/dev/null - Overig

Weet iemand iets meer over komende operatie Starfall?

03-09-2021, 08:45 door Anoniem, 13 reacties
Betekent het een reactie op een te verwachten serieuze bedreiging van de infrastructuur van Internet binnen nu en 40 dagen?
Neemt de VS maatregelen ter voorkoming?
Wie kan er wat zinnigs over kwijt.
Is het de nieuwste conspiracy theory?
Wat doen onze security organisaties ondertussen?
#sockpuppet
Reacties (13)
03-09-2021, 09:45 door Anoniem
Hier zien we moderatie via een bot optreden over dit onderwerp,
dat misschien ten onrechte wel wordt geclassificeerd als conspiracy onderwerp:https://www.reddit.com/r/conspiracy/comments/pdow0h/so_uh_operation_starfall/
#sockpuppet
03-09-2021, 11:02 door Anoniem
https://www.foxnews.com/politics/salazar-to-roll-out-plan-giving-access-to-telecommunications-abroad-when-internet-access-is-shut-down
03-09-2021, 11:51 door Anoniem
Hier kan je lezen hoe de Republikeinse afgevaardigde die het plan heeft gelanceerd het zelf beschrijft:
https://salazar.house.gov/media/press-releases/rep-maria-elvira-salazar-launches-operation-starfall

Het idee is dat "rogue" regimes zoals dat van Cuba de bevolking van het internet kunnen afsluiten, en het plan is om een systeem van draadloos internet via ballonnen en satellieten op te zetten om dan toch internettoegang te verschaffen. