image

Autoriteit Persoonsgegevens legde vorig jaar 2 miljoen euro aan boetes op

dinsdag 8 juni 2021, 16:58 door Redactie, 3 reacties

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft vorig jaar zeven boetes opgelegd voor een bedrag van in totaal 2 miljoen euro. Een jaar eerder deelde de privacytoezichthouder nog vier boetes uit voor totaalbedrag van 2,5 miljoen euro. Tegen vier van de zeven boetes die in 2020 werden opgelegd lopen op dit moment nog bezwaarprocedures, waardoor de vorderingen zijn opgeschort. Dat laat de AP in het vandaag verschenen jaarverslag weten (pdf).

De toezichthouder kan organisaties die de AVG overtreden een boete opleggen van maximaal 20 miljoen euro of vier procent van de totale wereldwijde jaaromzet, als dat meer is. De overtredingen waar vorig jaar boetes voor werden opgelegd gingen onder meer over toegang tot medische dossiers, persoonsgegevens ontsluiten via entertainmentkanalen, het aanstellen van een vertegenwoordiger in de EU en datalekken.

Van de zeven boetes heeft de AP er één openbaar gemaakt. Het ging om een boete van 475.000 euro voor Booking.com voor het te laat melden van een datalek. De andere zes boetes zijn nog niet openbaar gemaakt, waardoor de AP de hoogte van de boetes en andere details op dit moment niet kan bekendmaken. Naast deze boetes legde de Autoriteit Persoonsgegevens zes keer een corrigerende maatregel op. Het ging twee keer om een last onder dwangsom en vier keer een berisping.

Wanneer de AP een corrigerende maatregel aan een organisatie oplegt wordt na bepaalde termijn gecontroleerd of de organisatie die maatregel naleeft. Wanneer dit niet of niet op tijd gebeurt en er een last onder dwangsom is opgelegd, kan de AP deze dwangsom vervolgens invorderen. Vorig jaar heeft de toezichthouder twee nacontroles uitgevoerd, waarbij één keer een dwangsom is ingevorderd.

Reacties (3)
08-06-2021, 17:26 door Anoniem
Netjes dat tegen 3 van de boetes niet eens bezwaar wordt gemaakt. Blijkbaar zijn de zaken goed dichtgetimmerd!

En toch, voor een toezichthouder in deze bijzonder groene weiden, toch slechts 7 boetes uitdelen, voelt wel erg mager. Het lijkt alsof AP vooral bezig is geweest met beleid en beleidsadvies.
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/publicaties/feiten-en-cijfers-over-de-ap
Lijkt me vrij mager, maar dan hebben zo ook maar 23mln budget en <179fte's (niet ironisch bedoeld). Ze hebben wel wettelijke verplichtingen, maar niet de middelen om aan de maatschappelijke verwachtingen te kunnen voldoen.

Niet zeuren naar AP maar mailen naar de Tweede Kamer dus!
08-06-2021, 20:34 door karma4
Door Anoniem: Netjes dat tegen 3 van de boetes niet eens bezwaar wordt gemaakt. Blijkbaar zijn de zaken goed dichtgetimmerd!
...
Ze hebben wel wettelijke verplichtingen, maar niet de middelen om aan de maatschappelijke verwachtingen te kunnen voldoen.
...
Niet zeuren naar AP maar mailen naar de Tweede Kamer dus!
Valt nog ts bezien of het hoed dichtgetimmerd is. In ieder geval is door de mediagekte dat privacy het enige grondrecht zpu zijn wel een raar beeld geschapen. Nu nog de goede jurist die dat inderuit haalt.

Dat raakt meteen het andere probleem. De AP is een oeganisatie van juristen. Het verdienmidel mst privacy als aandachttrekkend iets is te verleidelijk. Als het nu eens om echte privacy in old speak zou gaan.
Let op de dubbele bodem, de AP acteert met newspeak als een echte big brother.
09-06-2021, 01:25 door Anoniem
voor de liefhebbers wat statistieken, ik vermoed alleen van bekend gemaakte boetes.


https://www.enforcementtracker.com/?insights
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.