image

Overheid gaat inloggen via DigiD met sms-controle op termijn uitfaseren

maandag 22 maart 2021, 12:03 door Redactie, 63 reacties

De overheid gaat het inloggen via DigiD met sms-controle op termijn uitfaseren. Straks zal het minimaal vereiste niveau inloggen via de DigiD-app zijn of een vergelijkbare private oplossing. Dat laat demissionair staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Knops in een brief aan de Tweede Kamer weten.

DigiD kent vier niveaus waarop een gebruiker zich kan authenticeren. Bij DigiD Basis loggen gebruikers in via alleen een gebruikersnaam en wachtwoord. Bij het niveau DigiD Midden zijn er nu nog twee manieren om in te loggen. De eerste manier is inloggen via gebruikersnaam en wachtwoord gecombineerd met een via sms verstuurde code. Bij de tweede manier identificeert de gebruiker zich via de DigiD-app op zijn smartphone.

Een DigiD-app moet gekoppeld zijn aan een DigiD-account. De DigiD-app gebruikt een cryptografische sleutel die tijdens de activatie wordt gekoppeld aan de smartphone van de gebruiker. Volgens stelt de gebruiker een vijfcijferige pincode in om toegang tot de app te krijgen. Deze pincode wordt "in gemaskeerde vorm opgeslagen" in de DigiD backend, zo laat Logius weten, de overheidsdienst die voor DigiD verantwoordelijk is. Elke keer dat gebruiker via de DigiD-app inlogt moet hij aantonen zowel over de cryptografische sleutel als pincode te beschikken.

Naast DigiD Midden is er als derde het niveau DigiD Substantieel. Dit niveau is bijvoorbeeld vereist wanneer er met extra privacygevoelige gegevens wordt gewerkt. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om gegevens over de gezondheid. Om deze gegevens in te zien is er een eenmalige ID-check van de gebruiker nodig. Op telefoons met een NFC-lezer controleert de DigiD-app de gegevens op de chip van het identiteitsbewijs. Als laatste is er nog het niveau DigiD Hoog, waarbij de gebruiker inlogt via rijbewijs of identiteitskaart en een bijbehorende pincode. DigiD Hoog is echter nog niet beschikbaar, stelt Logius.

Voor steeds meer overheidsdiensten moeten burgers hun zaken digitaal afhandelen. Mede gelet op het toenemend verplicht gebruik, is een publiek eID-middel met een hoog betrouwbaar karakter noodzakelijk, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken vorig jaar. De overheid maakte vorig jaar al bekend dat het gaat inzetten op gebruik van de DigiD-app, zodat de stap om vervolgens de app op te waarderen naar DigiD Substantieel kleiner wordt.

Uitfaseren van de sms-controle

Het inloggen via DigiD met een sms-controle zal uiteindelijk dan ook gaan verdwijnen, laat Knops weten. "Het is mijn streven om het gebruik door burgers van DigiD 2-factor met sms-authenticatie zoveel mogelijk te gaan uitfaseren. Op termijn zal het minimaal vereiste niveau de DigiD 2-factor met app zijn, of een vergelijkbare private oplossing." De staatssecretaris stelt dat dit wel verantwoord moet gebeuren. "Het mag niet zo zijn dat een ontwikkeling naar een hoger veiligheidsniveau leidt tot uitsluiting van een groep mensen."

Volgens Knops is het voor veel burgers geen probleem om mee te gaan in de overstap naar een hoger veiligheidsniveau en met een ander digitaal inlogmiddel zaken met de overheid te regelen. "Maar er zijn altijd mensen voor wie dergelijke veranderingen wel lastig zijn. Belangrijk bij al deze ontwikkelingen is dus speciale aandacht voor die groep van mensen in Nederland, naar schatting 2,5 miljoen, die niet over voldoende digitale vaardigheden beschikt om dit gemakkelijk te regelen", merkt de staatssecretaris op, die deze groep in kaart wil brengen.

Een tijdstraject voor het uitfaseren van de sms-controle is niet bekendgemaakt. De DigiD-app is alleen beschikbaar in de Apple App Store en Google Play Store, wat inhoudt dat burgers over een Apple ID of Google-account moeten beschikken om van de DigiD-app gebruik te kunnen maken. Logius, de overheidsinstantie die voor DigiD verantwoordelijk is, liet eerder aan Security.NL weten dat het niet van plan is om de app bijvoorbeeld via de eigen website aan te bieden.

Reacties (63)
22-03-2021, 12:12 door Anoniem
Let op, vanwege technische problemen is het helaas tijdelijk niet mogelijk om de inlogfunctie te activeren.

https://www.digid.nl/inlogmethodes/identiteitskaart/

Ik heb de nieuwe identiteitskaart maar kan hem al meer als een maand niet activeren iemand ervaring met identiteitskaart inloggen via Digid?
22-03-2021, 12:20 door Anoniem
Nou,een burger wilt het gewoon niet mag dat ook?
dit heeft overigens niets met digitale vaardigheden te maken,
je moet en zal verplicht worden gekoppeld aan een smartphone,
want sms authenticatie is zo onveilig,een vergelijkbare private oplossing wat zal dat dan zijn?

Haha nee het is google & apple en sms authenticatie is voorbij.

The Matrix
22-03-2021, 12:22 door [Account Verwijderd]
Tja als die 'vergelijkbare private oplossing' geen soelaas biedt is dat voor mij einde DigiD.
Voor mijn gemak behoor ik dan maar tot:
..."die groep van mensen in Nederland, naar schatting 2,5 miljoen, die niet over voldoende digitale vaardigheden beschikt om dit gemakkelijk te regelen...
Het lijkt mij best handig om voor Digibeet te spelen als het mij zo uitkomt. :-) want dat scheelt me weer een boel mitigeren van vulnerabilities ;-)

Gaap: Als de overheid mijn mogelijkheid tot toegang via mijn DigiD onbruikbaar maakt: het zij zo.
22-03-2021, 12:24 door Anoniem
is het mogelijk km de DigiD-app te sideloaden met bijv. f-droid of gewoon zonder inloggen apple id of play store?
22-03-2021, 12:27 door Anoniem
Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan oplossen voor mensen, die perse geen smartphone willen hebben en alleen zaken via HUN pc willen doen?
22-03-2021, 12:28 door _R0N_
Als de overheid gaat eisen dat ik een smartphone heb mogen ze hem ook betalen.
Ik gebruik de app nu niet en ben het ook niet van plan.
22-03-2021, 12:30 door Anoniem
"Op termijn zal het minimaal vereiste niveau de DigiD 2-factor met app zijn, of een vergelijkbare private oplossing."
Dan ben ik benieuwd wat die 'vergelijkbare private oplossing' dan wordt want dat wordt blijkbaar de methode die ik ga gebruiken.

Ik begrijp werkelijk die dwang naar het gebruik van de smart phone niet.
Banken willen ook massaal die richting op, maar ik ben nog steeds niet overtuigd.
22-03-2021, 12:34 door Anoniem
Mede gelet op het toenemend verplicht gebruik, is een publiek eID-middel met een hoog betrouwbaar karakter noodzakelijk, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken vorig jaar. De overheid maakte vorig jaar al bekend dat het gaat inzetten op gebruik van de DigiD-app, zodat de stap om vervolgens de app op te waarderen naar DigiD Substantieel kleiner wordt.

