image

D66 en GroenLinks willen opheldering over bericht dat politie gebruikmaakte van Clearview

maandag 30 augustus 2021, 11:18 door Redactie, 13 reacties

D66 en GroenLinks willen opheldering van demissionair minister Dekker voor Rechtsbescherming over een nieuwsbericht dat de Nederlandse politie gebruik heeft gemaakt van de gezichtsherkenningssoftware van Clearview. Vorig jaar liet minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid nog weten dat de Nederlandse politie niet met de software van Clearview heeft gewerkt. Eerder had minister Dekker gesteld dat voor zover bekend de Nederlandse opsporingsdiensten geen zaken doen met het bedrijf.

Clearview verzamelde foto's van Facebook, LinkedIn en andere websites voor het trainen van een gezichtsherkenningssysteem. Dit systeem bevat een database van drie miljard verzamelde afbeeldingen. Daarmee kunnen politiediensten onbekende verdachten herkennen. Meer dan zeshonderd Amerikaanse politie- en opsporingsdiensten zouden van Clearview gebruik hebben gemaakt.

Tijdens een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over digitalisering werd vorig jaar afgesproken dat het ministerie van Binnenlandse Zaken een onderzoek zou doen naar het gebruik van de Clearview-gezichtsherkenningssoftware door overheidsdiensten. Het ministerie deed een uitvraag bij 470 verschillende organisaties, zoals gemeenten, provincies, waterschappen, ministeries, agentschappen en zelfstandige bestuursorganen.

336 organisaties gaven antwoord en lieten weten dat ze geen gebruik hebben gemaakt van de diensten van Clearview of hiervoor plannen hebben. "Ik maak hierbij de kanttekening dat het niet uit te sluiten is dat een individuele medewerker voor zichzelf een proefaccount van Clearview heeft aangemaakt. Dit is echter nergens onderdeel van het beleid", aldus Knops.

Vorige week kwam BuzzFeed News met berichtgeving dat de Nederlandse politie in 2020 Clearview heeft gebruikt of geprobeerd. In totaal zou de politie tussen de vijftig en honderd keer via de gezichtsherkenningssoftware zoekopdrachten hebben uitgevoerd. "Was u op de hoogte van het gebruik Clearview AI binnen de politie en overheid? Zo ja, waarom heeft u de Kamer hier niet over geïnformeerd? Zo nee, hoe is het mogelijk dat ondanks verschillende verzoeken vanuit de Kamer om het gebruik van Clearview AI te inventariseren, dit vervolgens niet naar boven is gekomen?", vragen D66-Kamerlid Van Ginneken en GroenLinks-Kamerlid Bouchallikh.

De minister moet ook duidelijk maken hoe de afweging is gemaakt of de concrete toepassing van gezichtsherkenning en het verwerken van biometrische gegevens wel in lijn was met mensenrechten en de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). "Is het gebruik van Clearview AI überhaupt verenigbaar met de AVG?", vragen de Kamerleden verder. Die willen tevens weten of er gebruik gemaakt is van door Clearview gemaakte matches in strafzaken en welke impact dit heeft op de rechtmatigheid van deze zaken.

Knops is ook gevraagd welke stappen hij gaat ondernemen om ervoor te zorgen dat er in de toekomst niet zomaar gebruik kan worden gemaakt van Clearview en soortgelijke bedrijven. "Wat gaat u ondernemen om de onrechtmatige verzameling van biometrische gegevens een halt toe te roepen?", vragen Van Ginneken en Bouchallikh als laatste. De minister heeft drie weken om de Kamervragen te beantwoorden.

De Belgische politie zou volgens de cijfers van BuzzFeed News ook met de software van Clearview hebben gewerkt, maar dat wordt door de Belgische Federale politie ontkend. Daarnaast laat de Federale Politie tegenover Data News weten dat er momenteel ook geen plannen zijn om Clearview formeel te gebruiken.

