image

Medische gegevens 6,5 miljoen Nederlanders toegankelijk via Corona Opt-in

maandag 12 april 2021, 14:38 door Redactie, 20 reacties

De medische gegevens van 6,5 miljoen Nederlanders die nog geen keuze hebben gemaakt of ze hun informatie via het Landelijk Schakelpunt (LSP) willen delen zijn via de Corona Opt-in toch toegankelijk voor zorgpersoneel. De Corona Opt-in is een gedoogconstructie die nog altijd zonder juridische basis is.

De maatregel werd bedacht voor zorgverleners op de Huisartsenpost (HAP) of de afdelingen Spoedeisende Hulp (SEH) om tijdens de coronacrisis medische informatie van patiënten bij de huisarts op te vragen. Dit moet de triage van patiënten die corona hebben, of waarvan dit wordt verwacht, versnellen. Voordat zorgverleners de dossiers mogen raadplegen moet de patiënt, als die hiertoe in staat is, nog wel mondeling toestemming geven.

"Wij kregen signalen uit de praktijk dat er iets fout ging met deze maatregel. Uit een klein onderzoek naar de uitvoering van de Corona opt-in werd duidelijk dat niet één van de ondervraagden op de hoogte was van deze maatregel", liet burgerrechtenbeweging Bits of Freedom afgelopen december weten. "Ook had ruim de helft geen keuze gemaakt om wel of niet toestemming te verlenen voor het delen van hun medisch dossier."

De Partij voor de Dieren vroeg demissionair minister Van Ark voor Medische Zorg om opheldering waarom de Corona Opt-in nog altijd van kracht is. "Kunt u onderbouwen waarom op dit moment geen einde gemaakt kan worden aan deze onwettige gedoogconstructie en waarom terug naar de wettelijke procedure zoals die bestond vóór het instellen van de Corona Opt-in niet mogelijk zou zijn?", vroeg Kamerlid Van Esch.

Volgens Van Ark is de Corona Opt-in nog steeds nodig. "De druk op de zorg is onverminderd groot, vanwege de aanhoudend grote stroom (acute) Covid-patiënten en ook omdat tegelijkertijd de reguliere acute en geplande zorg zoveel mogelijk doorgang moet vinden. Dit maakt dat snelle triage en behandeling op de HAP en SEH nog steeds van het grootste belang is", zo stelt de minister.

Het PvdD-Kamerlid wilde ook van Van Ark weten hoeveel medewerkers op de Huisartsenpost of de afdelingen Spoedeisende Hulp toegang tot de gegevens hebben. De minister kan geen exact aantal noemen, maar stelt dat voor de Spoedeisen Hulp meer dan 3500 verpleegkundigen en artsen zijn geregistreerd. Ze voegt toe dat alleen de behandelende zorgverleners toegang tot de gegevens hebben op het moment dat een patiënt noodzakelijke zorg nodig heeft en als de patiënt daar ter plekke toestemming voor heeft gegeven. "Daarnaast houdt de zorgaanbieder (HAP/SEH) ook een eigen logging bij. De uitwisseling zelf wordt gemonitord op potentieel misbruik", gaat Van Ark verder.

De minister wil de gedoogmaatregel omzetten in een tijdelijke algemene maatregel van bestuur (AMvB). "De desbetreffende AMvB is ter advisering voorgelegd aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Momenteel beraad ik mij op de verwerking van het recente advies van de AP. Ik kom hier in een aparte brief aan de Kamer op terug", laat ze weten. Oorspronkelijk was het plan om de AMvB deze winter naar de Tweede Kamer te sturen.

Mensen die hun gegevens niet met de HAP of SEH willen delen hebben hiervoor drie opties. Dit kan rechtstreeks bij de huisarts, via het toestemmingsformulier op Volgjezorg.nl of het digitaal doorgeven via Volgjezorg.nl. "Het is uiteraard ook mogelijk om de keuze telefonisch door te geven aan de huisarts en het toestemmingsformulier per post of per email te versturen", merkt de minister op.