Mensen worden dus verplicht een smartphone te bezitten en daar closed source code van de overheid op te draaien...
22-03-2021, 12:37 door Anoniem
"Maar er zijn altijd mensen voor wie dergelijke veranderingen wel lastig zijn. Belangrijk bij al deze ontwikkelingen is dus speciale aandacht voor die groep van mensen in Nederland, naar schatting 2,5 miljoen, die niet over voldoende digitale vaardigheden beschikt om dit gemakkelijk te regelen"
En/of simpelweg geen enkele behoefte hebben aan een smartphone. Zou toch belachelijk zijn als je gedwongen wordt om er maar eentje aan te schaffen om in te kunnen loggen op DigiD. Ik voorzie een hoop ellende met dode accu's door telefoons die 1x per jaar gebruikt worden voor de belastingaangifte en gezeur met 'helaas, je telefoon heeft een te oude Android/iOS versie, dus schaf maar weer eens een nieuwe aan' achtige taferelen.
22-03-2021, 12:57 door Anoniem
Door Anoniem:
"Maar er zijn altijd mensen voor wie dergelijke veranderingen wel lastig zijn. Belangrijk bij al deze ontwikkelingen is dus speciale aandacht voor die groep van mensen in Nederland, naar schatting 2,5 miljoen, die niet over voldoende digitale vaardigheden beschikt om dit gemakkelijk te regelen"
En/of simpelweg geen enkele behoefte hebben aan een smartphone. Zou toch belachelijk zijn als je gedwongen wordt om er maar eentje aan te schaffen om in te kunnen loggen op DigiD. Ik voorzie een hoop ellende met dode accu's door telefoons die 1x per jaar gebruikt worden voor de belastingaangifte en gezeur met 'helaas, je telefoon heeft een te oude Android/iOS versie, dus schaf maar weer eens een nieuwe aan' achtige taferelen.


er zal wel een reader komen zoals met de bank of een reader die je via wifi connect
22-03-2021, 13:02 door Anoniem
Tja voorspelbaar. Ze willen natuurlijk dat we allemaal de trackingapp van de overheid installeren. Want daar gaat het naartoe nu is het de digid app en langzaam maar zeker worden er allerlei zaken aan toegevoegd.
22-03-2021, 13:31 door Anoniem
Ik wil geen app van de overheid – maar beschik over "voldoende digitale vaardigheden".

Tip voor wie ook geen app van de overheid, gemeente of bank wil. Zwaai even met een Nokia. Je koopt een recente voor twintig euro. De medewerker is meteen overtuigd dat je digibeet bent! Werkte bij mij bij de bank en overheid. Klaar.
22-03-2021, 13:41 door Anoniem
Waarom is die app nu weer nodig? Zijn er geen alternatieven, zoals TOTP? Welk probleem proberen ze überhaupt op te lossen door sms uit faseren?
Hoe veilig is het om alles (wachtwoord en die app) op één apparaat op te slaan (je telefoon)?
Hoe wenselijk is het dat dit straks alleen nog maar werkt via niet vrije en gesloten apparaten (telefoons) waar je gesloten software op moet installeren (die app).
Gaan ze straks ook verplichten dat je een vingerafdruk moet opgeven of een gezichtsscan moet uitvoeren?
Wordt dit geen opmaat naar een e-passport waarmee je je moet identificeren om gangbare zaken op internet te kunnen uitvoeren (leeftijdscheck, aankopen in webwinkels, reageren op fora).
22-03-2021, 13:42 door Briolet
Door _R0N_: Als de overheid gaat eisen dat ik een smartphone heb mogen ze hem ook betalen.
Ik gebruik de app nu niet en ben het ook niet van plan.

Jij wilt toch dat je data veilig is bij on-line toegang? Of je doet alles alleen per brief.

Wachtwoorden zijn te onderscheppen en sms codes zijn via o.a. sim-swapping over te nemen. Dan is het bezit van een uniek device om in te kunnen loggen toch nog veiliger. En de meeste mensen gebruiken liever hun smartphone hiervoor, dan dat ze er een apart apparaat voor moeten kopen. Ik zie dit als een goede ontwikkeling.
22-03-2021, 13:43 door Anoniem
Ik weet wel waarom ze dat doen, straks mag niemand meer van huis zonder een digitaal paspoort, met een soort puntensysteem. En ik heb geen geld voor een smartphone, vind het internet abonnement al duur genoeg.
22-03-2021, 13:46 door Anoniem
Door _R0N_: Als de overheid gaat eisen dat ik een smartphone heb mogen ze hem ook betalen.
Ik gebruik de app nu niet en ben het ook niet van plan.
Dus betaal je hem alsnog zelf, allicht een voordelige optie voor de ouderen onder ons :)
Gelukkig voor de overheid zul je net als ik dan in een ondergeschoven minderheid vallen, en het je zelf enkel maar lastig maken interactie te hebben met instanties, twee stappen terug voor diegene, terug naar papier o.d. zijne brak ondersteunde omwegen.

De overheid is lekker bezig zo..
22-03-2021, 14:28 door majortom
Door Briolet:
Door _R0N_: Als de overheid gaat eisen dat ik een smartphone heb mogen ze hem ook betalen.
Ik gebruik de app nu niet en ben het ook niet van plan.

Jij wilt toch dat je data veilig is bij on-line toegang? Of je doet alles alleen per brief.

Wachtwoorden zijn te onderscheppen en sms codes zijn via o.a. sim-swapping over te nemen. Dan is het bezit van een uniek device om in te kunnen loggen toch nog veiliger. En de meeste mensen gebruiken liever hun smartphone hiervoor, dan dat ze er een apart apparaat voor moeten kopen. Ik zie dit als een goede ontwikkeling.

Het moet niet gekker worden om een closed source app te moeten gebruiken met trackers en verregaande permissies (https://reports.exodus-privacy.eu.org/en/reports/nl.rijksoverheid.digid.pub/latest/). Die app komt er gewoon bij mij niet op.

En dat alternatieve middel zal dan wel weer niet gratis zijn, zoals ook is gedaan voor bedrijfsmatige aangifte, verplicht via eHerkenning.

Verstrek dan een qualified PKI certificaat aan elke burger, waarmee je kunt inloggen (en digitaal kunt ondertekenen). Ze doen nu iets op dit vlak met de nieuwe identiteitskaart, maar, om onduidelijke redenen, niet met bijvoorbeeld het paspoort.
22-03-2021, 14:56 door Anoniem
Zoveel veiligheidsniveaus? Twee kan ik me nog voorstellen. Hou het overzichtelijk.
Veiligheidsniveau ultra bij de GGD. En dan een mager "sorry" als ze je gegevens lekken. 't Staat niet in verhouding.
22-03-2021, 15:01 door Anoniem
Ik denk dat de meeste mensen hier op dit forum bij de DigiD niet beseffen om hoeveel organisaties het hier gaat.
https://www.digid.nl/wat-is-digid/wie-doen-mee/

Als ik bijvoorbeeld nu mijn zorguitgaven wil inzien, moet ik bij de zorgverzekeraar al akkoord gaan met de sms-authenticatie, die gelukkig ook op mijn simpele en vooral goedkope mobiele telefoon werkt. Als ik dus mee wil gaan in de vaart der volkeren, dan moet ik dus verplicht zo'n dure en vooral kwetsbare smartphone aanschaffen, waarvan ik weet dat daar al een dozijn of meer apps opstaan, die ik niet kan verwijderen, en die mijn gangen 24/7 aan wie weet ik ook niet doorgeven.
22-03-2021, 15:07 door Anoniem

er zal wel een reader komen zoals met de bank of een reader die je via wifi connect
Hopelijk bieden ze inderdaad een "best gangbare" en redelijk onafhankelijke optie als een reader(ID's waren toch al voorzien van chip?).
Verder voel ik geen behoefte om mogelijke overheids IOT spyware in mijn netwerk te hangen, en al helemaal niet over een huis vol behangen repeaters/mesh adapters anders werkt dit inferieure wifi niet verbinding.
22-03-2021, 15:26 door Anoniem
Door Anoniem:

er zal wel een reader komen zoals met de bank of een reader die je via wifi connect
Hopelijk bieden ze inderdaad een "best gangbare" en redelijk onafhankelijke optie als een reader(ID's waren toch al voorzien van chip?).
Verder voel ik geen behoefte om mogelijke overheids IOT spyware in mijn netwerk te hangen, en al helemaal niet over een huis vol behangen repeaters/mesh adapters anders werkt dit inferieure wifi niet verbinding.


ID kaart vanaf dit jaar zit een chip beste is gewwon zo een scanner van de Rabobank met kleurcode ID kaart erin pincode invoeren en inloggen ni
22-03-2021, 15:31 door Anoniem
Door Anoniem: Ik weet wel waarom ze dat doen, straks mag niemand meer van huis zonder een digitaal paspoort, met een soort puntensysteem. En ik heb geen geld voor een smartphone, vind het internet abonnement al duur genoeg.

Puntensysteem voor gedrag -> China

Het verplichte bezit van een mobiele telefoon gaat al te ver. Als ze iets willen moeten ze wel zelf de daarvoor benodigde apparatuur beschikbaar stellen die niet via remote verbindingen werkt zoals mobiele telefonie. Maak je er niet vanaf met "een vergelijkbare private oplossing". De privacy wordt al beschadigd door de methode. Je wordt immers al verplicht om je telefoonnummer prijs te geven. Ik heb speciaal daarvoor een mobiele telefoon moeten aanschaffen die ik echt niet nodig heb.
22-03-2021, 15:45 door [Account Verwijderd]
Door Briolet:
Door _R0N_: Als de overheid gaat eisen dat ik een smartphone heb mogen ze hem ook betalen.
Ik gebruik de app nu niet en ben het ook niet van plan.

Jij wilt toch dat je data veilig is bij on-line toegang? Of je doet alles alleen per brief.

Wachtwoorden zijn te onderscheppen en sms codes zijn via o.a. sim-swapping over te nemen. Dan is het bezit van een uniek device om in te kunnen loggen toch nog veiliger. En de meeste mensen gebruiken liever hun smartphone hiervoor, dan dat ze er een apart apparaat voor moeten kopen. Ik zie dit als een goede ontwikkeling.


Dat is bij mij nu juist het omgedraaide. Ik heb wel een computer (meerdere zelfs) én een GSM 'dumbphone' met - uiteraard - SMS functie, maar geen Smartphone.

@Briolet,

Met alle respect hoor maar jij doet in je reactie het voorkomen of élke Nederlander al een smartphone heeft.
Maar ik vermoed, zeker gezien de opmerking van de overheid dat er naar schatting zo'n 2,5 miljoen Nederlanders - wat zij noemen - over "onvoldoende digitale vaardigheden beschikken" je hier toch wel de plank misslaat. Is het zo onvoorstelbaar daaronder ook te rekenen mensen die geen SmartPhone bezitten? Lijkt mij wel.

Voor mij persoonlijk:
Ik heb helemaal geen zin in zo'n ding, net zo min als dat ik zin heb in vakantie op de Bahama's, of zin heb in een account bij Amazon, of zin heb in de aankoop van een pot pindakaas (lust ik niet) of zin heb in TV, laat staan zin heb in een NetFlix. abonnement.
22-03-2021, 15:48 door Anoniem
"Belangrijk bij al deze ontwikkelingen is dus speciale aandacht voor die groep van mensen in Nederland, naar schatting 2,5 miljoen, die niet over voldoende digitale vaardigheden beschikt om dit gemakkelijk te regelen", merkt de staatssecretaris op, die deze groep in kaart wil brengen."

Voel mij onheus bejegend en bovenal buitengesloten door de heer Raymond Knops. Door mijn klein beetje 'digitale vaardigheid' is het juist dat ik het niet wil gebruiken. Maar die groep doet volgens Knops (CDA) blijkbaar helemaal niet mee. Hoe noemen ze dat ook alweer? Daar was toch een woord voor?

Nog eventjes en dan kun je iedere 1,5 à 2 jaar een nieuwe telefoon kopen wil je kunnen inloggen met DigiD. Een applicatie binnen Apple en Google zal nooit veilig zijn. Zo bevat de huidige DigiD-app al trackers.
22-03-2021, 15:50 door Anoniem
Door Staewoldt: Tja als die 'vergelijkbare private oplossing' geen soelaas biedt is dat voor mij einde DigiD.
Veel succes met het opzeggen van jouw DigiD.
22-03-2021, 15:55 door Anoniem
Door Anoniem: is het mogelijk km de DigiD-app te sideloaden met bijv. F-Droid of gewoon zonder inloggen apple id of play store?
Ja dat kan. Via F-Droid kun je Aurora Store downloaden. Kun je alle play store applicaties downloaden zonder account.
Meer info https://f-droid.org/en/packages/com.aurora.store.

Mijn inziens kun je beter overwegen om geen DigiD te gebruiken.
22-03-2021, 16:04 door Anoniem
Door Staewoldt:
Door Briolet:
Door _R0N_: Als de overheid gaat eisen dat ik een smartphone heb mogen ze hem ook betalen.
Ik gebruik de app nu niet en ben het ook niet van plan.

Jij wilt toch dat je data veilig is bij on-line toegang? Of je doet alles alleen per brief.

Wachtwoorden zijn te onderscheppen en sms codes zijn via o.a. sim-swapping over te nemen. Dan is het bezit van een uniek device om in te kunnen loggen toch nog veiliger. En de meeste mensen gebruiken liever hun smartphone hiervoor, dan dat ze er een apart apparaat voor moeten kopen. Ik zie dit als een goede ontwikkeling.


Dat is bij mij nu juist het omgedraaide. Ik heb wel een computer (meerdere zelfs) én een GSM 'dumbphone' met - uiteraard - SMS functie, maar geen Smartphone.

@Briolet,

Met alle respect hoor maar jij doet in je reactie het voorkomen of élke Nederlander al een smartphone heeft.
Maar ik vermoed, zeker gezien de opmerking van de overheid dat er naar schatting zo'n 2,5 miljoen Nederlanders - wat zij noemen - over "onvoldoende digitale vaardigheden beschikken" je hier toch wel de plank misslaat. Is het zo onvoorstelbaar daaronder ook te rekenen mensen die geen SmartPhone bezitten? Lijkt mij wel.

Voor mij persoonlijk:
Ik heb helemaal geen zin in zo'n ding, net zo min als dat ik zin heb in vakantie op de Bahama's, of zin heb in een account bij Amazon, of zin heb in de aankoop van een pot pindakaas (lust ik niet) of zin heb in TV, laat staan zin heb in een NetFlix. abonnement.
Als je jezelf buiten de maatschappij zet en niet met de voouitgang meedoet dan moet je ook niet over de gevolgen klagen
22-03-2021, 16:04 door Anoniem
Door Anoniem: Ik denk dat de meeste mensen hier op dit forum bij de DigiD niet beseffen om hoeveel organisaties het hier gaat.
https://www.digid.nl/wat-is-digid/wie-doen-mee/

Als ik bijvoorbeeld nu mijn zorguitgaven wil inzien, moet ik bij de zorgverzekeraar al akkoord gaan met de sms-authenticatie, die gelukkig ook op mijn simpele en vooral goedkope mobiele telefoon werkt. Als ik dus mee wil gaan in de vaart der volkeren, dan moet ik dus verplicht zo'n dure en vooral kwetsbare smartphone aanschaffen, waarvan ik weet dat daar al een dozijn of meer apps opstaan, die ik niet kan verwijderen, en die mijn gangen 24/7 aan wie weet ik ook niet doorgeven.
Daar heb je geen DigiD voor nodig. Je moet volhardend zijn naar jouw zorgverzekeraar dat je de factuur op papier wil (e-mail komt helaas niet in hun vocabulair voor). Kost wat moeite maar eindelijk krijg je een soort van factuur van ze. Wil je echter een gespecificeerde factuur (zorgverzekeraars bezitten deze blijkbaar niet) mag je deze bij de zorgverlener zelf opvragen.

Dit laatste vind ik raar, dit maakt fraude wel heel makkelijk. Heb hier in het verleden mijn beklag gedaan bij Menzis, helaas nooit een adequaat antwoord gehad. Waarbij ik zelf maar de conclusie getrokken heb dat Menzis frauderen binnen de zorg acceptabel vindt.
22-03-2021, 16:07 door Anoniem
What next, de irisscan van de overheid? Zij bepalen en wij moeten 'draaien'.
22-03-2021, 16:34 door Anoniem
Door Anoniem: Ik wil geen app van de overheid – maar beschik over "voldoende digitale vaardigheden".

Tip voor wie ook geen app van de overheid, gemeente of bank wil. Zwaai even met een Nokia. Je koopt een recente voor twintig euro. De medewerker is meteen overtuigd dat je digibeet bent! Werkte bij mij bij de bank en overheid. Klaar.
+1
22-03-2021, 16:42 door _R0N_
Door Briolet:
Door _R0N_: Als de overheid gaat eisen dat ik een smartphone heb mogen ze hem ook betalen.
Ik gebruik de app nu niet en ben het ook niet van plan.

Jij wilt toch dat je data veilig is bij on-line toegang? Of je doet alles alleen per brief.

Wachtwoorden zijn te onderscheppen en sms codes zijn via o.a. sim-swapping over te nemen. Dan is het bezit van een uniek device om in te kunnen loggen toch nog veiliger. En de meeste mensen gebruiken liever hun smartphone hiervoor, dan dat ze er een apart apparaat voor moeten kopen. Ik zie dit als een goede ontwikkeling.

Ow en de overheid en IT is een geweldige combi waarbij je gegevens wel veilig zijn wilde je beweren?
Ik vertrouw eerder op plaintext wachtwoorden via SMS dan een IT oplossing van de overheid.
22-03-2021, 16:44 door Anoniem
wat raar is vroeger kon je een digid aanmaken zonder 06 nummer enkel email nu is 06 nummer verplcht en email niet wat is het idee hier achter? en nu gaan ze sms afschaffen
22-03-2021, 17:24 door Anoniem
Mijn moeder vertelde mij gisteren dat ze niet wist dat ze een DigiD op haar dumbphone had. Deze dumbphone kan geen netwerk meer vinden. Waarschijnlijk omdat mijn moeder een half jaar lang geen tegoed heeft gebruikt.

Ik zou waarschijnlijk eens moeten uitzoeken voor haar hoe je een DigiD Midden account opheft omdat iemand anders toegang tot je telefoonnummer heeft..

Ze heeft ook moeite met internetbankieren, maar mijn vader helpt haar. Mijn vader heeft haar ook geholpen met de dumbphone omdat hij haar wil kunnen bellen als ze op de volkstuin is. Mijn moeder wil daar juist niet gebeld worden.
22-03-2021, 17:43 door Anoniem
Door Anoniem: Let op, vanwege technische problemen is het helaas tijdelijk niet mogelijk om de inlogfunctie te activeren.

https://www.digid.nl/inlogmethodes/identiteitskaart/

Ik heb de nieuwe identiteitskaart maar kan hem al meer als een maand niet activeren iemand ervaring met identiteitskaart inloggen via Digid?

Daar staat ook iets over in de Kamerbrief:
"Na de introductie van de eNIK is echter gebleken dat er een onregelmatigheid optreedt in de werking van de chip van de identiteitskaart zodra de inlogfunctie wordt geactiveerd. De mogelijkheid tot activeren is daarom op 28 januari jl. tijdelijk stopgezet. "
22-03-2021, 17:50 door majortom - Bijgewerkt: 22-03-2021, 17:51
Door Anoniem:
Door Staewoldt:
Door Briolet:
Door _R0N_: Als de overheid gaat eisen dat ik een smartphone heb mogen ze hem ook betalen.
Ik gebruik de app nu niet en ben het ook niet van plan.

Jij wilt toch dat je data veilig is bij on-line toegang? Of je doet alles alleen per brief.

Wachtwoorden zijn te onderscheppen en sms codes zijn via o.a. sim-swapping over te nemen. Dan is het bezit van een uniek device om in te kunnen loggen toch nog veiliger. En de meeste mensen gebruiken liever hun smartphone hiervoor, dan dat ze er een apart apparaat voor moeten kopen. Ik zie dit als een goede ontwikkeling.


Dat is bij mij nu juist het omgedraaide. Ik heb wel een computer (meerdere zelfs) én een GSM 'dumbphone' met - uiteraard - SMS functie, maar geen Smartphone.

@Briolet,

Met alle respect hoor maar jij doet in je reactie het voorkomen of élke Nederlander al een smartphone heeft.
Maar ik vermoed, zeker gezien de opmerking van de overheid dat er naar schatting zo'n 2,5 miljoen Nederlanders - wat zij noemen - over "onvoldoende digitale vaardigheden beschikken" je hier toch wel de plank misslaat. Is het zo onvoorstelbaar daaronder ook te rekenen mensen die geen SmartPhone bezitten? Lijkt mij wel.

Voor mij persoonlijk:
Ik heb helemaal geen zin in zo'n ding, net zo min als dat ik zin heb in vakantie op de Bahama's, of zin heb in een account bij Amazon, of zin heb in de aankoop van een pot pindakaas (lust ik niet) of zin heb in TV, laat staan zin heb in een NetFlix. abonnement.
Als je jezelf buiten de maatschappij zet en niet met de voouitgang meedoet dan moet je ook niet over de gevolgen klagen
Ik weet niet of je dit vooruitgang moet noemen. Het niet willen meedoen aan de smartphone hype (alles moet tegenwoordig met een telefoon als het aan de aanbieders ligt), heeft niets met vooruitgang te maken (eerder met financiele overwegingen van de aanbieders). Het heeft meer te maken met privacy bewustzijn of geen geld aan overbodige dingen te willen uitgeven. Ikzelf zit er vanwege deze reden ernstig aan te denken om weer terug te gaan naar een dumb-phone.
22-03-2021, 17:57 door Anoniem
Door Anoniem: Mijn moeder vertelde mij gisteren dat ze niet wist dat ze een DigiD op haar dumbphone had. Deze dumbphone kan geen netwerk meer vinden. Waarschijnlijk omdat mijn moeder een half jaar lang geen tegoed heeft gebruikt.

Ik zou waarschijnlijk eens moeten uitzoeken voor haar hoe je een DigiD Midden account opheft omdat iemand anders toegang tot je telefoonnummer heeft..

Ze heeft ook moeite met internetbankieren, maar mijn vader helpt haar. Mijn vader heeft haar ook geholpen met de dumbphone omdat hij haar wil kunnen bellen als ze op de volkstuin is. Mijn moeder wil daar juist niet gebeld worden.


tip:als je een nieuwe digid aanvraagd wordt de oude direct verwijderdt
22-03-2021, 18:05 door Briolet
Door Staewoldt:
Door Briolet: …Wachtwoorden zijn te onderscheppen en sms codes zijn via o.a. sim-swapping over te nemen. Dan is het bezit van een uniek device om in te kunnen loggen toch nog veiliger. En de meeste mensen gebruiken liever hun smartphone hiervoor, dan dat ze er een apart apparaat voor moeten kopen. Ik zie dit als een goede ontwikkeling.
@Briolet,

Met alle respect hoor maar jij doet in je reactie het voorkomen of élke Nederlander al een smartphone heeft.
Maar ik vermoed, zeker gezien de opmerking van de overheid dat er naar schatting zo'n 2,5 miljoen Nederlanders - wat zij noemen - over "onvoldoende digitale vaardigheden beschikken" je hier toch wel de plank misslaat. Is het zo onvoorstelbaar daaronder ook te rekenen mensen die geen SmartPhone bezitten? Lijkt mij wel.

Dan lees je het verkeerd. Ik geef alleen aan dat je geen systemen in stand moet houden waarvan bekend is dat ze onveilig zijn. Want dan ben je juist fout bezig.

Ik heb het over een 'uniek device'. Dat mag een smartfhone zijn, maar ook een ander kastje. Er bestaan nu al diverse oplossingen voor zakelijk verkeer die geen smartphone nodig hebben. Ik schreef alleen dat de meeste mensen een oplossing willen met een smartphone omdat ze dan geen geld hoeven uit te geven aan een andere oplossing. Dat neemt niet weg dat de oplossing ook andere, simpel te gebruiken, autenticators moet ondersteunen. Die paar euro moet je gewoon over hebben voor een veilige oplossing.
22-03-2021, 18:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Staewoldt: Tja als die 'vergelijkbare private oplossing' geen soelaas biedt is dat voor mij einde DigiD.
Veel succes met het opzeggen van jouw DigiD.
Gewoon 3 jaar niet gebruiken en weg is jouw DigiD!
22-03-2021, 18:30 door Anoniem
Door Anoniem: Ik denk dat de meeste mensen hier op dit forum bij de DigiD niet beseffen om hoeveel organisaties het hier gaat.
https://www.digid.nl/wat-is-digid/wie-doen-mee/

Als ik bijvoorbeeld nu mijn zorguitgaven wil inzien, moet ik bij de zorgverzekeraar al akkoord gaan met de sms-authenticatie, die gelukkig ook op mijn simpele en vooral goedkope mobiele telefoon werkt. Als ik dus mee wil gaan in de vaart der volkeren, dan moet ik dus verplicht zo'n dure en vooral kwetsbare smartphone aanschaffen, waarvan ik weet dat daar al een dozijn of meer apps opstaan, die ik niet kan verwijderen, en die mijn gangen 24/7 aan wie weet ik ook niet doorgeven.
Voor die sms kan je ook gewoon jouw huistelefoon opgeven, krijg je een belletje met gesproken sms bericht.
22-03-2021, 18:32 door nicolaasjan - Bijgewerkt: 22-03-2021, 18:33
Door Briolet:Dat neemt niet weg dat de oplossing ook andere, simpel te gebruiken, autenticators moet ondersteunen. Die paar euro moet je gewoon over hebben voor een veilige oplossing.
Als de overheid dit allemaal zo graag wil, dan verstrekken ze maar gratis authenticators. We betalen al genoeg belasting dacht ik.

Een smartphone heb ik niet en wil ik ook niet.
22-03-2021, 19:39 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door Staewoldt:
Door Briolet:

Jij wilt toch dat je data veilig is bij on-line toegang? Of je doet alles alleen per brief.

Wachtwoorden zijn te onderscheppen en sms codes zijn via o.a. sim-swapping over te nemen. Dan is het bezit van een uniek device om in te kunnen loggen toch nog veiliger. En de meeste mensen gebruiken liever hun smartphone hiervoor, dan dat ze er een apart apparaat voor moeten kopen. Ik zie dit als een goede ontwikkeling.


Dat is bij mij nu juist het omgedraaide. Ik heb wel een computer (meerdere zelfs) én een GSM 'dumbphone' met - uiteraard - SMS functie, maar geen Smartphone.

@Briolet,

Met alle respect hoor maar jij doet in je reactie het voorkomen of élke Nederlander al een smartphone heeft.
Maar ik vermoed, zeker gezien de opmerking van de overheid dat er naar schatting zo'n 2,5 miljoen Nederlanders - wat zij noemen - over "onvoldoende digitale vaardigheden beschikken" je hier toch wel de plank misslaat. Is het zo onvoorstelbaar daaronder ook te rekenen mensen die geen SmartPhone bezitten? Lijkt mij wel.

Voor mij persoonlijk:
Ik heb helemaal geen zin in zo'n ding, net zo min als dat ik zin heb in vakantie op de Bahama's, of zin heb in een account bij Amazon, of zin heb in de aankoop van een pot pindakaas (lust ik niet) of zin heb in TV, laat staan zin heb in een NetFlix. abonnement.
Als je jezelf buiten de maatschappij zet en niet met de voouitgang meedoet dan moet je ook niet over de gevolgen klagen

Klets niet zo'n onzin, of reageer relevant.
Klagen? Klagen??
Waar klaag ik?
Uit welke woorden blijkt dat ik klaag?
Bovendien zou ik wel een grove aansteller zijn als ik zou klagen want ik mis niets. integendeel.
Ik constateer hier alleen meerdere dingen en deel hier mijn visie. Punt.
22-03-2021, 21:24 door Anoniem
DigiD kent vier niveaus waarop een gebruiker zich kan authenticeren..
Waarom niet een niveau waar je alles mee kunt doen, je moet toch volledig van de pot zijn gerukt, en dat zelfde geestelijk
niveau hebben om zo iets te verzinnen.

