heel veel verstand hebben ze daar dus niet van privacy...

Schandalig en wegblijven van deze idioterie. Dwangmatige drang van de overheid en bestuurders om het slechte te doen (vaak onder mooie praatjes en valse waarborgen).
16-03-2021, 14:23 door Anoniem
Door Anoniem: De mensen die dit voorstellen hebben vast goed nagedacht over de beveiliging van die database. Er kan zo te zien niets fout gaan.
Dat was daarom ook het succes van de Thunderbirds.
Ook toen dacht de 'andere kant' dat er niets fout kon gaan...
16-03-2021, 14:27 door Anoniem
Goedkoper maar niet goeiekoper zeg maar. Goedkoper ten koste van wat???
Moeten wel trade-offs nog weer scherper worden gesteld.
Voorlopig is de goedkoper en efficiënter door beddenreductie van zorg-minister Edith Schipper en Hugo de Jonge natuurlijk in hun en ons gezicht compleet averechts qua kritische beddencapaciteit gebleken.
Beter fysieke voorraad van zorg dan virtuele en grotendeels nonsense.
En bepleit een platform vanuit een "instituut" voor en data jatten meer software, dat is exact waar Amerikanen ons voor waarschuwden bij een tv-interview van 1Vandaag direct na het afblazen van TTIP, nog niet heel lang geleden!!
16-03-2021, 14:34 door Anoniem
Door Anoniem: het grote gevaar zit hier in het feit dat verzekeraars hier straks bij kunnen. dan gaan ze jou profieleren en een op maat verzering aanbieden. geweldig goed nieuws zou je denken. nou dus niet.

je krijgt een lekker goedkope premie, maar met heel veel uitzonderingen welke op maat niet gedekt gaan worden. daarnaat gaan ze profielen maken met leeftijdsverwachting e.d. hierop wordt door je leven je polis op maat aangepast geweldig, wat een top idee.

de data mag dan wel geannoniemiseert zijn, maar is mogelijk toch tot een persoon te herleiden als je zelf al veel data bezit. dit maakt bovenstaande gewoon mogelijk. ieder wel denkend mens dient hiervan het gevaar te zien en ondermijnd het recht op (de juiste) zorg.

Dit initiatief doet Joep dan ook geen eer aan.

Ieder verstandig persoon zal zich tot het uiterste verzetten tegen een dergelijk systeem.
Maar let maar op, straks zitten bij het NOS-journaal de "experts" en "artsen" wederom een hoop argumenten, valse aannames, en valse waarborgen te communiceren die die schoothondjes als journalisten braaf naar uw tv-toestel overbrengen.

Het zijn allemaal belanghebbenden die vanuit hun eigen beroepsdeformatie denken. Dit geldt ook voor virologen die het "volstrekt logisch" vinden om een coronapaspoort door te voeren of een vaccinatieprogramma op te zetten. Deze mensen denken alleen vanuit hun eigen denkpaden.

In Nederland hebben we ook andere belangen en rechten waar rekening mee moet worden gehouden. Rutten en De Jongen zijn echter zo laf dat ze alleen maar durven te besturen als ze hun besluiten kunnen afdekken met een rapportje van de RIVM of het OMT die vaak ook nog eens op verzoek in elkaar zijn gesleuteld.

Politici zouden keuzes moeten maken, waarbij ze zich niet gek laten maken en tevens de andere belangen en grondrechten die in de maatschappij belangrijk zijn in het oog houden.

Veel grondrechten zijn "bij wet" in te perken. Helaas hebben we een kamer met een meerderheid die zich volledig schaart achter deze waanzin, dus Rutte en De Jonge krijgen elke rampzalige en idiote maatregel er wel doorheen.

