De organisatie van privacyactivist Max Schrems heeft Google beschuldigd van het illegaal volgen van Androidgebruikers en een klacht over het techbedrijf bij de Franse privacytoezichthouder CNIL ingediend (pdf). Volgens noyb overtreedt Google de wet door op Androidtoestellen zonder toestemming of medeweten van gebruikers een Android Advertising Identifier (AAID) te installeren.
"Terwijl deze trackers duidelijk de toestemming van gebruikers vereisen", aldus noyb. Volgens de privacyorganisatie fungeert het AAID als een kentekenplaat waarmee Google en alle apps op het toestel de gebruiker kunnen volgen en informatie over online en mobiel gedrag kunnen combineren. Deze informatie is vervolgens voor gerichte advertenties te gebruiken. "Dergelijke tracking is strikt gereguleerd door de Europese cookiewetgeving en vereist de geïnformeerde en ondubbelzinnige toestemming van gebruikers", laat noyb weten.
De privacyorganisatie stelt dat Google de AAID niet alleen zonder toestemming van Androidgebruikers installeert, maar hen ook geen optie biedt om het advertentie-id te verwijderen. Gebruikers kunnen het advertentie-id alleen maar resetten, waarna er een nieuw tracking-id wordt gegenereerd die het huidige id vervangt. Eerder verzamelde data wordt hierdoor niet verwijderd en het voorkomt ook niet dat de gebruiker in de toekomst wordt gevolgd.
"Stel je voor dat je een gekleurd goedje op je handen en voeten hebt die elke stap en actie die je onderneemt markeert. Alles wat je aanraakt binnen het mobiele ecosysteem. En je kunt het niet verwijderen, je kunt het alleen in een andere kleur veranderen. Dit is precies wat het Android Advertising ID is, een tracker die elke actie binnen en buiten het mobiele ecosysteem vastlegt", zegt noyb-advocaat Stefano Rossetti.
De privacyorganisatie stelt dat erin de Europese Unie zo'n 306 miljoen Androidtelefoons actief zijn, wat aantoont hoe wijdverbreid de tracking door Google via het advertentie-id is. Rossetti hoopt dan ook dat de Franse privacywaakhond actie onderneemt. Eerder kreeg Google van CNIL nog een boete van 50 miljoen euro opgelegd voor het overtreden van de AVG. In november diende noyb ook al een klacht in over de advertentie-id van Apple.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Het wetsvoorstel dat ervoor zorgt dat testbewijzen kunnen worden ingezet voor toegang tot activiteiten zoals sportwedstrijden, ...
Juridische vraag: In de media wordt bericht dat in China een crimineel collectief is opgepakt dat gamecheats verkocht. Volgens ...
In de randstand was het begin deze maand mogelijk om je in te schrijven voor een loting van 28 nieuwbouw huizen. Om zo ...
Iemand enig idee wat de beste manier is om een wachtwoord te bewaren?
Bij een webwinkel waar net een datalek is geweest staat de volgende tekst op de site Welke maatregelen neemt X om herhaling ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.