Belangrijk bij al deze ontwikkelingen is dus speciale aandacht voor die groep van mensen in Nederland, naar schatting 2,5 miljoen, die niet over voldoende digitale vaardigheden beschikt om dit gemakkelijk te regelen", merkt de staatssecretaris op, die deze groep in kaart wil brengen
Volgens mij gebruikt hij hier een verkeert woord. Het lijkt me zeer verstandig dat hij bij zichzelf begint om zijn digitale
vaardigheden te testen.

Voor steeds meer overheidsdiensten moeten burgers hun zaken digitaal afhandelen. Mede gelet op het toenemend verplicht gebruik,
Dus die komplot denkers hebben blijkbaar toch gelijk, hebben dit namelijk al jaren geleden gezegd dat dit gaat
gebeuren. En als je wil of niet je moet mee doen en dan wordt dit weer op de nos vertaald hoe blij wij hier mee zijn.

via de DigiD-app zijn of een vergelijkbare private oplossing
Blijkbaar hebben Google en FB en god weet wie nog meer zitten lobbyen, en dan nog beweren dat de privacy is
gewaarborgd.

Ik ben wel benieuwd wat zijn oplossing wordt voor die 2,5 miljoen waar ik ook bij hoor. Misschien worden wij wel vrij
gesteld om belasting te betalen. Ik vraag mij af waar dat blind vertrouwen in smartphones in hemelsnaam vandaan komt.
Is het dat Steve Jops dit heeft verzonnen.

Ik als hobbyist ben voor open systemen zodat je zelf dingen kunt veranderen en controleren een smartphone is een
gesloten apparaat waar je maar van moet hopen dat alles goed is. Je kunt niets controleren je moet een goed gelovig
persoon zijn en niet te veel na denken dan komt het wel goed, helaas zo werkt bij niet.
22-03-2021, 22:08 door Anoniem
Ik zie dan een rechtszaak aankomen omdat een open source desktop niet wordt gefaciliteerd.
22-03-2021, 23:09 door Anoniem
- Mensen zijn niet boos over het uitfaseren van sms, nee daar zijn ze blij mee (want onveilig).
- Alleen het pushen van applicaties naar smartphones (die iedereen maar moet hebben) voelt een beetje als digitale rape (sorry voor de vergelijking.)
23-03-2021, 06:46 door [Account Verwijderd]
Dè manier om overheids software op je DDR-device te krijgen natuurlijk. De bedoelingen stralen er vanaf met dat stelletje corrupte criminelen. Maar de schapen zullen het vast weer prachtig vinden. En daar draait alles op momenteel. Als de schapen er niet waren, hadden we nooit last van corona gehad. Maar helaas is het niet anders.

Zo komt het dus nooit meer goed. Vooral niet als ze bewijzen blijven negeren die je ze voorlegt: "Dat is fake news/een hoax" Verder komen ze niet.

We zijn doomed. Helemaal en volledig dankzij de juich/NOS schapen. Te achterlijk om voor de duvel te dansen, slepen ze de rest mee in hun val.
23-03-2021, 09:19 door Anoniem
SMS controle is niet veilig (meer). Persoonlijk vind ik het een gemiste kans dat de overheid niet de mogelijkheid biedt om de extra verificatie, die voor zover mogelijk overal aan te raden is, te doen via een fysieke sleutel. Bijvoorbeeld een Yubikey.
23-03-2021, 09:34 door [Account Verwijderd]
Door Rexodus: Dè manier om overheids software op je DDR-device te krijgen natuurlijk. De bedoelingen stralen er vanaf met dat stelletje corrupte criminelen. Maar de schapen zullen het vast weer prachtig vinden. En daar draait alles op momenteel. Als de schapen er niet waren, hadden we nooit last van corona gehad. Maar helaas is het niet anders.

Zo komt het dus nooit meer goed. Vooral niet als ze bewijzen blijven negeren die je ze voorlegt: "Dat is fake news/een hoax" Verder komen ze niet.

We zijn doomed. Helemaal en volledig dankzij de juich/NOS schapen. Te achterlijk om voor de duvel te dansen, slepen ze de rest mee in hun val.

Dus omdat ik naar de NOS keek vanwege Sesamstraat - de enige TV die mij nog boeide - ben ik ook een schaap, 'doomed' en ook nog eens veroorzaker van corona? (Aart Staartjes draaide zich om in zijn graf.)

Ik en iedereen weet overigens inmiddels dat Corona wordt veroorzaakt door SARS-CoV-2 en niet door kijkers naar de NOS. "Onder welke plavuis hebt gij het afgelopen jaar geleefd, mijn beste Rexodus?"

Staat het allemaal wel overeind in uw hemisferen, of moet ik er een magneet boven komen houden, om de receptoren voor realiteit uit de blubber te trekken?
23-03-2021, 10:26 door Anoniem
Door majortom:
Door Anoniem:
Door Staewoldt:
Door Briolet:
Door _R0N_: Als de overheid gaat eisen dat ik een smartphone heb mogen ze hem ook betalen.
Ik gebruik de app nu niet en ben het ook niet van plan.

Jij wilt toch dat je data veilig is bij on-line toegang? Of je doet alles alleen per brief.

Wachtwoorden zijn te onderscheppen en sms codes zijn via o.a. sim-swapping over te nemen. Dan is het bezit van een uniek device om in te kunnen loggen toch nog veiliger. En de meeste mensen gebruiken liever hun smartphone hiervoor, dan dat ze er een apart apparaat voor moeten kopen. Ik zie dit als een goede ontwikkeling.


Dat is bij mij nu juist het omgedraaide. Ik heb wel een computer (meerdere zelfs) én een GSM 'dumbphone' met - uiteraard - SMS functie, maar geen Smartphone.

@Briolet,

Met alle respect hoor maar jij doet in je reactie het voorkomen of élke Nederlander al een smartphone heeft.
Maar ik vermoed, zeker gezien de opmerking van de overheid dat er naar schatting zo'n 2,5 miljoen Nederlanders - wat zij noemen - over "onvoldoende digitale vaardigheden beschikken" je hier toch wel de plank misslaat. Is het zo onvoorstelbaar daaronder ook te rekenen mensen die geen SmartPhone bezitten? Lijkt mij wel.