Toetsen aan de grondwet kan niet in NL, dus de rechter biedt ook geen uitkomst. Tenzij het om het EVRM gaat, maar die laat weer te veel ruimte aan overheden als het om de uitwerking gaat. Bovendien worden rechters steeds "creatiever" in hun vonnissen en arresten omdat de wetgeving steeds meer open normen bevat en dus deze ruimte biedt. Helaas valt dit vaak in het voordeel uit van milieudrammers en politici die op basis van angst en valse cijfers de boel voorliegen.

We hebben een echte democratie nodig met een sterke grondwet waarin grondrechten verankerd liggen waar niet aan getornd kan worden + een rechtelijke macht dit hierop toeziet. Niet dat zwakke model wat we in Nederland hebben.

Het is echt ongekend wat er momenteel gebeurt. Het kabinet jaagt de ene na de andere wet door de Kamer die hen enorm veen discretionaire bevoegdheden geeft om grondrechten in te perken. Vaak om niks. Als dit in Polen zou gebeuren, dan zou hier het journaal vol staan erover. Maar helaas is iedereen hier zo volgestouwd met dogma's dat de meeste mensen ook nog geloven dat het allemaal strikt noodzakelijk is.

Men denkt dat Nederland een democratie is, maar dat valt op veel terreinen enorm tegen (zie uitleg hierboven). Het ligt echt aan de politici hoe ze ermee omgaan. Tot nu toe hebben de meeste politici zich redelijk netjes opgeteld in de na-oorlogse geschiedenis en getracht het goede te doen en binnen de kaders te blijven die we allemaal zo belangrijk vonden. Tegenwoordig hebben we een overheid die steeds de grenzen opzoekt en invloed en macht en bevoegdheden zo veel mogelijk oprekt en misbruikt om tegen de burger in te gaan. Dat is echt een enorm zorgelijke ontwikkeling. En normaals, helaas zijn de grondwettelijke waarborgen hier niet zo sterk beschermd als in bijvoorbeeld Duitsland of de VS waar er nog sprake is van een constitutioneel hof.

Het Bundesverfassungsgericht in Duitsland ligt bijvoorbeeld nog regelmatig overhoop met de EU en het Europese Hof van Justitie. Bijvoorbeeld als het gaat om de opkoopprogramnma's van de ECB die voor veel ongelijkheid en problemen in de maatschappij en op markten leidt. Helaas is Nederland zo'n land dat gelijk met de pootjes omhoog gaat liggen.

Straks zijn we alles kwijt en gaat het een keer flink mis. En dan vraagt iedereen zich weer af hoe het zo heeft kunnen gebeuren en voelt iedereen zich achteraf een held. Nou nee, de meeste mensen in NL zijn lafbekken die gewoon napraten wat gewenst is in hun sociale kring of wat de NOS ze elke avond naar binnen schuift.
16-03-2021, 14:36 door Anoniem
Door walmare: Ik lees niets over open source en open standaarden. Wel over bestaande standaarden en er worden wat partijen genoemd die lid zijn van de Microsoft fanclub. Dat gaan we niet doen. Kansloos.

Goede inzichten van je.
16-03-2021, 14:44 door Erik van Straten
De inkomsten van deze data moeten terug naar de aandeelhouders gaan, de staat en de burgers.
Erg vroeg voor een (misselijkmakende) 1 april grap.
16-03-2021, 15:17 door Anoniem
Door Erik van Straten:
De inkomsten van deze data moeten terug naar de aandeelhouders gaan, de staat en de burgers.
Erg vroeg voor een (misselijkmakende) 1 april grap.

Ik hoop dat mensen gaan inzien dat al die zogenaamde "experts" die op tv argumenten komen vertellen over waarom dit toch echt nodig is (niet dus) ook gewoon vaak directe belangen hebben en er zelf beter van worden.

Het is natuurlijk een grof schandaal dat omroepen als de NOS daar niet keihard doorheen prikken. Wat een sukkels werken daar...
16-03-2021, 16:06 door Anoniem
De auteurs van deze oproep zijn hardcore hotemetoten van verschillende verzekeraars.

