image

Opnieuw Kamervragen over gebruik nepaccounts op social media door gemeenten

maandag 9 augustus 2021, 14:54 door Redactie, 6 reacties

Opnieuw zijn erin de Tweede Kamer vragen aan demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gesteld over het gebruik van nepaccounts op social media door gemeenten. Die gebruiken de accounts voor het monitoren van burgers, zo blijkt uit onderzoek van de NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden en de Rijksuniversiteit Groningen.

Eerder stelde de SP al twee keer vragen aan Ollongren over het onderwerp. Nu is het Kamerlid Van Haga van Groep Van Haga. "Klopt het dat het spioneren met onder meer nepaccounts illegaal is en gemeenten flinke boetes -opgelegd door de Autoriteit Persoonsgegevens- kan opleveren?", vraagt hij. Ook wil Van Haga weten of de minister het ermee eens is dat het volgen van burgers op social media een taak is van de politie en niet van gemeenteambtenaren.

Eerder bleek dat onder andere de gemeente Delft nepaccounts inzet. "Bent u bekend met het feit dat privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens de Delftse situatie zorgelijk noemt vanwege het gegeven dat gemeenten en overheden mensen absoluut niet zomaar mogen volgen? Zo ja, hoe gaat u een einde maken aan deze illegale spionagepraktijken bij gemeenten?", wil Van Haga weten.

Op vragen van de SP meldde Ollongren dat ze met een richtlijn zal komen voor het "AVG-proof" monitoren van burgers op internet. Het Kamerlid wil weten wanneer dit protocol beschikbaar komt. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden (pdf).

Reacties (6)
09-08-2021, 15:08 door Anoniem
Ook de echte accounts kun je niet goed onderscheiden, genoeg werk aan de winkel dus.
09-08-2021, 17:09 door Anoniem
Nee dat is geen taak van de politie, hoogstens de TCI. Dit is een taak van de AIVD. Gemeenten moeten hoer sowieso ver buiten blijven. Wat zij doen is schadelijk voor de burger maar kan ook daadwerkelijk belangrijk onderzoek in de weg liggen.
09-08-2021, 17:28 door Anoniem
ook de gemeente strafbaar stellen lijk mijn niet meer dan normaal...
09-08-2021, 19:39 door karma4
Door Anoniem: Nee dat is geen taak van de politie, hoogstens de TCI. Dit is een taak van de AIVD. Gemeenten moeten hoer sowieso ver buiten blijven. Wat zij doen is schadelijk voor de burger maar kan ook daadwerkelijk belangrijk onderzoek in de weg liggen.
Fraudeonderzoek is een wettelijke taak voor gemeentes. Genoeg oplichters die schadelijk zijn voor de burger.
10-08-2021, 07:56 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Nee dat is geen taak van de politie, hoogstens de TCI. Dit is een taak van de AIVD. Gemeenten moeten hoer sowieso ver buiten blijven. Wat zij doen is schadelijk voor de burger maar kan ook daadwerkelijk belangrijk onderzoek in de weg liggen.
Fraudeonderzoek is een wettelijke taak voor gemeentes. Genoeg oplichters die schadelijk zijn voor de burger.

Eens, maar ze moeten daar wel het proces volgen, want, kort door de bocht, de gemeente is geen opsporingsambtenaar.
Wat dat betreft moet dat worden doorgezet naar de juiste instantie; de AIVD.

En de gemeente strafbaar stellen is ook zoiets; uiteindelijk betalen we dit van belastingen. Dit moet worden verhaald op de verantwoordelijken. Die zouden ontslagen moeten worden, wegens grove integriteitsschendingen.
10-08-2021, 10:05 door Anoniem
Nee dat is geen taak van de politie, hoogstens de TCI. Dit is een taak van de AIVD.

TCI = Politie. Of het bij Politie of AIVD ligt, hangt af van de vraag waarover het gaat; opsporen strafbare feiten, danwel staatsveiligheid.

Eens, maar ze moeten daar wel het proces volgen, want, kort door de bocht, de gemeente is geen opsporingsambtenaar. Wat dat betreft moet dat worden doorgezet naar de juiste instantie; de AIVD.

De AIVD is geen opsporende instantie, t.b.v. het bestrijden van fraude. Heeft niets met staatsveiligheid van doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.