Reacties (13)
30-08-2021, 11:41 door Anoniem
De Kamer ontijdig, onjuist, en verkeerd informeren heet in Den Haag een politieke doodzonde.
Voordeeltje: de regering was al afgetreden door de Toeslagenaffaire. Nu komt daar dus ook een ClearView-affaire bij.
30-08-2021, 12:11 door Anoniem
In oktober 2019 kwamen rechtshandshavers uit 21 verschillende landen en Interpol bijeen in Europol's European Cybercrime Centre (EC3) in Den Haag. Op de bijeenkomst presenteerden externe deelnemers, die geen Europol-medewerkers waren, Clearview AI als een hulpmiddel dat zou kunnen helpen bij hun onderzoeken.

https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/international-collaboration-europol-leads-to-identification-of-4-victims-of-child-abuse
30-08-2021, 13:56 door Anoniem
Van Ginneken (D66) en Bouchallikh (GroenLinks) stelden in hun brief aan demissionair minister Dekker (VVD) voor Rechtsbescherming een hoogst interessante Kamervraag:

Heeft u kennisgenomen van het rapport The Rise and Rise of Biometric Mass Surveillance in the EU, van de organisatie European Digital Rights (EDRi), waarin het gebruik van biometrische surveillance in drie lidstaten, waaronder Nederland, onder de loep wordt genomen? Wat is uw reactie op dit rapport?


Een verwijzing naar de Nederlandse samenvatting [PDF] van dat kritische rapport staat op de volgende pagina:

In a new research report, EDRi reveals the shocking extent of unlawful biometric mass surveillance practices in Germany, the Netherlands and Poland which are taking over our public spaces like train stations, streets, and shops.

https://edri.org/our-work/new-edri-report-reveals-depths-of-biometric-mass-surveillance-in-germany-the-netherlands-and-poland/
30-08-2021, 13:59 door Anoniem
Gelijk alle anpr uploaden naar clearview.ai dat zou Akerboom wel gewilt hebben.
30-08-2021, 14:15 door Anoniem
Door Anoniem: De Kamer ontijdig, onjuist, en verkeerd informeren heet in Den Haag een politieke doodzonde.
Voordeeltje: de regering was al afgetreden door de Toeslagenaffaire. Nu komt daar dus ook een ClearView-affaire bij.

Dat was vroeger. Nu niet meer. En iedereen in Den Haag doet vrolijk mee met die volksverlakkerij, mede mogelijk gemaakt door de aard van de Nederlander en de manier waaop politiek Den Haag zelf wel bepaalt wat wel en niet kan. Verantwoordelijkheid nemen voor kapitale blunders bestaat niet meer, afschuiven is schering en inslag, liegen is de norm, alles bedekken en tot het einde toe ontkennen en verdraaien is de manier om je zaken voor elkaar te krijgen. Welkom in de nieuwe wereld van apathie op ieder vlak dat er toe doet, van democratie, rechtsstaat, waarden en normen tot aan sociale cohesie. We zijn de laatste 15 - 20 jaar enorm afgegleden.
30-08-2021, 14:50 door Anoniem
Uit de Nederlandse samenvatting van het EDRi rapport, over zogenaamde "proeftuinen" en CATCH-gezichtsherkenning:

Een [...] zeer verontrustende trend die uit de voorbeelden naar voren komt, is hoe biometrische massasurveillance technologieën onevenredig tegenbepaalde groepen worden ingezet. In Duitsland zijn religieuze en LGBTQI+-gemeenschappen het doelwit geworden van live gezichtsherkenning. In Nederland zijn mensen opgenomen in pseudo-criminele biometrische databanken louter en alleen omdat ze "vreemdeling" zijn, en in het dystopische "LivingLabs"-project zijn burgers gebruikt als experiment, vaak zonder dat ze het wisten, waarbij hun biometrische gegevens zijn samengevoegd met andere gegevens om te proberen hun agressieniveau of hun levensresultaten (bv. onderwijs) te voorspellen binnen een welvaarts- en sociaal stelsel waarvan al bekend is dat het arme mensen of mensen uit de arbeidersklasse en mensen van kleur criminaliseert.


De eerste "Living Lab's" zijn onder meer opgezet in de stadscentra van Eindhoven en Roermond:

The Stratumseind 2.0 project runs along Stratumseind street and includes five telephoto cameras, five sound meters, sensors, measuring instruments, and 22 LED lamp posts intended to influence the mood of the audience with the colour of their light. All these devices collect real-time data, tracked in the information centre of the ‘Living Lab’


Dit alles vormt de opmaat voor de maatschappelijke acceptatie van een bredere toepassing van predictive policing:

https://en.wikipedia.org/wiki/Predictive_policing
30-08-2021, 15:54 door Anoniem
Door Anoniem: De Kamer ontijdig, onjuist, en verkeerd informeren heet in Den Haag een politieke doodzonde. Voordeeltje: de regering was al afgetreden door de Toeslagenaffaire. Nu komt daar dus ook een ClearView-affaire bij.