Wat zouden die dan toch voor een belang hebben? (staart in de verte...)
16-03-2021, 17:14 door Anoniem
Zorgverleners en zorgbedrijven kunnen gebruikmaken van de geanonimiseerde en gebundelde data om gepersonaliseerde zorg te verlenen en ontwikkelen.

Ik mis iets?
Het is anoniem maar wel gepersonaliseerd? Het is wit maar toch ook zwart?

Hiervoor wordt er een persoonlijk "zorgadres" gemaakt.
Weer een nieuw ID, of gaat hier het BSN voor gebruik.misbruikt worden?

Voor mensen die niet willen dat hun data gedeeld wordt met derden, wordt een minimum lidmaatschap gecreëerd.
Toch hopelijk een opt-in systeem en niet een verplicht nummertje?
Ik wil hier namelijk op geen enkele manier in zitten. Ook niet met een "minimum lidmaatschap".
Als ik zorg nodig heb, ga ik wel langs de huisarts. Die verwijst me zo nodig wel door.
16-03-2021, 18:20 door spatieman
LPD 3 ,betaald door facebook.....
16-03-2021, 18:23 door Anoniem
Slimmer en nog meer slimmere toepassingen,devices,databases,lots smartphones etc,
Wil je niet mee doen als burger dan ben je te duur en krijg jij de schuld en wellicht ook straks strafbaar.

Het is niet meer "wij mogen" als burger,maar "wij moeten"
in deze digitale maatschappij.

Er word voor jou gedacht,er wordt voor jou besloten,je hoeft zelf niet meer na te denken
en wij gaan over jou medische gegevens en jij als burger steeds minder.

Prof. Dr. Joep Lange in 2016 en ondersteunt initiatieven om iedereen in de wereld toegang te geven tot betere zorg via de mobiele telefoon,vast een foutje (smartphone zal het wel zijn)

Je mag "verplicht" een smartphone gebruiken.

The Matrix
16-03-2021, 19:04 door Anoniem
Nee dat moet niet zover komen,zo heb je geen controle meer over je medische dossier,weer wat inperking op je privacy zo.
16-03-2021, 19:59 door Anoniem
De zorg wordt alleen goedkoper en beter als het simpeler en minder uitgebreid wordt gemaakt.
Zo'n groot complex platform is dan een aantal stappen in de verkeerde richting.

In de praktijk gaat dat data-eigenaarsschap overigens helemaal niet werken. Het zal erop neerkomen dat je gedwongen wordt om allerlei zaken te delen wil je in aanmerking komen voor behandeling. Wie draagt vervolgens de kosten als er ergens een vinkje niet goed staat of als er iets verwijderd is? Dit wordt een technische, bureaucratische en financiële ramp, en dan sta ik nog niet eens stil bij wat er echt goed mis zou kunnen gaan.
Typisch weer zo'n idee van van die oude mannetjes die nieuwe speeltjes hebben gekocht en vervolgens zijn gaan dromen over hoe fantastisch het allemaal wel niet zou zijn als alle speeltjes ergens centraal samen zouden komen.
De zorg in het algemeen en ziekenhuizen in het bijzonder zijn hiervoor niet geschikt en ik denk niet dat de overheid erop zit te wachten om ons allemaal op afstand te kunnen monitoren alsof we koeien in een stal zijn. Oké, dat neem ik terug, breng ze aub niet op het idee, maar als ze er al oren naar hebben dan zal het enthousiasme gauw verdwijnen bij het zien van de rekening.

Zo'n centraal platform met API's voor wearables zou misschien nog wel kunnen maar dan zul je bij moeten dokken en er expliciet voor moeten kiezen. Dit is typisch iets voor privéklinieken dus zet maar een startup op en schraap zelf geld bij elkaar.
16-03-2021, 20:07 door Anoniem
Door Anoniem: Slimmer en nog meer slimmere toepassingen,devices,databases,lots smartphones etc,
Wil je niet mee doen als burger dan ben je te duur en krijg jij de schuld en wellicht ook straks strafbaar.

