image

Overheid verstuurt maandag 7 juni NL-Alert testbericht met nieuwe tekst

dinsdag 1 juni 2021, 13:57 door Redactie, 4 reacties

De overheid verstuurt op maandag 7 juni rond 12:00 uur het eerste NL-Alert testbericht van 2021 en zowel de naam als de inhoud van het bericht zijn vernieuwd. Twee keer per jaar, in juni en december, wordt er een bericht uitgezonden waarmee burgers kunnen controleren of hun telefoon goed staat ingesteld om NL-Alert te ontvangen.

Voorheen werd er altijd gesproken over een controlebericht, maar uit recent onderzoek blijkt dat Nederlanders het woord "testbericht" betrouwbaarder vinden klinken. Daarom is de term nu aangepast. Ook de tekst van het testbericht is veranderd. Eerdere berichten lieten altijd weten: "CONTROLEBERICHT. U hoeft niets te doen. Meer informatie op www.nl-alert.nl".

Het bericht van 7 juni bevat de tekst: "TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl". Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) beoordeelt de "gemiddelde Nederlander" de nieuwe tekst als meer betrouwbaar dan de huidige tekst, waarop is besloten die te veranderen.

Via NL-Alert waarschuwt en informeert de overheid burgers over noodsituaties. Zo staat erin een NL-Alert vermeld wat eraan de hand is, wat er moet worden gedaan en waar verdere informatie is te vinden. Op de meeste mobiele telefoons die in Nederland worden verkocht is NL-Alert al ingesteld. Het is mogelijk om de ontvangst van NL-Alert op de telefoon uit te schakelen. Gebruikers ontvangen dan geen controleberichten meer, maar ook geen meldingen bij noodsituaties.

NL-Alert maakt gebruik van cell broadcast, een techniek om tekstberichten via de zendmasten van alle providers uit te zenden. Naast het versturen van berichten naar telefoons is NL-Alert ook op steeds meer digitale vertrekborden bij haltes van bus, tram en metro en op digitale reclamezuilen te zien. Het vorige testbericht van 7 december werd door negen van de tien Nederlanders van 12 jaar en ouder ontvangen, aldus de NCTV.

Reacties (4)
01-06-2021, 14:53 door Anoniem
Het is goed dat sommige zaken bekeken worden, maar of dit nu prioriteit zou moeten hebben?

Bovendien kan ik zo een bericht maken met een linkje erin van 'kijk op NL-Allert.nl" en niemand die de dubbele L zal herkennen als phishing site.
NOOIT linkjes plaatsen in oproepen... dat moeten we nu toch wel eens begrijpen anno 2021...

Mijn engelse bank begreep het ook niet... "wij zullen u nooit vragen om uw gegevens of bijv een kopie van uw paspoort'...
Totdat ze het wel gingen vragen... Natuurlijk deed ik netjes de mailtjes van de bank rapporteren aan hun phishing afdeling... nooit antwoord op gekregen, en zij hebben nooit mijn kopie paspoort gekregen...
Wel werd mijn bankrekening eenzijdig opgedoekt maar die 9 pence mogen ze houden.
01-06-2021, 14:54 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 01-06-2021, 14:55
Aan de tekst: "TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl", zal wel m a a n d e n zijn gesleuteld, anticiperend op de pathetische taalperceptie van de gemiddelde Nederlander.

Ik denk dat het doeltreffender was geweest als de tekst had geluid: "Test bericht overheid waarschuwt tijdens nood situaties met nl alert. lezen dan wat wij moet bij hoge nood en info op www.nl-alert.nl."
Belangrijk:
Dit dan ook nog in het Chinees. Mandarijns, Bulgaars, Marokkaans, Turks, Pools, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Somalisch en Indisch. (misschien vergeet ik een taal. Daarvoor mijn excuses)

Kijk, dat loeiende luchtalarm bood natuurlijk ook onvolledige informatie, als je het dringende advies: "Als u de sirene hoort, ga dan naar binnen; sluit deuren en ramen en zet de radio aan." niet kende (dan werd je er alleen maar tijdelijk doof van) maar dat was- en is jaren aaneen consistent gebleven.

Met dit gesleutel aan een tekst bereik je vooral één ding: Opnieuw ruis m.b.t. "wat is er gaande?"
02-06-2021, 11:00 door linuxpro
Nu dat nl-alert zelf nog opdoeken... achterhaald, onbetrouwbaar en altijd veel te laat.
02-06-2021, 12:20 door Anoniem
Altijd jammer, dat deze reaguurders zelf het Nederlands niet beheersen, terwijl ze wel commentaar denken te moeten geven!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.