Reacties (20)
12-04-2021, 14:54 door Anoniem
Uh oh....
12-04-2021, 14:54 door Anoniem
Ik heb het al vaker gezegd hier, maar ook de gegevens van mensen die expliciet hebben aangegeven dat hun gegevens NIET gedeeld mogen worden worden nu gedeeld.

Dat komt omdat huisartsen vaak alleen een opt-in expliciet registreren in het systeem en niet een opt-out. Want dat laatste was tot vorig jaar de standaardsituatie. Echter, die minister heeft vorig jaar besloten dat de gegevens van iedereen waarvan geen keuze geregistreerd stond alsnog gedeeld worden. Dat gaat dus mis. Die huisartsen moeten ook opt-outs expliciet registreren om te voorkomen dat de gegevens nu alsnog gedeeld worden.

Veel mensen hebben het niet door, dus ik raad mensen aan om het te checken op VolgJeZorg.nl.
12-04-2021, 15:24 door Anoniem
Misbruik = zonder MIJN nadrukkelijke toestemming toegang tot MIJN gegevens hebben.
Die 3500 medewerkers (en alles wat men vergeten is te tellen) hebben al toegang tot MIJN gegevens. Zonder mijn nadrukkelijke toestemming. Je kunt alleen maar dromen dat ze allemaal integer zijn en dus niet in MIJN gegevens gaan grasduinen.

Leuk, logging. Dat is achteraf. Iets met een kalf.
12-04-2021, 15:29 door Anoniem
Dus, we overtreden de wet, dus passen we de wet maar aan.... Als een patiënt nu aankomt bij het ziekenhuis, dan zijn deze toch nog wel aanspreekbaar? En dan kun je toch vragen of je toestemming geeft? Hoeveel tijd kost dat?

Het is echt weer een drogredenen om dit er door te drukken.

En ik kan mij dus alleen afmelden door een PDF te printen en langs te brengen bij mijn huisarts. Wat een omslachtig systeem.

TheYOSH
12-04-2021, 15:44 door Anoniem
Dit was mij ook niet bekend....

Kan ik nog ergens een verzoek indienen voor algehele verwijdering van mijn digitale persoonsgegevens, of was het recht op vergetelheid nou net niet mogelijk voor deze faal organisatie?

Voor mijn part een dossier in eigen beheer, met de risico's van dien, hoef ik al die pauper instanties tenminste niets meer te verwijten, keer op keer, op keer op keer....
12-04-2021, 15:44 door Anoniem
Je moet er tegenwoordig wel vanuit gaan dat al je medische gegevens voor iedereen die in de zorg werkt toegangkelijk zijn. Daarom ben je er zelf verantwoordelijk voor dat je gegevens niet gedeeld worden. En daar moet je moeite voor doen. Communiceer naar alle zorgverleners waar je contact mee hebt (huisarts, ziekenhuizen, apotheken, volgjezorg.nl) dat ze gegevens niet mogen delen met anderen. En laat het dossier altijd vernietigen als je ergens een behandeltraject hebt afgesloten of als je wisselt van zorgverlener. Vraag desnoods eerst een kopie op voor je eigen archief.
12-04-2021, 17:44 door Anoniem
Door Anoniem: Je moet er tegenwoordig wel vanuit gaan dat al je medische gegevens voor iedereen die in de zorg werkt toegangkelijk zijn. Daarom ben je er zelf verantwoordelijk voor dat je gegevens niet gedeeld worden. En daar moet je moeite voor doen. Communiceer naar alle zorgverleners waar je contact mee hebt (huisarts, ziekenhuizen, apotheken, volgjezorg.nl) dat ze gegevens niet mogen delen met anderen. En laat het dossier altijd vernietigen als je ergens een behandeltraject hebt afgesloten of als je wisselt van zorgverlener. Vraag desnoods eerst een kopie op voor je eigen archief.

