image

OM eist zes maanden cel tegen GGD'er die coronadossiers lekte

dinsdag 31 augustus 2021, 14:01 door Redactie, 5 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van zes maanden geëist, waarvan drie maanden voorwaardelijk, tegen een 23-jarige medewerker van een GGD-coronacallcenter die coronadossiers van onder andere bekende Nederlanders inkeek en lekte. Ook bekeek de man dossiers van zijn ex-vriendinnen.

"Ik was nieuwsgierig en wist niet dat het niet mocht’’, liet de student vandaag aan de rechter weten meldt de Stentor. "Ik zou nooit iemands privacy in gevaar willen brengen." De student had naar eigen zeggen binnen twee dagen nadat hij aan de slag ging toegang tot alle dossiers van alle Nederlanders die zich hadden laten testen.

Uiteindelijk vroeg hij de dossiers op van Lil’ Kleine, Badr Hari en misdaadverslaggever John van den Heuvel en zijn collega Peter R. de Vries. Foto's van die informatie stuurde hij door naar een vriend die daarom vroeg. De man stelde dat meer medewerkers in de dossiers grasduinden. "Anderen zijn niet gepakt, maar ik wel omdat ik op John en Peter heb geklikt." De rechters lieten de verdachten weten dat hij een geheimhoudingsverklaring had ondertekend en een privacycursus had voltooid.

"Die verklaring heb ik niet gelezen, want er was allemaal haast. Ze wilden gewoon dat je aan het werk ging", reageerde man. Zijn advocaat stelde dat de GGD er zelf "een zooitje" van had gemaakt, meldt Het Parool. "We moeten het niet groter maken dan het is. Als hij in een ziekenhuis had gewerkt, was dit nooit zo groot gemaakt. De waarschuwing was een papieren tijger", aldus de advocaat. De rechter doet op 14 september uitspraak.

Begin dit jaar werd bekend dat GGD-medewerkers persoonsgegevens uit het CoronIT-systeem van de GGD via Telegram te koop aanboden. Het ging om naam, adres, telefoon, e-mailadres, burgerservicenummer en nationaliteit. Uit politieonderzoek bleek dat de gegevens van zo'n 1250 personen onbevoegd zijn ingezien, gestolen en mogelijk verkocht.

Het onderzoek dat na de ontdekking van de datadiefstal werd ingesteld leidde tot de aanhouding van zeven verdachten in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar.

Reacties (5)
31-08-2021, 14:39 door Anoniem
Afgezien van de bullshit excuses ('wist niet dat het niet mocht, verklaring niet gelezen dus niet mijn schuld , advocaten gelul dat een waarschuwing een papieren tijger is - ja DUH - daar is het een een waarschuwing voor. Een bordje 'verboden toegang' is ook geen deur) .

Dit statement is interessant : "Anderen zijn niet gepakt, maar ik wel omdat ik op John en Peter heb geklikt."

Het suggereert - geloofwaardig, met alle puinzooi - dat de monitoring bestond uit alarmtriggers op bevragingen van "bekende mensen dossiers" .

Nu is het niet verkeerd om daarop te alarmeren - je vangt dan inderdaad meteen de nieuwsgierigen -

maar je zou toch wat breder willen monitoren.

Nu is het een fundamenteel probleem dat een callcenter feitelijk "iedereen" aan de lijn kan krijgen met vragen over z'n dossier - en dus het dossier van "iedereen" moet kunnen zien .

Waar ik aan zou denken is een correlatie tussen aantallen telefoontjes en aantallen opgevraagde dossiers.

Dat zou ongeveer 1:1 moeten zijn - je vraagt het dossier van de beller, en that's it.
Er kan enige marge zijn - "ik geef je even mijn man, die wil ook z'n status horen" , en misschien wat typefouten (nee , janssen met dubbel s, maar dan is dossier jansen al opgevraagd) , maar dossiers opvragen zonder aan de telefoon te zitten zou ook een rode vlag moeten zijn. En zeker als het opmerkelijk meer opvragingen zijn dan afgehandelde gesprekken.
31-08-2021, 16:15 door Anoniem
Als hij in een ziekenhuis had gewerkt, was dit nooit zo groot gemaakt

LOL wat een slap excuus, zonder inhoud. In ziekenhuizen is dit immers niet minder erg.
01-09-2021, 02:05 door Anoniem
6 maanden wat een lachertje is dat zeg. Ze moeten eens echte straffen gaan geven in dit achterlijke linkse bananen land.
01-09-2021, 12:35 door Anoniem
Door Anoniem: 6 maanden wat een lachertje is dat zeg. Ze moeten eens echte straffen gaan geven in dit achterlijke linkse bananen land.

Hey, ik ben links - en houd ook van een banaan op z'n tijd! :-)

Wat ik zonder twijfel met je eens ben, is dat de strafmaat proportioneel moet zijn ten aanzien van het vergrijp. Zes maanden lijkt hier inderdaad slap en weinig.
01-09-2021, 16:31 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: 6 maanden wat een lachertje is dat zeg. Ze moeten eens echte straffen gaan geven in dit achterlijke linkse bananen land.

Hey, ik ben links - en houd ook van een banaan op z'n tijd! :-)

Wat ik zonder twijfel met je eens ben, is dat de strafmaat proportioneel moet zijn ten aanzien van het vergrijp. Zes maanden lijkt hier inderdaad slap en weinig.
Zet een actie op richting de kamers voor strengere straffen in plaats van hier te schreeuwen!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.