De privégegevens van mogelijk miljoenen Nederlandse autobezitters zijn gestolen en worden te koop aangeboden op internet. Het gaat om naam, adresgegevens, e-mailadressen, kentekens, telefoonnummers en geboortedata, zo meldt de NOS op basis van eigen onderzoek.
De gegevens zijn buitgemaakt bij RDC, een ict-dienstverlener voor autobedrijven. Het bedrijf verzorgt allerlei oplossingen voor onder andere APK-keuringen, voorraadbeheer en taxatie. Zo kunnen garages klanten automatisch een e-mail sturen als het tijd is voor hun APK-keuring. Een deel van de informatie waar RDC over beschikt is afkomstig van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Het gaat dan om informatie over de vervaldatum van APK-keuringen en grove informatie over de eigenaren van auto's, zoals de cijfers van de postcode en geboortejaar.
Volgens de persoon die de gestolen data op internet aanbiedt gaat het om de gegevens van 7,3 miljoen mensen. De NOS meldt dat de aangeboden dataset echter 2,5 miljoen e-mailadressen bevat. Het kan dat dezelfde personen meerdere keren in de gestolen data voorkomen. RDC noemt het aantal van 7,3 miljoen gestolen datapunten "reëel". Op de eigen website laat het ict-bedrijf weten dat er inderdaad sprake van datadiefstal is. Het gaat om gegevens van september 2018 tot eind januari 2019.
Hoe de gegevens zijn gestolen is nog onbekend. "Uit onze security-loggegevens blijkt dat er geen sprake is (geweest) van een hack. We onderzoeken nu hoe de gegevens dan wel buiten ons domein terecht zijn gekomen. Wanneer we daar meer over weten, komen we direct bij u terug met nadere informatie", aldus RDC. Het bedrijf heeft het datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Security consultant
Weet jij alles van security, governance, risk en compliancy en weet je dit te vertalen naar gerichte oplossingen voor onze klanten? Begrijp jij als geen ander zowel de inhoudelijke kant, als de ‘organizational change’ kant van cybersecurity? Dan ben jij wellicht onze nieuwe security consultant!
Juridische vraag: Ik las dat in de VS een meneer aangeklaagd wordt voor handel in voorkennis, omdat hij op het dark web ...
In de randstand was het begin deze maand mogelijk om je in te schrijven voor een loting van 28 nieuwbouw huizen. Om zo ...
Iemand enig idee wat de beste manier is om een wachtwoord te bewaren?
Bij een webwinkel waar net een datalek is geweest staat de volgende tekst op de site Welke maatregelen neemt X om herhaling ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.