Voor mij persoonlijk:
Ik heb helemaal geen zin in zo'n ding, net zo min als dat ik zin heb in vakantie op de Bahama's, of zin heb in een account bij Amazon, of zin heb in de aankoop van een pot pindakaas (lust ik niet) of zin heb in TV, laat staan zin heb in een NetFlix. abonnement.
Als je jezelf buiten de maatschappij zet en niet met de voouitgang meedoet dan moet je ook niet over de gevolgen klagen
Ik weet niet of je dit vooruitgang moet noemen. Het niet willen meedoen aan de smartphone hype (alles moet tegenwoordig met een telefoon als het aan de aanbieders ligt), heeft niets met vooruitgang te maken (eerder met financiele overwegingen van de aanbieders). Het heeft meer te maken met privacy bewustzijn of geen geld aan overbodige dingen te willen uitgeven. Ikzelf zit er vanwege deze reden ernstig aan te denken om weer terug te gaan naar een dumb-phone.
Dat is je goed recht maar aan elke keuze zit consequenties . Als je kiest voor een dumbphone in een wereld die de kant van de smartphone opgaat dan moet te niet verbaasd zijn dat ontwikkelaars niet rekening houden met dumbphone gebruikers
23-03-2021, 10:26 door Anoniem
Persoonlijk vind ik het een gemiste kans dat de overheid niet de mogelijkheid biedt om de extra verificatie, die voor zover mogelijk overal aan te raden is, te doen via een fysieke sleutel. Bijvoorbeeld een Yubikey.
Het zal mij niets verwonderen dat het vooral gaat dat iedereen een smartphone moet hebben, maar misschien
is dit de optie voor die geen digitale vaardigheid hebben. Voor mij kan dit wel de oplossing zij.
23-03-2021, 10:29 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Staewoldt: Tja als die 'vergelijkbare private oplossing' geen soelaas biedt is dat voor mij einde DigiD.
Veel succes met het opzeggen van jouw DigiD.
Gewoon 3 jaar niet gebruiken en weg is jouw DigiD!
Gaat niet gebeuren je hebt je digid minimaal 1 keer per jaar
23-03-2021, 11:18 door Anoniem
Niks vage apps op mijn telefoon. Als er iets slecht beveiligd is dan zijn het wel smartphones.
23-03-2021, 11:28 door Anoniem
Door Anoniem: Als je jezelf buiten de maatschappij zet en niet met de voouitgang meedoet dan moet je ook niet over de gevolgen klagen
De overheid zelf heeft al jaren geleden open standaards als beleid geadopteerd. Aan die voorkeur ligt het besef ten grondslag dat je niet goed bezig bent als je je bindt aan produkten (inclusief software) van specifieke leveranciers, en dat je die afhankelijkheid kan vermijden met open standaards, voor bestands- en berichtformaten en communicatieprotocollen, die door elke leverancier geïmplementeerd kunnen worden.

Toen de elektronische belastingaangifte nog gedaan werd met software die je op je pc moest installeren leidde dat ertoe dat de belastingdienst niet alleen Windows en Mac maar ook Linux ondersteunde. Ik heb dat vanaf 2000 jaren gebruikt.

Je plaatst jezelf niet buiten de maatschappij als je ervoor bedankt je met handen en voeten te binden aan Amerikaanse techreuzen. Als je daarvoor bedankt gedraag je je helemaal in overeenstemming met de gedachte achter dat beleid voor open standaards. Het is eerder de overheid zelf die zich buiten de maatschappij plaatst als ze doodleuk hun eigen uitgangspunten te grabbel gooien en gedwongen winkelnering introduceren.

De ideale oplossing zou in mijn ogen zijn als er een FIDO2/Webauthn-achtige open standaard is die aan de hoogste eisen voldoet die de overheid stelt. En als die er niet is zou de overheid zelf actief moeten bevorderen dat die ontwikkeld wordt en door meerdere leveranciers van hardwaretokens wordt geïmplementeerd. Van FIDO U2F (die bij DigiD vermoedelijk alleen voor een laag niveau zou voldoen) zijn al implementaties die met één apparaatje eindeloos veel websites ondersteunen door niet een sleutel per website op te slaan maar de sleutel per website op het apparaat zelf af te leiden uit de ingebakken geheime sleutel en het domein van de website. Incorporeer dat en je kan universeel bruikbare apparaatjes maken voor sterke authenticatie en signing.

Ook een goede keuze zou volgens mij zijn als de overheid zoiets als een Rabo- of ING-scanner zou gaan ondersteunen. Dan krijg je er als gebruiker een DigiD-scanner bij. Dan heb je wél leveranciergebonden hardware maar levert die géén beperking op in de keuzes die de burger voor de eigen apparatuur en de software die daarop draait kan maken.

Een andere optie is dat banken eraan meewerken om het via hun inlogsysteem te ondersteunen, en daar zijn ook proeven mee gedaan. Het is geloof ik een jaar of twee, drie geleden dat ik bij het doen van mijn belastingaangifte opeens via Ideal bleek te kunnen inloggen, en dat heb ik toen ook gedaan. Als ik het goed heb begrepen zijn het de banken die besloten hebben daar weer mee te stoppen.

Over e-NIK, een systeem gebaseerd op chips in identiteitsbewijzen waar de DigiD-app kennelijk mee werkt, meldt Logius na enig zoeken dat dat ook met Windows 10 en OS/X kan worden gebruikt. Alweer is dat aan platforms van Amerikaanse tech-reuzen gebonden.

Niet over DigiD, maar wel over het als maatschappelijke vanzelfsprekendheid accepteren van de positie van grote techbedrijven en wat daar mis mee is, gaat dit interview met Marleen Stikker:
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/internetpionier-marleen-stikker-we-moeten-jongeren-helpen-begrijpen-dat-het-internet-ook-anders-kan-worden-ingericht~b547a982/
"Op het gebied van voedselveiligheid hebben we afgesproken dat mensen niet zomaar mogen doodgaan aan voedselvergiftiging. Daardoor hoeven we niet bij de aankoop van elke appel te bepalen hoeveel risico we willen lopen. Ik verwacht dat we met elkaar eenzelfde soort basishygiëne zullen creëren in het digitale domein."
Dat is ook op jouw reactie toepassing. Jij zegt tegen de mensen die doorhebben dat bepaalde appels nu niet veilig zijn en bezwaar hebben om ze toch door de strot gedouwd te krijgen dat ze zich buiten de maatschappij plaatsen. Het zijn juist die mensen die tegengas geven tegen iets wat niet lekker gaat in de maatschappij.
23-03-2021, 11:33 door Anoniem
Door Staewoldt: Tja als die 'vergelijkbare private oplossing' geen soelaas biedt is dat voor mij einde DigiD.
Voor mijn gemak behoor ik dan maar tot:
..."die groep van mensen in Nederland, naar schatting 2,5 miljoen, die niet over voldoende digitale vaardigheden beschikt om dit gemakkelijk te regelen...
Het lijkt mij best handig om voor Digibeet te spelen als het mij zo uitkomt. :-) want dat scheelt me weer een boel mitigeren van vulnerabilities ;-)

Gaap: Als de overheid mijn mogelijkheid tot toegang via mijn DigiD onbruikbaar maakt: het zij zo.

Je kan ook te veel vaardigheden hebben. Maar inderdaad is het spelen van digibeet dan maar het meest effectief...

Identificatie en authenticatie heb je per geval in allerlei soorten wensen, van absoluut onwenselijk tot alleen het beste is goed genoeg. DigiD, waar je je financiële zaken rechtstreeks met de overheid regelt en waar je geen derden tussen wil hebben zitten, valt in de laatste categorie, je wil absoluut zeker weten dat alleen jij die toeslag aan kan vragen en niet iemand anders uit jouw naam.

