image

Kamer wil wegens ransomware maatregelen tegen Rusland onderzoeken

vrijdag 9 juli 2021, 14:14 door Redactie, 3 reacties

De Tweede Kamer wil dat het kabinet maatregelen tegen Rusland onderzoekt omdat het land te weinig doet om ransomwaregroepen aan te pakken. Dat blijkt uit een motie van CDA-Kamerlid Agnes Mulder en VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans die door een meerderheid in de Tweede Kamer werd aangenomen.

Mulder en Brekelmans stellen dat Russische cybercriminelen grote ransomware-aanvallen op westerse bedrijven en instellingen uitvoeren en dat de Russische overheid deze groepen onvoldoende aanpakt en mogelijk zelfs beschermt. Het is echter juridische ingewikkeld om een staat aansprakelijk te stellen voor het handelen van private actoren.

Daarom vragen beide Kamerleden de regering om uit te zoeken welke tegenmaatregelen op het gebied van diplomatie en cyber mogelijk zijn als reactie op de ransomware-aanvallen van Russische groepen. De Tweede Kamer zou hier kort na het zomerreces over moeten worden ingelicht. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde in met de motie. Eerder stelde ook de Amerikaanse president Biden dat Rusland meer moet doen om ransomwaregroepen in het land aan te pakken.

Image

Reacties (3)
10-07-2021, 12:25 door Anoniem
Dus ze gaan de NSA dus dwingen om hun backdoors & het counter-mapping op te geven.
Da's namelijk de enige echte mogelijkheid om alle "russische" ransomware te stoppen.
Kan me ook voorstellen dat ze bij het kremlin daar best aan mee willen werken, ten bate van een beter internet.
10-07-2021, 13:27 door walmare
Hier gaat weer iets goed mis. Waarom geen vragen stellen waarom het gebruikte systeem door de overheid zo malware gevoelig is? Waarom standaardiseert de overheid op consumenten software waarvan al lang bewezen is dat we hier geen oorlog mee gaan winnen. We treden de vijand tegemoet met een klappertjes pistool.
10-07-2021, 16:42 door karma4
Door walmare: Hier gaat weer iets goed mis. Waarom geen vragen stellen waarom het gebruikte systeem door de overheid zo malware gevoelig is? Waarom standaardiseert de overheid op consumenten software waarvan al lang bewezen is dat we hier geen oorlog mee gaan winnen. We treden de vijand tegemoet met een klappertjes pistool.
Je hebt gelijk met kasey VSA software, WD nas Schijven, Puls Secure, Citrix en nog veel meer.
Wel vervelend voor je dat je grote vijand daar niet tussen zit.

Het bekende lijstje:
- Beperkte rechten juist ook voor beheerders
- netwerksegmentatie
- Zorgen voor een goed herstelplan (DR backup)
Staat los van een gebruik OS of dienstverlener. Als je nergens rekening mee houdt en verwacht dat een ander het gratis en voor niets zal doen, dan kom je van een koude kermis thuis.
https://www.agconnect.nl/artikel/hof-van-twente-oefenen-met-aanval-van-buitenaf-absoluut-van-belang
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.