Google heeft een exploit gepubliceerd voor twee Bluetooth-kwetsbaarheden in de Linux-kernel waardoor het mogelijk is voor een ongeauthenticeerde aanvaller om op afstand en zonder interactie van het slachtoffer code met kernelrechten op kwetsbare systemen uit te voeren. Daarnaast is er een uitgebreide analyse online verschenen waarin Google-engineer Andy Nguyen de twee kwetsbaarheden en een derde beveiligingslek in detail beschrijft.
De drie kwetsbaarheden, CVE-2020-24490, CVE-2020-12352 en CVE-2020-12351, hebben de naam "BleedingTooth" gekregen en zijn aanwezig in BlueZ, de officiële Linux Bluetooth protocol stack. Vorig jaar werden de beveiligingslekken in de Linux-kernel verholpen, waarop Nguyen nu de details en exploit openbaar heeft gemaakt.
CVE-2020-24490 betreft een buffer overflow in BlueZ waardoor een denial of service of het uitvoeren van code mogelijk is. Dit lek werd in versie 4.19 van de Linux-kernel geïntroduceerd. Via CVE-2020-12352, een informatielek, is het mogelijk om de geheugenlay-out te achterhalen. De derde kwetsbaarheid, CVE-2020-12351, laat een aanvaller zijn rechten verhogen. Het beveiligingslek is sinds Linux-kernel 4.8 in de kernel aanwezig. Door de drie beveiligingslekken te combineren is remote code execution mogelijk.
De nu gepubliceerde exploit laat een aanvaller calculator op het aangevallen systeem starten. De exploit is getest op een Dell XPS 15 met Ubuntu 20.04.1 LTS. Vanwege het werk van Nguyen werd besloten om de Bluetooth High Speed feature in de Linux-kernel standaard uit te schakelen en zo het aanvalsoppervlak te verkleinen. Door deze beslissing wordt de "heap primitive" verwijderd die de onderzoeker als onderdeel van zijn aanval gebruikte voor het alloceren van geheugen. Hieronder een videodemonstratie van de aanval.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Security consultant
Weet jij alles van security, governance, risk en compliancy en weet je dit te vertalen naar gerichte oplossingen voor onze klanten? Begrijp jij als geen ander zowel de inhoudelijke kant, als de ‘organizational change’ kant van cybersecurity? Dan ben jij wellicht onze nieuwe security consultant!
Functionaris Gegevensbescherming (FG)
Als FG ben je de onafhankelijke toezicht-houder op naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) binnen de gehele TU/e. Je houdt toezicht op de toepassing en naleving van de AVG door de universiteit op diverse domeinen: onderwijs, onderzoek, valorisatie en bedrijfsvoering.
Juridische vraag: Ik las dat in de VS een meneer aangeklaagd wordt voor handel in voorkennis, omdat hij op het dark web ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.