Het is niet meer "wij mogen" als burger,maar "wij moeten"
in deze digitale maatschappij.

Er word voor jou gedacht,er wordt voor jou besloten,je hoeft zelf niet meer na te denken
en wij gaan over jou medische gegevens en jij als burger steeds minder.

Prof. Dr. Joep Lange in 2016 en ondersteunt initiatieven om iedereen in de wereld toegang te geven tot betere zorg via de mobiele telefoon,vast een foutje (smartphone zal het wel zijn)

Je mag "verplicht" een smartphone gebruiken.

The Matrix

Welkom in de "participatie" maatschappij.
Je bent niet langer een persoon, geen patient meer, en geen "klant" meer.
Je bent verworden tot het vermarktbare product.

Leuker kunnen ze het niet maken, maar wel met veel gepersonaliseerde reclame voor je.
16-03-2021, 20:21 door Anoniem
"De zorg zelf kan slimmer, goedkoper, persoonlijker en alternatieve verdienmodellen voor de maatschappij als geheel zijn met de technologie van vandaag relatief eenvoudig te realiseren", zo stelt het instituut.

Slimmer: Meer aandacht voor patienten door personen, minder door onpersoonlijke technologie.
Goedkoper: Kijk eerst eens naar de (grove) winsten van maatschappen, de farmaceutische industrie, etc. En dat alles op kosten van de samenleving.
Persoonlijker: Meer tijd aan elke patient besteden. Minder patienten per zorgverlener. Leer al je patienten kennen.
Alternatieve verdienmodellen: Minder/geen commercie in de zorg.

De zorg als markt functioneert niet. Wie concurreert met wie in een markt met meer vraag dan aanbod?
De wachtlijsten zijn vervangen door bulk inkopen van diensten door de zorgverzekeraars. Is het budget op dan mag je alsnog wachten tot volgend jaar.

De aangedragen oplossing faciliteert het bestaande probleem. Het lost het niet op.
Daarvoor moet het verdienmodel van de hele medische wereld op de kop.
16-03-2021, 22:19 door Anoniem
Door Anoniem:
"De zorg zelf kan slimmer, goedkoper, persoonlijker en alternatieve verdienmodellen voor de maatschappij als geheel zijn met de technologie van vandaag relatief eenvoudig te realiseren", zo stelt het instituut.

Slimmer: Meer aandacht voor patienten door personen, minder door onpersoonlijke technologie.
Goedkoper: Kijk eerst eens naar de (grove) winsten van maatschappen, de farmaceutische industrie, etc. En dat alles op kosten van de samenleving.
Persoonlijker: Meer tijd aan elke patient besteden. Minder patienten per zorgverlener. Leer al je patienten kennen.
Alternatieve verdienmodellen: Minder/geen commercie in de zorg.

De zorg als markt functioneert niet. Wie concurreert met wie in een markt met meer vraag dan aanbod?
De wachtlijsten zijn vervangen door bulk inkopen van diensten door de zorgverzekeraars. Is het budget op dan mag je alsnog wachten tot volgend jaar.

De aangedragen oplossing faciliteert het bestaande probleem. Het lost het niet op.
Daarvoor moet het verdienmodel van de hele medische wereld op de kop.

Ik heb twee familieleden in zo'n maatschap als medisch specialist.
Het probleem is dat deze artsen als zelfstandigen worden ingehuurd en als ondernemers hoge tarieven in rekening kunnen brengen aan het ziekenhuis. Aan de andere kant lopen ze echter nauwelijks ondernemersrisico en zijn ze vrijwel verzekerd van afzet. Het is als je het mij vraagt kapitalisme aan de inkomstenkant, maar socialisme aan de kant van de risico's en kosten. Helaas zien we dat patroon wel vaker bij privatiseringen in de semi-overheid. Ik heb niets tegen ondernemers die risico's nemen, daarmee geld verdienen en morgen weer weggeconcurreerd kunnen worden, maar dat is hier niet aan de orde.

