image

QNAP updatet anti-malwaretool om Qlocker-ransomware te verwijderen

zaterdag 24 april 2021, 17:43 door Redactie, 2 reacties

QNAP heeft de eigen anti-malwaretool van een update voorzien om de Qlocker-ransomware te verwijderen die afgelopen dagen honderden NAS-systemen wist te infecteren. Volgens QNAP maken de aanvallers gebruik van bekende kwetsbaarheden in de multimedia console, media streaming add-on en Hybrid Backup Sync om toegang tot NAS-systemen te krijgen en vervolgens de ransomware te installeren. Die versleutelt bestanden op de NAS en eist 450 euro voor het ontsleutelen van de data.

QNAP adviseert gebruikers om naar de meest recente versie van de genoemde software te updaten. Tevens wordt aangeraden om de Malware Remover-tool op het NAS-systeem uit te voeren. In het geval data is versleuteld moeten slachtoffers eerst een scan uitvoeren en daarna contact opnemen met de helpdesk van QNAP. Het NAS-systeem moet niet worden uitgeschakeld.

Ook niet getroffen gebruikers wordt uit voorzorg aangeraden om de nieuwste versie van de Malware Remover te installeren. Verder raadt QNAP aan om de standaardpoort 8080 voor het benaderen van het NAS-systeem te wijzigen, back-ups van de data op de NAS te maken en een sterk wachtwoord te gebruiken.

Reacties (2)
25-04-2021, 05:31 door Anoniem
Hmm de NAS niet uitschakelen zou betekenen dat ze de sleutel / wachtwoord uit het geheugen kunnen halen.
28-04-2021, 19:59 door Anoniem
qnap heeft inmiddels een firmware update uitgebracht.

Die zal de nodige issues verhelpen.

Ook is er een update voor multimedia console na installeren van de FW beschikbaar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.