image

Aanvraag paspoort en id-kaart eind juli niet mogelijk door nieuwe id-kaart

donderdag 20 mei 2021, 16:16 door Redactie, 5 reacties

Door de introductie van een nieuw model identiteitskaart is het vanaf donderdag 29 juli 12.00 uur tot en met 1 augustus niet mogelijk om een paspoort of identiteitskaart aan te vragen. Ook spoedaanvragen kunnen dan niet worden gedaan. Alleen de Koninklijke Marechaussee kan tijdens het overgangsweekend een noodpaspoort afgeven. Dat meldt de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG).

De nieuwe Nederlandse identiteitskaart, waarbij de chip twee vingerafdrukken van de houder bevat en het burgerservicenummer (BSN) ook als qr-code is opgenomen, wordt op 2 augustus gelanceerd. Tevens zal bij de nieuwe id-kaart het BSN uit de machine readable zone op de voorkant en chip zijn verwijderd. Door de overgang naar het nieuwe model identiteitskaart wordt de productie van zowel identiteitskaarten als paspoorten tijdelijk stilgelegd.

Dit heeft onder andere gevolgen voor burgers. Zo is het vanaf donderdag 29 juli 12.00 uur tot en met zondag 1 augustus niet mogelijk om bij een gemeentebalie, een Nederlandse ambassade, consulaat, een kantoor van een externe dienstverlener of de diplomatieke balie een paspoort of identiteitskaart aan te vragen. Het gaat dan ook om spoedaanvragen. De uitreiking van documenten kan wel doorgaan.

Burgers in Nederland die een noodpaspoort nodig hebben kunnen dit alleen via de Koninklijke Marechaussee krijgen. Voor Nederlanders in het buitenland wijst de RvIG naar een laissez-passer. Naast een nieuwe identiteitskaart was de overheid van plan om op 2 augustus ook een nieuw paspoort te introduceren, maar die introductie zal pas plaatsvinden wanneer de voorraad halffabricaten en blanco documenten voor het huidige paspoort zo klein mogelijk is. Een exacte datum is dan ook nog niet bekend.

Reacties (5)
20-05-2021, 16:42 door Anoniem
Snel voor die tijd dan nog even een nieuwe halen zodat je zo lang mogelijk zonder vingerafdruk in je ID kan rondlopen :-)
21-05-2021, 08:21 door Anoniem
Het is toch van de zotte dat er zo lang geen dienstverlening is. Dat zou je in een commercieel bedrijf toch anders zien...
21-05-2021, 13:46 door Anoniem
Door Anoniem: Snel voor die tijd dan nog even een nieuwe halen zodat je zo lang mogelijk zonder vingerafdruk in je ID kan rondlopen :-)
Dat hoef je in veel gevallen niet te doen. Als mijn ID verloopt, dan gebruik ik gewoon mijn rijbewijs. Dus zeg maar dag tegen de vingerafdrukken.

In de onderstaande gevallen ontkom je er niet aan en heb je een geldig ID nodig:

1) Bij de Belastingdienst (tenzij de dienst anders aangeeft)
2) Bij een uitkeringsaanvraag
3) Bij een indienstreding bij een nieuwe werkgever
4) Bij een binnenlands vreemdelingentoezicht
5) Bij een inschrijving voor een opleiding bij een onderwijsinstelling
6) Als je wilt reizen binnen de EU

Hoe het op dit moment zit in het geval van de zorg weet ik niet. Maar het zou kunnen dat daar om verschillende omstandigheden een zorgpas wordt verstrekt als je jezelf kan indentificeren met een geldig ID.

Als je het meeste niet nodig hebt, dan kan je een verlenging van je ID gewoon laten schieten. Ik raad overigens wel aan geen overhaaste besluiten te nemen. Rustig alle info hierover bijelkaar zoeken (ook de gemeente waarin je woont) is hier het devies.
21-05-2021, 14:16 door Anoniem
Door Anoniem: Het is toch van de zotte dat er zo lang geen dienstverlening is. Dat zou je in een commercieel bedrijf toch anders zien...
Praktisch is het ander halve dag, voor het weekend.
21-05-2021, 14:20 door Anoniem
Door Anoniem: Het is toch van de zotte dat er zo lang geen dienstverlening is. Dat zou je in een commercieel bedrijf toch anders zien...

ha ha ha zegt bijv 'office 360' je iets? we zitten als maatschappij al lang in een 'kapot gemangeld' situatie...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.