Er zijn veel mensen die medisch specialist willen worden, maar de opleidingsplekken worden (bewust) beperkt gehouden om te zorgen dat de markt niet overspoeld wordt met nieuwe specialisten waardoor de prijs van hun diensten wel eens onder druk zou komen te staan. Ze houden samen het (nieuwe) aanbod beperkt. Vervolgens zijn ze verbonden aan bijvoorbeeld een ziekenhuis, waardoor ze vrijwel gegarandeerd hun omzet maken en daar weinig moeite in hoeven te steken. Zeer weinig risico. Aan de andere kant kunnen ze wel hoge tarieven incasseren zonder veel ondernemersrisico te lopen.

Ik vind het bizar en in een vrije markt zou dit niet toegestaan moeten worden. In een vrije markt lopen ondernemers altijd het risico dat ze weggeconcurreerd kunnen worden en failliet kunnen gaan. In dat geval ontstaan er 'prikkels' voor partijen om te innoveren wat leidt tot vooruitgang. Dat is de gedachte van vrije markt. In dit geval van de maatschappen betekent een vrije markt echter dat ze liberaal hun zakken kunnen vullen en voor de rest beschermd worden door het systeem, omdat zorg nu eenmaal noodzakelijk is.

Ik stel voor dat alle specialisten gewoon in dienstverband werken. Krijgen ze een prima inkomen, maar stop a.u.b. met deze graaipraktijken.
17-03-2021, 07:01 door Anoniem
Door Anoniem: Zorg kan zeker goedkoper, gooi al die strijkstokken zoals verzekeraars eruit en je verdiend miljoenen.
En een aantal management lagen er uit , doet ook wonderen.

ipv bezuinigen op handdoeken en washandjes.
17-03-2021, 07:07 door Anoniem
Ik snap niet zo goed waar het financiele voordeel komt te liggen? Zo’n centerale databank vraagt heel veel managers en onderhoud. Meer aansluitpunten, grotere ‘threatlandscape’, meer zwaktes, moet allemaal ingericht worden.

Maar het wordt op een andere balans goedkoper ws, op de balans van de verzekeraar, want die kan grasduinen (anoniem uiteraard, maar mogelijk met een ‘fingerprint’ van je anonieme profiel je zorgaanbod personaliseren.. uh ik bedoel beperken.