Mijn huisarts reageerde super gefrustreerd dat ik mijn gegevens NIET wilde delen. De assistente heeft me denk ik 10x gebeld (niet overdreven), omdat ze niet begreep waarom. Ze wilden me bijna als patient niet meer hebben, omdat het "hun verantwoordelijkheid" zou zijn dat men bij de gegevens kon als het nodig is. Ze vonden me een rare eend...
12-04-2021, 17:45 door Anoniem
En laat het dossier altijd vernietigen als je ergens een behandeltraject hebt afgesloten of als je wisselt van zorgverlener. Vraag desnoods eerst een kopie op voor je eigen archief.

Weet niet of dat kan, want de ziekenhuizen hebben plicht om deze te bewaren (als ik mij goed herinner).
12-04-2021, 18:13 door Anoniem
Als ik bij volgjezorg de persoonlijke pagina open krijg ik dit:

Error 1020 Mon, 12 Apr 2021 16:12:02 GMT
Server fout / Server error
Wat is er gebeurd?
Er is een fout opgetreden. Komt dit vaker voor? Neem contact op met info@volgjezorg.nl en laat ons de datum, tijd en errorcode weten met het hieronder genoemde ID.
12-04-2021, 20:36 door Anoniem
Dus iets is onwettig, maar een politicus doet er niets aan, want die politicus heeft daar een andere mening over.
Kortom, die politicus stelt zichzelf boven de wet, passeert de rechtsgang, mag blijven zitten, en indien niet, wachtgeld incasseren. Heeft u al eens EUR 1 te weinig opgegeven aan de Belastingdienst?
12-04-2021, 21:06 door Anoniem
Door Anoniem: Als ik bij volgjezorg de persoonlijke pagina open krijg ik dit:

Error 1020 Mon, 12 Apr 2021 16:12:02 GMT
Server fout / Server error
Wat is er gebeurd?
Er is een fout opgetreden. Komt dit vaker voor? Neem contact op met info@volgjezorg.nl en laat ons de datum, tijd en errorcode weten met het hieronder genoemde ID.
Exact hetzelfde heb ik hier ook. Schat dat ik dit daar al 1,5 jaar geleden gemeld heb.

Overigens heb ik geen DigiD, veel mis ik niet. Maar blijft vreemd dat ze deze bug niet oplossen.
12-04-2021, 21:30 door botbot - Bijgewerkt: 12-04-2021, 21:31
Door Anoniem: Ik heb het al vaker gezegd hier, maar ook de gegevens van mensen die expliciet hebben aangegeven dat hun gegevens NIET gedeeld mogen worden worden nu gedeeld.

Dat komt omdat huisartsen vaak alleen een opt-in expliciet registreren in het systeem en niet een opt-out. Want dat laatste was tot vorig jaar de standaardsituatie. Echter, die minister heeft vorig jaar besloten dat de gegevens van iedereen waarvan geen keuze geregistreerd stond alsnog gedeeld worden. Dat gaat dus mis. Die huisartsen moeten ook opt-outs expliciet registreren om te voorkomen dat de gegevens nu alsnog gedeeld worden.

Veel mensen hebben het niet door, dus ik raad mensen aan om het te checken op VolgJeZorg.nl.

Mmm dat volgjezorg is anders ook niet helemaal compleet hoor. En ik vind er maar vreemde dingen tussen staan die niet echt duidelijk zijn. Ik heb expliciet toestemming gegeven in het ziekenhuis om mijn gegevens op te vragen toen ik daar eens was beland. Dat ziekenhuis staat niet tussen de instellingen die ik toestemming heb gegeven. Wel staat er een apotheek in een stad/buurt waar ik al 5 jaar niet meer woon, die nog elk kwartaal mijn medicatieoverzicht opvraagt bij mijn huidige apotheek in de plaats waar ik nu woon. Al 5 jaar lang. Terwijl ik daar in de tijd dat ik daar woonde 1 of 2 keer ben geweest.
12-04-2021, 21:35 door Anoniem
Door Anoniem:
En laat het dossier altijd vernietigen als je ergens een behandeltraject hebt afgesloten of als je wisselt van zorgverlener. Vraag desnoods eerst een kopie op voor je eigen archief.