Zodra de onderzoekers van het NIOD en de parlementaire enquête commissie klaar zijn hun rapporten over het fiasco rond de evacuaties in Afghanistan, kan Rutte z'n biezen gaan pakken, net als indertijd PvdA-premier Kok en zijn ploeg na de Srebrenica-crisis. Het is alleen twijfelachtig of Rutte ook de eer aan zichzelf zal weten te houden.

Door Anoniem: En iedereen in Den Haag doet vrolijk mee met die volksverlakkerij, mede mogelijk gemaakt door de aard van de Nederlander en de manier waaop politiek Den Haag zelf wel bepaalt wat wel en niet kan.

Maar is het echt alleen de schuld van de politiek?

Bas Heijne: Volgens de Amerikaanse politiek wetenschapper Tom Nichols is het grootste probleem niet de huidige politieke cultuur, dat zijn wij zelf. In zijn boek Our Own Worst Enemy, zojuist verschenen, hamert hij er zijn moralistische boodschap in: burgers zijn niet langer burgers, maar enkel nog narcistische, verwende consumenten, links of rechts, die slechts bediend willen worden door de politiek.

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/08/27/achttien-partijen-in-het-parlement-is-dat-democratie-of-politiek-narcisme-a4056302

Nichols provoceert, maar hij heeft zeker een punt. Bij gebrek aan een kiesdrempel tegen splinterpartijen wordt Nederland onbestuurbaar, terwijl de consument van alles eist, maar niets liever wil dan wezenlijke keuzen en plichten ontlopen. De aanhoudende woede uitbarstingen op sociale media ondermijnt het politieke bedrijf. De macht negeert die gewoon, uit bittere noodzaak, maar daardoor heeft ook gerichte maar opbouwende kritiek weinig effect meer, zo stelt Bas Heijne.
30-08-2021, 17:49 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: De Kamer ontijdig, onjuist, en verkeerd informeren heet in Den Haag een politieke doodzonde. Voordeeltje: de regering was al afgetreden door de Toeslagenaffaire. Nu komt daar dus ook een ClearView-affaire bij.

Zodra de onderzoekers van het NIOD en de parlementaire enquête commissie klaar zijn hun rapporten over het fiasco rond de evacuaties in Afghanistan, kan Rutte z'n biezen gaan pakken, net als indertijd PvdA-premier Kok en zijn ploeg na de Srebrenica-crisis. Het is alleen twijfelachtig of Rutte ook de eer aan zichzelf zal weten te houden.

Door Anoniem: En iedereen in Den Haag doet vrolijk mee met die volksverlakkerij, mede mogelijk gemaakt door de aard van de Nederlander en de manier waaop politiek Den Haag zelf wel bepaalt wat wel en niet kan.

Maar is het echt alleen de schuld van de politiek?

Bas Heijne: Volgens de Amerikaanse politiek wetenschapper Tom Nichols is het grootste probleem niet de huidige politieke cultuur, dat zijn wij zelf. In zijn boek Our Own Worst Enemy, zojuist verschenen, hamert hij er zijn moralistische boodschap in: burgers zijn niet langer burgers, maar enkel nog narcistische, verwende consumenten, links of rechts, die slechts bediend willen worden door de politiek.

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/08/27/achttien-partijen-in-het-parlement-is-dat-democratie-of-politiek-narcisme-a4056302

Nichols provoceert, maar hij heeft zeker een punt. Bij gebrek aan een kiesdrempel tegen splinterpartijen wordt Nederland onbestuurbaar, terwijl de consument van alles eist, maar niets liever wil dan wezenlijke keuzen en plichten ontlopen. De aanhoudende woede uitbarstingen op sociale media ondermijnt het politieke bedrijf. De macht negeert die gewoon, uit bittere noodzaak, maar daardoor heeft ook gerichte maar opbouwende kritiek weinig effect meer, zo stelt Bas Heijne.
Jouw bewijs wordt hier ook o dit forum geleverd. Veel geschreeuw, maar weinig oplossingen! Met de kennis van nu zouden dingen anders geregeld kunnen zijn.
31-08-2021, 00:27 door Anoniem
Dus D66 en Groenlinks willen een clearview op het gebruik van clearview?


Nou dat gaat nog wel even duren.

Ze zijn "druk" met de formatie. Dus ik denk dat het antwoord minimaal een half jaar gaat duren.


WIJ WILLEN DAADKRACHT. Niet lullen maar poetsen.
31-08-2021, 08:29 door Anoniem
Door Anoniem:Maar is het echt alleen de schuld van de politiek?