Nu al ‘Slechtste idee van 2021’ te bestempelen dit.
17-03-2021, 09:28 door majortom
In het onderliggende document de volgende phrases:
Het belangrijke initiatief MedMij (waarbij burgers de beschikking over hun zorgdata verkrijgen en wat nog niet echt van de grond komt) zal hiervan profiteren omdat alle individuele partijen gedwongen kunnen worden om mee te werken.
Dus dwang om mee te werken aan deze nieuwe versie van de EPD.
Publieke en private organisaties kunnen vervolgens toegang krijgen tot de gebundelde data, binnen de kaders van de wet, en tegen een vergoeding
Je data wordt verhandeld.
Privacy is een belangrijk en sympathiek onderwerp om voor te vechten. We moeten ons realiseren dat vandaag al veel persoonlijke data worden gedeeld om het collectieve belang te waarborgen.
Alvast de inleiding om goed te praten dat het niet erg is dat je wordt verplicht om medische data te delen zodat derden daar geld mee kunnen verdienen.
Voor mensen die niet willen dat hun data gedeeld wordt met derden, wordt een minimum lidmaatschap gecreëerd.
Als ik niet wil dat mijn data met derden wordt gedeeld, waarom heb ik dan een lidmaatschap nodig? Stop die data gewoon niet in dit gedrocht.
Of, bijvoorbeeld, coronatestresultaten officieel te ontsluiten zodat een betreffende persoon bij entree in een vliegtuig of evenement met zijn mobiel kan “bewijzen” dat hij of zij negatief is.
Aha, dit wordt dus uiteindelijk de basis voor het Coronapaspoort (en de vele "paspoorten" die zullen volgen op grond van deze medische data.
Daar kan door mensen zelf extra data aan worden toegevoegd, zoals van wearables, het eigen DNA-profiel, mobiele telefoons, persoonlijke gezondheidsonderzoeken en e-health apps.
De opsporingsdienste, Grapperhaus voorop, wrijven al in hun handen. Mobiele telefoons, gecombineerd met DNA profielen, wat wil je nog meer?
Er zijn momenteel in het zorglandschap al partijen die stukken van de puzzel invullen. Partijen waar de meeste mensen nog nooit van hebben gehoord, zoals Vecozo, Vectis en Zorgdomein. Zij verwerken hyperefficiënt op nationaal niveau declaraties van zorg en beheren en analyseren declaratiedata en verwijzingen van vrijwel alle patiënten in Nederland. Deze partijen zouden logischerwijs als partner mee kunnen helpen door hun data aan te leveren aan het NZp tegen een vergoeding.
Nu worden al partijen aangehaakt die intermediaire diensten aanbieden tussen o.a. zorgverleners en zorgverzekeraars. Die krijgen betaald om hun data aan te leveren. Ik neem aan dat hier eerst actieve toestemming (opt-in) van de betrokkenen moet worden gevraagd, Ik vrees echter het ergste.
dan kunnen we dit model ook als blauwdruk gebruiken om te exporteren naar andere landen. Dit beginnend met Europa maar ook daarbuiten, zoals naar Afrika
Aha, Nederland is niet alleen de bedoeling, maar het moet een wereldwijd systeem worden.

Zoals hierboven al gesteld, een hernieuwde poging om een EPD van de grond te krijgen. Eigenlijk gaat dit nog veel verder; ik lees dat dit een bron wordt waar een totaalprofiel van iedere Nederlander (en zelfs daarbuiten) wordt gecreeerd. Hoezo privacy?
17-03-2021, 10:12 door Anoniem
Door majortom: In het onderliggende document de volgende phrases:
Het belangrijke initiatief MedMij (waarbij burgers de beschikking over hun zorgdata verkrijgen en wat nog niet echt van de grond komt) zal hiervan profiteren omdat alle individuele partijen gedwongen kunnen worden om mee te werken.
Dus dwang om mee te werken aan deze nieuwe versie van de EPD.
Publieke en private organisaties kunnen vervolgens toegang krijgen tot de gebundelde data, binnen de kaders van de wet, en tegen een vergoeding
Je data wordt verhandeld.
Privacy is een belangrijk en sympathiek onderwerp om voor te vechten. We moeten ons realiseren dat vandaag al veel persoonlijke data worden gedeeld om het collectieve belang te waarborgen.
Alvast de inleiding om goed te praten dat het niet erg is dat je wordt verplicht om medische data te delen zodat derden daar geld mee kunnen verdienen.
Voor mensen die niet willen dat hun data gedeeld wordt met derden, wordt een minimum lidmaatschap gecreëerd.
Als ik niet wil dat mijn data met derden wordt gedeeld, waarom heb ik dan een lidmaatschap nodig? Stop die data gewoon niet in dit gedrocht.
Of, bijvoorbeeld, coronatestresultaten officieel te ontsluiten zodat een betreffende persoon bij entree in een vliegtuig of evenement met zijn mobiel kan “bewijzen” dat hij of zij negatief is.
Aha, dit wordt dus uiteindelijk de basis voor het Coronapaspoort (en de vele "paspoorten" die zullen volgen op grond van deze medische data.
Daar kan door mensen zelf extra data aan worden toegevoegd, zoals van wearables, het eigen DNA-profiel, mobiele telefoons, persoonlijke gezondheidsonderzoeken en e-health apps.
De opsporingsdienste, Grapperhaus voorop, wrijven al in hun handen. Mobiele telefoons, gecombineerd met DNA profielen, wat wil je nog meer?
Er zijn momenteel in het zorglandschap al partijen die stukken van de puzzel invullen. Partijen waar de meeste mensen nog nooit van hebben gehoord, zoals Vecozo, Vectis en Zorgdomein. Zij verwerken hyperefficiënt op nationaal niveau declaraties van zorg en beheren en analyseren declaratiedata en verwijzingen van vrijwel alle patiënten in Nederland. Deze partijen zouden logischerwijs als partner mee kunnen helpen door hun data aan te leveren aan het NZp tegen een vergoeding.
Nu worden al partijen aangehaakt die intermediaire diensten aanbieden tussen o.a. zorgverleners en zorgverzekeraars. Die krijgen betaald om hun data aan te leveren. Ik neem aan dat hier eerst actieve toestemming (opt-in) van de betrokkenen moet worden gevraagd, Ik vrees echter het ergste.
dan kunnen we dit model ook als blauwdruk gebruiken om te exporteren naar andere landen. Dit beginnend met Europa maar ook daarbuiten, zoals naar Afrika
Aha, Nederland is niet alleen de bedoeling, maar het moet een wereldwijd systeem worden.

