image

Google verwijdert ClearURLs-extensie uit Chrome Web Store

woensdag 24 maart 2021, 10:58 door Redactie, 6 reacties

ClearURLs, een browserextensie die de privacy van gebruikers beschermt door trackinginformatie uit url's te verwijderen, is door Google uit de Chrome Web Store gehaald. Dat heeft ontwikkelaar Kevin Roebert via GitHub bekendgemaakt. Volgens Google heeft ClearURLs de regels voor extensies in de Chrome Web Store overtreden.

"De gegeven redenen zijn belachelijk en waarschijnlijk alleen verzonnen omdat ClearURLs het businessmodel van Google raakt", aldus Roebert. Zo stelt Google dat de omschrijving van de extensie niet volledig is, wordt er een onnodige permissie gevraagd en zouden er overbodige of irrelevante sleutelwoorden in de omschrijving worden gebruikt.

Zo staat bijvoorbeeld niet vermeld dat er een export- en importfunctie voor de instellingen is, een loggingfunctie voor debugging en een donatieknop. Iets wat Google als misleidend omschrijft. Daarnaast is de vereiste permissie volgens de ontwikkelaar wel gewoon nodig. Roebert heeft verschillende zaken inmiddels aangepast en Google gevraagd om de extensie weer terug te plaatsen.

Zowel op Hacker News als Reddit is er felle kritiek op het handelen van Google en wordt ook het 'Barbara Streisand-effect' genoemd, aangezien nu veel meer mensen over het bestaan van de extensie te weten komen. ClearURLs is ook beschikbaar voor Firefox en een door Mozilla aanbevolen extensie.

Image

Reacties (6)
24-03-2021, 12:40 door Anoniem
Gebruik hem zowel in firefox als brave. Blij dat tussen de updates van clearurls een lange tijdspanne zit. Maargoed,anders maar gewoon ergens zien te sideloaden voor brave.
Het is tekenend voor google dat vijandig beleid voor eindgebruiker. Begrijp nu waarom google chrome laatste tijd zoveel werk maakt van nieuwe functionaliteit. Chrome is technisch bij de tijd, maar hun beleid is zwaar achterhaald. De langste tijd gehad, lijkt me.
24-03-2021, 13:36 door Anoniem
Zo zie je maar weer. U zult getracht en geobserveerd worden.
Hoop dat dit het einde inluidt van het Google Imperium.
24-03-2021, 14:47 door Anoniem
Door Anoniem: Zo zie je maar weer. U zult getracht en geobserveerd worden.
Hoop dat dit het einde inluidt van het Google Imperium.
Dat begint met bewustwording, maar als ik naar de verkiezingsuitslag en de pro G tech. besluitvormingen kijk is daar een grote slag te slaan.

Zo even een graai uit de recente grabbelton met o.a het opleggen van G diensten(of die andere prominente klote toko's) voor gebruik voor overheidszaken.
https://www.security.nl/posting/695698/Overheid+gaat+inloggen+via+DigiD+met+sms-controle+op+termijn+uitfaseren
https://www.security.nl/posting/695903/Vijf+miljoen+rijbewijzen+ondersteunen+DigiD%2C+maar+nog+niemand+kan+ermee+inloggen
24-03-2021, 14:53 door Anoniem
Heb 'm meteen geïnstalleerd! Kende 'm nog niet, dus thanks Google!
24-03-2021, 23:00 door Anoniem
Voor Google Chrome op Windows OS even whitelisten in het register:

Om door Google geweerde extensies weer te kunnen installeren kunt u ze whitelisten met Windows Registry Editor versie 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Google\Chrome\ExtensionInstallWhitelist]
"1"='onjjkemcjfjhcfahheibmbefangghgcdde'
voor het laten werken van de extensie CLEAR URLS

Waarom speelt Google toch weer zo "onsportief"? Is het toch "evil" Google?

luntrus
25-03-2021, 08:49 door Piscatorius
"De gegeven redenen zijn belachelijk en waarschijnlijk alleen verzonnen omdat ClearURLs het businessmodel van Google raakt", aldus Roebert.

De browserextensie ClearURLs kende ik nog niet. Met het verwijderen van de extensie uit de Chrome Web Store en de berichtgeving die zo’n actie genereert, heeft Google in ieder geval de naamsbekendheid van de extensie onbedoeld vergroot. Ik kan mij echter niet voorstellen dat de reden voor het verwijderen van de extensie moet zijn dat ClearURLs het businessmodel van Google zou raken. Als dat zou kloppen dan zou Google nog heel wat andere extensies moeten verwijderen, met name een hele reeks bekende adblockers.

ClearURLs beschermt dus de privacy van gebruikers door trackinginformatie uit url’s te verwijderen. Dit doet mij sterk denken aan de ‘incognito modus’ van de eveneens in de Chrome Web Store verkrijgbare AdGuard-advertentieblokkeerder. Onderdeel van de inschakelbare incognito modus, waarmee gebruikers de meest populaire trackingmethodes kunnen blokkeren, is een functie waarmee traceerparameters van website-adressen worden verwijderd. Volgens mij doet de extensie van AdGuard daarmee dus in feite hetzelfde wat ook ClearURLs doet. Waarom zou dan alleen de laatstgenoemde door Google worden verwijderd?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.