image

Techbedrijven vragen om verbod op surveillance-gebaseerde advertenties

woensdag 7 juli 2021, 14:11 door Redactie, 0 reacties

Een coalitie van techbedrijven, waaronder DuckDuckGo, Proton en Startpage, heeft Amerikaanse en Europese toezichthouders een open brief gestuurd waarin ze vragen om een verbod op surveillance-gebaseerde advertenties. Het gaat hierbij om het gebruik van allerlei trackingmethodes om internetgebruikers over het web te volgen en zo gerichte advertenties te kunnen tonen.

Volgens de bedrijven die de brief ondertekenden is het mogelijk om een winstgevend bedrijven te runnen zonder de privacy van individuen te misbruiken. Naast de privacyproblemen van surveillance-gebaseerde advertenties stellen de bedrijven dat het ook schadelijk is voor het bedrijfslandschap. Door het surveillance-gebaseerde advertentiemodel kunnen een paar spelers een concurrentievoordeel behalen door data van allerlei websites en diensten te verzamelen en kunnen dominante platformen hun positie misbruiken door hun eigen diensten een voorkeursbehandeling te geven.

Daarnaast is het lastig voor eindgebruikers om onderscheid te maken tussen foute en goede bedrijven in het techlandschap, waardoor goedwillende bedrijven direct worden getroffen door de acties van gewetenloze ondernemingen, zo stellen de briefschrijvers. "Dit schaadt consumenten en bedrijven en kan de hoekstenen van de democratie ondermijnen."

De bedrijven erkennen dat advertenties een belangrijke inkomstenbron zijn voor online makers en uitgevers, maar dat dit niet grootschalige commerciële surveillancesystemen rechtvaardigt om "de juiste mensen de juiste advertentie" te kunnen tonen. Er bestaan namelijk andere vormen van advertentietechnologieën die niet afhankelijk zijn van het bespioneren van internetgebruikers, zo merken ze op.

De brief is ondertekend door Vivaldi, Fastmail, Conva Ventures, Proton Technologies, Tutanota, DuckDuckGo, Disconnect, Mojeek, Ecosia, Startpage & StartMail, Nextcloud, Kobler, Strossle International en Mailfence.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.