Weet niet of dat kan, want de ziekenhuizen hebben plicht om deze te bewaren (als ik mij goed herinner).
WGBO bepaalt dat een dossier 20 jaar bewaard moet worden. Echter, als een patient er expliciet om vraagt, dan moet het dossier vernietigd worden. Het is alleen _extreem_ dom, omdat je hiermee je volledige medische geschiedenis wist.
12-04-2021, 22:13 door Anoniem
Door Anoniem:
En laat het dossier altijd vernietigen als je ergens een behandeltraject hebt afgesloten of als je wisselt van zorgverlener. Vraag desnoods eerst een kopie op voor je eigen archief.

Weet niet of dat kan, want de ziekenhuizen hebben plicht om deze te bewaren (als ik mij goed herinner).

Ja, dat kan. Je moet er wel om vragen. En aan de poster van 17.44: Dat heb ik ook ervaren. Je stuit soms op veel weerstand, ook bij ziekenhuizen. Ze proberen je soms bang te maken met evt. nare gevolgen die het verwijderen van een dossier kan hebben. Maar daar het is jouw informatie, Jij hebt ook het recht het top te vragen en evt. te laten verwijderen.

https://www.knmg.nl/advies-richtlijnen/artseninfolijn/praktijkdilemmas-1/praktijkdilemma/heeft-mijn-patient-recht-op-vernietiging-van-zijn-medisch-dossier.htm

https://www.rijksoverheid.nl/wetten-en-regelingen/productbeschrijvingen/gegevens-medisch-dossier-inzien-aanpassen-of-vernietigen
12-04-2021, 23:00 door Anoniem
Tijd om alle toeristen, expats, noem maar op, duidelijk te maken om Nederland te mijden als de pest, want mocht hun iets overkomen, dan kunnen onze medische specialisten niets van nut voor hun betekenen, want geen elektronisch patienten dossier. Die arme mensen gaan een zekere dood tegemoet, toch?

Je zal maar een, bijvoorbeeld, Chinese toerist zijn, de toeristenindustrie zwaar sponsorend, en, bijvoorbeeld, in de Keukenhof een hartaanval krijgen. Jammer dan, mocht de ambulance al binnen aanrijtijd aankomen, dan nog is het twijfelachtig of er uberhaupt capaciteit genoeg is, en mocht die er al zijn, dan gaat het geheid fout, want ja, wie kan er nu Chinees dossier lezen, als dat er al is?

Netherlands last, for your health, and survival. Go to Africa, jungle areas even, for more health security.
12-04-2021, 23:55 door Anoniem
Geen massa opt-ins Hugootje!!!
Je weet dat dat foute shit is.
Je moet weet dat je case by case toestemming vragen aan de patient voordat je de medische gegevens elders ontsluit!!!
Dit is wederom een massaal gegevens lek volgens Ferd Grapperhaus’ definities en de AVG richtlijnen!
13-04-2021, 06:13 door Anoniem
Wat leert men toch eigenlijk allemaal bij die desktop-opleidingen?
Of liever gezegd, wat laat men na deze mensen aan te leren?

#sockpuppet

P.S. There are some errors on this page
SyntaxError: Invalid regular expression flags
eval ()()
:3:100()
Object.N [as F_c] (:2:148)()
Object.E_u (:3:274)()
Ka (eval at exec_fn (:1:157), :61:375)()
Object.create (eval at exec_fn (:1:157), :73:235)()
L (eval at exec_fn (:1:157), :12:208)()
waarvan akte.
13-04-2021, 10:59 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb het al vaker gezegd hier, maar ook de gegevens van mensen die expliciet hebben aangegeven dat hun gegevens NIET gedeeld mogen worden worden nu gedeeld.

