image

Knops sluit onrechtmatig gebruik persoonsgegevens in risicomodellen niet uit

dinsdag 8 juni 2021, 16:42 door Redactie, 7 reacties

Het is niet uit te sluiten dat de overheid nog altijd op onrechtmatige of oneigenlijke manier gebruikmaakt van persoonsgegevens in risicomodellen. Dat stelt demissionair staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken. Knops reageerde op vragen van de ChristenUnie en de SP over een eerdere opmerking die hij maakte dat het opruimen van 'vervuilde data' bij de overheid nog jaren kan duren.

Naar aanleiding van de toeslagenaffaire kwam de SP eerder dit jaar met een motie waarin het kabinet werd opgeroepen om met een plan te komen hoe overal binnen overheidsinstellingen vervuilde data, risicomodellen en het gebruik van nationaliteit worden opgeruimd. Niet alleen zal het opruimen van de data nog jaren in beslag nemen, het volledig beëindigen van het gebruik van risicomodellen heeft volgens Knops een te grote impact op toezicht, handhaving en andere overheidstaken.

Aanleiding voor ChristenUnie-Kamerlid Ceder en SP-Kamerlid Leijtens om opheldering te vragen. Knops stelt dat het gebruik van risicomodellen de overheid helpt om schaarse capaciteit en financiële middelen effectiever en efficiënter in te zetten dan bij het gebruik van steekproeven of integrale controle het geval is. "Voordeel voor burgers en bedrijven is dat, als alles op orde is, zij minder vaak gecontroleerd worden. Dat scheelt energie, tijd en geld", aldus de staatssecretaris.

De Kamerleden vroegen Knops of hij bereid is om wat betreft het gebruik van risicomodellen en registratie van zaken als nationaliteit, etniciteit en geboorteplaats het uitgangspunt te hanteren dat dit niet gebeurt. Dat is de staatssecretaris niet van plan: "Registratie van persoonsgegevens in risicomodellen hebben bij objectieve rechtvaardiging een (grond)wettelijke basis. Bovendien zijn er goede en gegronde redenen om risicomodellen te gebruiken."

Knops kan echter geen garantie geven dat erbij het gebruik van risicomodellen niets meer misgaat: "Ik kan op voorhand niet uitsluiten dat er zulke gevallen worden ontdekt. Het kan dus inderdaad zo zijn dat er gedurende dit onderzoek nog sprake is van een onjuist gebruik van persoonsgegevens."

Ceder en Leijtens wilden verder van de staatssecretaris weten waarom er vier jaar nodig is om oneigenlijk gebruik van persoonsgegevens te kunnen detecteren en op te lossen en wat dit zegt over de informatiehuishouding van de overheid. Volgens Knops is het duidelijk dat de informatiehuishouding van de overheid meer aandacht verdient en er een "grootscheepse" verandering van de informatiehuishouding in gang wordt gezet die tot en met 2026 zal lopen.

Reacties (7)
08-06-2021, 17:09 door Anoniem
Niet alleen zal het opruimen van de data nog jaren in beslag nemen, het volledig beëindigen van het gebruik van risicomodellen heeft volgens Knops een te grote impact op toezicht, handhaving en andere overheidstaken.

Risicomodellen draaien met vervuilde data, dáár heb je wat aan...
08-06-2021, 17:33 door Anoniem
Wat ze bij de overheid moet aanleggen is een lijstje van 'lullen met vingers'.

Daar zou onze nationale veiligheid pas echt mee gediend zijn.
08-06-2021, 19:19 door Hyper - Bijgewerkt: 08-06-2021, 19:19
Door Anoniem:
Niet alleen zal het opruimen van de data nog jaren in beslag nemen, het volledig beëindigen van het gebruik van risicomodellen heeft volgens Knops een te grote impact op toezicht, handhaving en andere overheidstaken.

Risicomodellen draaien met vervuilde data, dáár heb je wat aan...

Garbage in, garbage out. En dan te bedenken dat de overheid zich een geweldsmonopolie heeft toegekend.
08-06-2021, 21:01 door karma4
Volg het gebeuren en je ziet dat politici zelf de grootste veroorzamers van vervuilde data zijn. Dat heeft weinig met nstionaliteit of afkomst van personen die ondsr de wetgevjng vallen te maken.
Het is ondoordachte wetgeving met het over de muur kieperen nasr de uitvoering. De bulgaren kregen de schuld van fraude met kot, op dit moment lijken polen te profiteren van kot. Probleem is dat controle van buitenlanders met een nederlands toegekend recht niet te doen is.
08-06-2021, 22:13 door Anoniem
De hele digitalisering is ons al boven het hoofd gegroeid en zal voor nog meer chaos zorgen.
Dat zorgt dan wel weer voor heel wat wer(gelegenheid?)
09-06-2021, 01:25 door Anoniem
Dus??????
Knops gaat nu dus als de wiedeweerga meldingen doe bij de Autoriteit Persoonsgegevens en eventueel daarna bij het ministerie van Justitie en Binnenlandse Zaken ????

Wie A zegt als minister moet immers ook B doen.
10-06-2021, 10:01 door Anoniem
Stas Knops"Registratie van persoonsgegevens in risicomodellen hebben bij objectieve rechtvaardiging een (grond)wettelijke basis. Bovendien zijn er goede en gegronde redenen om risicomodellen te gebruiken." en "Voordeel voor burgers en bedrijven is dat, als alles op orde is, zij minder vaak gecontroleerd worden. Dat scheelt energie, tijd en geld"
Oftewel: Het mag, bovendien is het een goed idee. Maar, heeft de beste man wel door dat het gebruik van discriminerende parameters (grond)wettelijk niet in orde is?! En bovendien, dat als je dataset niet op orde is, je dus ook niets hebt aan de uitkomsten noch aan het model van het risicomodel? Er is vast wel een statisticus binnen zijn ministerie die hem dit kan uitleggen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.