image

Werkgevers willen dat zwarte lijsten tegen fraude niet strafbaar worden

dinsdag 31 augustus 2021, 14:42 door Redactie, 4 reacties

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat een nieuw wetsvoorstel van demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, dat intimidatie door het delen van persoonsgegevens strafbaar stelt, er niet voor zorgt dat zwarte lijsten tegen fraude straks strafbaar worden.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen komt er een maximale gevangenisstraf van één jaar op het verschaffen, verspreiden of anderszins beschikbaar stellen van identificerende persoonsgegevens van een ander met het doel om die ander vrees aan te jagen, ernstige overlast aan te doen of ernstig te hinderen in de uitoefening van zijn ambt of beroep.

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn bang dat hierdoor ook het opnemen van iemands naam op een zwarte lijst strafbaar wordt. "Uit het oogpunt van beveiliging en criminaliteitsbestrijding kan het delen van persoonsgegevens in de private sector nodig zijn, en dit kan - bedoeld - ernstige hinder met zich brengen voor criminelen", stellen de werkgeversorganisaties.

Ze pleiten voor het maken van een uitzondering voor het delen van persoonsgegevens voor 'gerechtvaardigde particuliere belangen', naast activiteiten van algemeen belang. Daarnaast willen de organisaties, om eventuele conflicten, verwarring of overlap met de AVG te voorkomen, dat in het wetsvoorstel dezelfde termen worden gebruikt als in de AVG.

Reacties (4)
31-08-2021, 21:38 door [Account Verwijderd]
Goed dat iemand of meerderen uit deze organisatie daar alert op is geweest, want het risico bestaat inderdaad met van kracht worden van deze wetgeving dat bijvoorbeeld het delen van foto's van boevenkoppies door winkeliersverenigingen of elkaar waarschuwen in de horeca voor types die een lokaal verbod hebben opgelegd gekregen voor wangedrag strijdig met huisregels, straks strafbaar wordt.
Dat is natuurlijk uiterst ongemakkelijk. Het is van belang dat men elkaar legitiem doeltreffend kan waarschuwen voor types die rotzooi en ellende kunnen veroorzaken, dus waar je alert op moet zijn zodat je voorbereid bent als de situatie, of erger: de confrontatie zich aandient.
31-08-2021, 22:23 door karma4
Dus bedrijven oplichten en burgers die vatbaar zijn voor oplichting zijngeen probleem maar het tegengaan van misdaad en oplichting is dat wel. Het is duidelijk waar het de privacyacitivisten om te dien is.
Dst is beslist niet de privacy van de gewone burger.
01-09-2021, 08:31 door Anoniem
Door karma4: Dus bedrijven oplichten en burgers die vatbaar zijn voor oplichting zijngeen probleem maar het tegengaan van misdaad en oplichting is dat wel. Het is duidelijk waar het de privacyacitivisten om te dien is.
Dst is beslist niet de privacy van de gewone burger.

Sorry, maar wat? Dit zijn geen privacy activisten die dit roepen, dit zijn werkgeversverenigingen die hiervoor pleitten? Verder is hier ook tot nu toe niks over opgenomen in de wet. Ik kan ook een belangenvereniging oprichten die van alles roept, maar dat betekent niet dat er gehoor aan gegeven wordt.....
05-09-2021, 21:14 door Anoniem
Een ontslagnemende regering moet zo'n zaken NIET regelen. Dat kan enkel voor een regering met een meerderheid!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.