Dat komt omdat huisartsen vaak alleen een opt-in expliciet registreren in het systeem en niet een opt-out. Want dat laatste was tot vorig jaar de standaardsituatie. Echter, die minister heeft vorig jaar besloten dat de gegevens van iedereen waarvan geen keuze geregistreerd stond alsnog gedeeld worden. Dat gaat dus mis. Die huisartsen moeten ook opt-outs expliciet registreren om te voorkomen dat de gegevens nu alsnog gedeeld worden.

Veel mensen hebben het niet door, dus ik raad mensen aan om het te checken op VolgJeZorg.nl.

Zorgaanbieders hebben wel de mogelijkheid én plicht om in hun systeem ook expliciete bezwaren te registreren, de meerderheid doet dit gelukkig ook. Echter kan het kan zoals u stelt wel zo zijn dat er zorgaanbieders zijn die inderdaad alleen de toestemmingen registreren, maar dat is dus niet juist.
13-04-2021, 13:24 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
En laat het dossier altijd vernietigen als je ergens een behandeltraject hebt afgesloten of als je wisselt van zorgverlener. Vraag desnoods eerst een kopie op voor je eigen archief.

Weet niet of dat kan, want de ziekenhuizen hebben plicht om deze te bewaren (als ik mij goed herinner).
WGBO bepaalt dat een dossier 20 jaar bewaard moet worden. Echter, als een patient er expliciet om vraagt, dan moet het dossier vernietigd worden. Het is alleen _extreem_ dom, omdat je hiermee je volledige medische geschiedenis wist.

Je mag altijd een kopie opvragen voor je eigen archief. Daar is het denk ik toch veiliger dan in de slecht beveiligde zorg.
Je kunt ook delen uit het dossier laten verwijderen.
13-04-2021, 14:23 door majortom
Door botbot:
Door Anoniem: Ik heb het al vaker gezegd hier, maar ook de gegevens van mensen die expliciet hebben aangegeven dat hun gegevens NIET gedeeld mogen worden worden nu gedeeld.

Dat komt omdat huisartsen vaak alleen een opt-in expliciet registreren in het systeem en niet een opt-out. Want dat laatste was tot vorig jaar de standaardsituatie. Echter, die minister heeft vorig jaar besloten dat de gegevens van iedereen waarvan geen keuze geregistreerd stond alsnog gedeeld worden. Dat gaat dus mis. Die huisartsen moeten ook opt-outs expliciet registreren om te voorkomen dat de gegevens nu alsnog gedeeld worden.

Veel mensen hebben het niet door, dus ik raad mensen aan om het te checken op VolgJeZorg.nl.

Mmm dat volgjezorg is anders ook niet helemaal compleet hoor. En ik vind er maar vreemde dingen tussen staan die niet echt duidelijk zijn. Ik heb expliciet toestemming gegeven in het ziekenhuis om mijn gegevens op te vragen toen ik daar eens was beland. Dat ziekenhuis staat niet tussen de instellingen die ik toestemming heb gegeven. Wel staat er een apotheek in een stad/buurt waar ik al 5 jaar niet meer woon, die nog elk kwartaal mijn medicatieoverzicht opvraagt bij mijn huidige apotheek in de plaats waar ik nu woon. Al 5 jaar lang. Terwijl ik daar in de tijd dat ik daar woonde 1 of 2 keer ben geweest.
Dat volgjezorg is inderdaad zeer verwarrend. In mijn geval staat er dat dat ik geen toestemming heb gegeven aan huisarts en apotheek, maar betekent dit nu dat ik een opt-out heb gegeven, of dat ik niet een opt-in heb gegeven: toch wel relevant in het kader van de Corona opt-in, zoals hierboven beschreven.

Voor de zekerheid nog maar eens mijn toestemmingen actief ingetrokken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.