image

Corona Opt-in blijft voorlopig zonder juridische basis van kracht

maandag 14 december 2020, 16:46 door Redactie, 5 reacties

De Corona Opt-in, de gedoogconstructie waarmee de medische gegevens van ruim acht miljoen Nederlanders zijn opengesteld, blijft voorlopig van kracht. Minister Van Ark wil de gedoogmaatregel omzetten in een tijdelijke algemene maatregel van bestuur (AMvB). Die zal naar verwachting deze winter naar de Tweede Kamer worden gestuurd, zo schrijft de minister in een brief aan de Kamer.

De acht miljoen Nederlanders om wie het gaat hadden nog geen keuze gemaakt of ze hun medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP) voor zorgverleners toegankelijk willen maken. Minister De Jonge van Volksgezondheid stelde eerder dit jaar dat de triage van deze groep op huisartsenposten en de spoedeisende hulp (SEH), wanneer ze corona hebben of dit wordt verdacht, langer dan noodzakelijk duurt omdat niet alle informatie op tijd beschikbaar is om de juiste zorg te leveren.

Om de huisartsgegevens van deze groep toch te kunnen raadplegen werd de 'Corona Opt-in' bedacht. Daardoor zijn de huisartsgegevens van ruim acht miljoen Nederlanders nu wel op de huisartsenpost of spoedeisende hulp via het LSP beschikbaar. Voordat de dossiers door zorgverleners worden geraadpleegd moet de patiënt, als die hiertoe in staat is, nog wel mondeling toestemming geven.

De Autoriteit Persoonsgegevens had eerder al laten weten dat de Corona Opt-in over een juridische basis moet beschikken. Iets dat nog altijd ontbreekt. Om dit te regelen wil Van Ark de gedoogmaatregel die het opvragen van de medische gegevens mogelijk maakt omzetten naar een tijdelijke algemene maatregel van bestuur. Een voorstel hiervoor is inmiddels naar de Autoriteit Persoonsgegevens gestuurd en de minister verwacht de AMvB deze winter naar de Tweede Kamer te sturen. Totdat de algemene maatregel van bestuur in werking treedt blijft de gedoogconstructie van kracht.

"De noodzaak om te komen tot de Corona Opt-in heeft nogmaals het belang onderstreept van een duurzame oplossing voor gegevensuitwisseling bij spoedzorg", aldus de minister, die geld beschikbaar heeft gesteld om te komen tot een duurzamere oplossing van de Corona Opt-in. In het eerste kwartaal van volgend jaar komt Van Ark met meer informatie over deze oplossing voor gegevensuitwisseling bij acute zorg.

Reacties (5)
14-12-2020, 17:22 door Anoniem
De acht miljoen Nederlanders om wie het gaat hadden nog geen keuze gemaakt of ze hun medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP) voor zorgverleners toegankelijk willen maken.

en uit de brief van de minister:

De Corona Opt-in is een tijdelijke maatregel waarmee de belangrijkste gegevens van de huisarts beschikbaar komen op de huisartsenpost en de spoedeisende hulp (SEH) van mensen die nog niet eerder hun toestemming over gegevensdeling hebben kenbaar gemaakt.


De AMvB gaat dus forceren dat gegevens van alle Nederlanders via de LSP uitgewisseld kunnen worden, ook als ze geen toestemming gegeven hebben.
En dat terwijl ruim 47% van de bevolking niet actief toestemming heeft gegeven hiervoor.

Waar een epidemie allemaal goed voor kan zijn.


Uit dezelfde brief:

Goede en tijdige gegevensuitwisseling tussen zorgverleners en met de patiënt is belangrijk voor goede zorg. Te vaak gebeurt die uitwisseling van informatie nog via papieren dossiers, per fax of cd-rom. Dat kost (te) veel tijd en brengt het risico op fouten met zich mee. Zeker als er sprake is van spoed en er nauwelijks tijd is om zelf achter de informatie aan te gaan.

Het gaat goed met de huisartsen, apothekers en ziekenhuizen als ze nog faxen gebruiken.
Zitten er ook nog medici tussen met een 14k4 modem of een telex?
14-12-2020, 17:37 door Anoniem
Zie hier de ware aard van het EPD, LSP of hoe het ook moge heten.
Alle data graaien voor iedereen. En niemand zag het aankomen!
15-12-2020, 12:56 door jh81
even "geen toestemming" geven dus.
15-12-2020, 13:39 door Anoniem
Door jh81: even "geen toestemming" geven dus.

Ik de brief van de minister staat: "waarmee de belangrijkste gegevens van de huisarts beschikbaar komen op de huisartsenpost en de spoedeisende hulp (SEH) van mensen die nog niet eerder hun toestemming over gegevensdeling hebben kenbaar gemaakt"

Dus iedereen die nu nog niet toegestemd heeft, wordt straks alsnog automatisch op "toestemming" gezet.

Er staat niet dat dit alleen gaat over mensen die geen keuze gemaakt hebben. Het gaat over iedereen die nog niet toestemd heeft.
Nee zeggen is geen optie.
Keuze vrijheid en zelfbeschikking ook niet.
15-12-2020, 13:39 door Anoniem
Door jh81: even "geen toestemming" geven dus.

Link graag.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.