Bas Heijne: Volgens de Amerikaanse politiek wetenschapper Tom Nichols is het grootste probleem niet de huidige politieke cultuur, dat zijn wij zelf. In zijn boek Our Own Worst Enemy, zojuist verschenen, hamert hij er zijn moralistische boodschap in: burgers zijn niet langer burgers, maar enkel nog narcistische, verwende consumenten, links of rechts, die slechts bediend willen worden door de politiek.

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/08/27/achttien-partijen-in-het-parlement-is-dat-democratie-of-politiek-narcisme-a4056302

Nichols provoceert, maar hij heeft zeker een punt. Bij gebrek aan een kiesdrempel tegen splinterpartijen wordt Nederland onbestuurbaar, terwijl de consument van alles eist, maar niets liever wil dan wezenlijke keuzen en plichten ontlopen. De aanhoudende woede uitbarstingen op sociale media ondermijnt het politieke bedrijf. De macht negeert die gewoon, uit bittere noodzaak, maar daardoor heeft ook gerichte maar opbouwende kritiek weinig effect meer, zo stelt Bas Heijne.

Daar heeft de schrijver een punt. Het achterlijke gedrag van mensen (zowel online als offline), zoals we b.v. zagen bij het achtervolgen en toeschreeuwen van Omtzigt, is tegenwoordig dagelijkse kost. Maar dat neemt m.i. niet weg dat politici boven alles de waarheid moeten spreken en transparant te werk moeten gaan. En dat is zeker onder Rutte, maar ook voor die tijd (denk aan hoe we de oorlog in Irak in zijn gerommeld door leugens van Balkenende, voornamelijk om zijn uitgerangeerde politieke vriendje topman van de NAVO te laten worden doordat de Amerikanen wisselgeld willen hebben) gewoon niet meer het geval. Alles gaat op slinkse, leugenachtige wijze onder een mantel van hypocrisie en bedrog. Soms worden de politici er op betrapt, b.v. bij Halbe Zijlstra, die uit partijpolitieke overwegingen lekker ging liegen. Rutte komt er gewoon mee weg, hetgeen ik volstrekt krankzinnig vind. De "tone at the top" is met die man gezet, en hij wordt er nog de grootste partij mee ook. Liegen = goed, want de grote baas doet het ook en wint de verkiezingen. Dat zijn gedrag voortkomt uit het gedrag van de burger vraag ik me ten stelligste af.
31-08-2021, 12:22 door Anoniem
Door Anoniem: Alles gaat op slinkse, leugenachtige wijze onder een mantel van hypocrisie en bedrog.

Ikhthys ek tês kephalês ózein árkhetai.

"Vis begint aan de kop te stinken."

___ oud Grieks spreekwoord


Dat zijn gedrag voortkomt uit het gedrag van de burger vraag ik me ten stelligste af.

Wij kiezen zelf de kop van de vis. Het volk krijgt dus de regering die het verdiend.
29-09-2021, 10:19 door Anoniem
Dekker: politie maakt geen gebruik van gezichtsherkenningssoftware Clearview
woensdag 29 september 2021, 09:38 door Redactie

https://www.security.nl/posting/722829/Dekker%3A+politie+maakt+geen+gebruik+van+gezichtsherkenningssoftware+Clearview
12-10-2021, 08:36 door Anoniem
Door Redactie: De Belgische politie zou volgens de cijfers van BuzzFeed News ook met de software van Clearview hebben gewerkt, maar dat wordt door de Belgische Federale politie ontkend. Daarnaast laat de Federale Politie tegenover Data News weten dat er momenteel ook geen plannen zijn om Clearview formeel te gebruiken.

De Belgische federale politie heeft Clearview wel experimenteel gebruikt, zo blijkt achteraf:

Ondanks expliciete ontkenning van de Federale Politie blijkt dat de ordedienst toch gezichtsherkenningstool Clearview AI heeft gebruikt. De minister herhaalt dat het gebruik ervan illegaal is.

https://datanews.knack.be/ict/nieuws/minister-verlinden-cd-v-federale-politie-gebruikte-toch-clearview-ai-software-voor-gezichtsherkenning/article-news-1787557.html

In oktober 2019 kregen twee onderzoekers als onderdeel van een Europol-taskforce voor slachtofferidentificatie toegang tot een proeflicentie die beperkte tijd geldig was.' Aldus Verlinden in de Kamer volgens Le Soir.

https://www.lesoir.be/399086/article/2021-10-06/reconnaissance-faciale-la-police-belge-admet-avoir-utilise-un-logiciel
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.