Zoals hierboven al gesteld, een hernieuwde poging om een EPD van de grond te krijgen. Eigenlijk gaat dit nog veel verder; ik lees dat dit een bron wordt waar een totaalprofiel van iedere Nederlander (en zelfs daarbuiten) wordt gecreeerd. Hoezo privacy?

Dank voor je goede commentaren.
24-06-2021, 20:10 door Anoniem
Voorstel 'Wet zeggenschap lichaamsmateriaal', eind mei bij Tweede Kamer ingediend:

[...] een stukje weefsel dat in een ziekenhuis is afgenomen voor wetenschappelijk onderzoek, kan in beslag worden genomen door justitie om dna-materiaal te vergelijken met dna-sporen van een verdachte. De medisch-wetenschappelijke praktijk en de opsporing zijn zo op een zorgwekkende wijze verbonden.

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/06/23/toegang-justitie-tot-weefsel-uit-onderzoek-ondermijnt-vertrouwen-a4048518

Houd de medisch-wetenschappelijke praktijk en de opsporing van verdachten gescheiden, betoogt Nina de Groot, arts en promovenda bio-ethiek (Vrije Universiteit, Amsterdam).
06-10-2021, 14:37 door Anoniem
Wetenschappers van drie Nederlandse laboratoria hebben de afgelopen jaren samengewerkt met Chinese onderzoekers aan de ontwikkeling van gevoelige dna-technieken. Dat schrijven RTL Nieuws en Follow the Money na het bestuderen van twintig wetenschappelijke publicaties.

https://nos.nl/artikel/2400545-nederlandse-labs-werkten-samen-met-chinezen-in-gevoelig-dna-onderzoek

De betrokken onderzoekers, onder meer aan het Rotterdamse Erasmus MC, werkten samen met door de Chinese politie gefinancieerde wetenschappers aan de ontwikkeling van DNA-fenotypering, waarmee het mogelijk is om op basis van DNA iemands oog-, haar- of huidskleur te voorspellen. De samenwerking is "fundamenteel fout", zo stelt Yves Moreau, hoogleraar bio-informatica in Leuven. De kan worden misbruikt om onderdrukte etnische minderheden te monitoren.

https://www.ftm.nl/artikelen/nauwe-banden-erasmus-en-chinese-politie
26-10-2021, 18:24 door Anoniem
Artsen bezorgd over wet die politie dna laat gebruiken zonder toestemming patiënt
dinsdag 26 oktober 2021, 11:13 door Redactie

https://www.security.nl/posting/727290/Artsen+bezorgd+over+wet+die+politie+dna+laat+gebruiken+zonder+toestemming+pati%C3%ABnt
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.