Voor wat dat aan gaat is het neusje van de zalm op dit moment FIDO2 (https://en.wikipedia.org/wiki/FIDO2_Project). Wie op de Logius Site zoekt naar deze term krijgt nul resultaten.

Ik zou eens willen dat men nu eindelijk een echt sterke authenticatie voor DigiD zou regelen.
23-03-2021, 12:12 door majortom
Volgens https://www.rvig.nl/reisdocumenten/faq-wijzigingen-nederlandse-identiteitskaart komt er in de nieuwe identiteitskaart (uitgegeven vanaf dit jaar) ook een inlogfunctie voor DigiD (ik vermoed mbv PKI). Dit zou er met de alternatieve manier kunnen worden bedoeld.

Waarom enkel in de ID kaart en niet ook in het paspoort is me dan weer een raadsel.

Zou dus de SMS 2FA over 10 jaar kunnen worden opgeheven als ook de DigiD inlogfunctie in het paspoort zou zijn verwerkt (immers de geldigheid van zo'n document is 10 jaar).

Waarom de overheid dit dan weer beperkt tot enkel authenticatie is me een raadsel. Voeg dan ook een qualified key-pair toe waarmee digitaal getekend kan worden. Twee vliegen in 1 klap.
23-03-2021, 12:47 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Staewoldt: Tja als die 'vergelijkbare private oplossing' geen soelaas biedt is dat voor mij einde DigiD.
Veel succes met het opzeggen van jouw DigiD.
Gewoon 3 jaar niet gebruiken en weg is jouw DigiD!
Gaat niet gebeuren je hebt je digid minimaal 1 keer per jaar
Nee hoor, je kan/ mag de belastingaangifte ook op papier doen! Dan heb je DigiD niet nodig.
23-03-2021, 13:24 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Staewoldt: Tja als die 'vergelijkbare private oplossing' geen soelaas biedt is dat voor mij einde DigiD.
Veel succes met het opzeggen van jouw DigiD.
Gewoon 3 jaar niet gebruiken en weg is jouw DigiD!
Gaat niet gebeuren je hebt je digid minimaal 1 keer per jaar
Nee hoor, je kan/ mag de belastingaangifte ook op papier doen! Dan heb je DigiD niet nodig.
Voorlopig nog wel.

Reken erop dat dit ook binnenkort wordt uitgefaseerd
23-03-2021, 14:06 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Staewoldt: Tja als die 'vergelijkbare private oplossing' geen soelaas biedt is dat voor mij einde DigiD.
Veel succes met het opzeggen van jouw DigiD.
Gewoon 3 jaar niet gebruiken en weg is jouw DigiD!
Gaat niet gebeuren je hebt je digid minimaal 1 keer per jaar
Nee hoor, je kan/ mag de belastingaangifte ook op papier doen! Dan heb je DigiD niet nodig.
Voorlopig nog wel.

Reken erop dat dit ook binnenkort wordt uitgefaseerd

Vanuit het buitenland kan je DigiD niet gebruiken. Dus papier blijft (in ieder geval voor expats. Bijvoorbeeld op ambassades of voor EU politici).
23-03-2021, 15:11 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Staewoldt: Tja als die 'vergelijkbare private oplossing' geen soelaas biedt is dat voor mij einde DigiD.
Veel succes met het opzeggen van jouw DigiD.
Gewoon 3 jaar niet gebruiken en weg is jouw DigiD!
Gaat niet gebeuren je hebt je digid minimaal 1 keer per jaar
Nee hoor, je kan/ mag de belastingaangifte ook op papier doen! Dan heb je DigiD niet nodig.
Voorlopig nog wel.

Reken erop dat dit ook binnenkort wordt uitgefaseerd

Vanuit het buitenland kan je DigiD niet gebruiken. Dus papier blijft (in ieder geval voor expats. Bijvoorbeeld op ambassades of voor EU politici).
Dan zullen ze rgelen dat je alleen bij uitzondering (expat EU politicus) nog op papier je aangifte kandoen voldoe je niet aan de uitzonderings regels dan zul je gewoon digid moeten gebruiken.

De staat drukt al 20+ jaar op het gebruik van digid .

Als papier uitgefaseerd kan worden dan zal dit ook gebeuren alleen bij uitzondering zal je nog je aangifte op papier mogen doen.

Het plan is om de overgrote meerderheid digid te laten gebruiken voor alles waarvoor het gebruikt kan worden en reken erop dat ze ervoor zorgen dat dit dit ook zal gebeuren
23-03-2021, 18:58 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Staewoldt: Tja als die 'vergelijkbare private oplossing' geen soelaas biedt is dat voor mij einde DigiD.
Veel succes met het opzeggen van jouw DigiD.
Gewoon 3 jaar niet gebruiken en weg is jouw DigiD!
Gaat niet gebeuren je hebt je digid minimaal 1 keer per jaar
Nee hoor, je kan/ mag de belastingaangifte ook op papier doen! Dan heb je DigiD niet nodig.
Exact, overigens hoeven veel mensen geen aangifte te doen.
23-03-2021, 23:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Staewoldt: Tja als die 'vergelijkbare private oplossing' geen soelaas biedt is dat voor mij einde DigiD.
Veel succes met het opzeggen van jouw DigiD.
Gewoon 3 jaar niet gebruiken en weg is jouw DigiD!
Gaat niet gebeuren je hebt je digid minimaal 1 keer per jaar
Nee hoor, je kan/ mag de belastingaangifte ook op papier doen! Dan heb je DigiD niet nodig.
Exact, overigens hoeven veel mensen geen aangifte te doen.
Klopt,die krijgen de aanslag vanzelf thuis!
24-03-2021, 07:59 door Anoniem
Lekker ondoordacht weer, mijn ouders snappen nu al het digitale geweld al niet.
Laat staan dat je DigiD nog moeilijker maakt voor ze.

Eerst wachten tot deze technosauriers zijn uitgestorven zou ik zeggen ;)
24-03-2021, 13:05 door majortom
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Staewoldt: Tja als die 'vergelijkbare private oplossing' geen soelaas biedt is dat voor mij einde DigiD.
Veel succes met het opzeggen van jouw DigiD.
Gewoon 3 jaar niet gebruiken en weg is jouw DigiD!
Gaat niet gebeuren je hebt je digid minimaal 1 keer per jaar
Nee hoor, je kan/ mag de belastingaangifte ook op papier doen! Dan heb je DigiD niet nodig.
Exact, overigens hoeven veel mensen geen aangifte te doen.
Klopt,die krijgen de aanslag vanzelf thuis!
Onzin, Als je geen inkomen hebt, of wanneer er geen speciale situatie voor je geldt dan krijg je echt geen aanslag.
08-05-2021, 15:42 door Anoniem
Door Anoniem: Als de overheid gaat eisen dat ik een smartphone heb mogen ze hem ook betalen.
Dat betekent dat de belastingbetaler daarvoor opdraait, want die financiert de overheid. Ik denk niet dat je dat als belastingbetaler moet willen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.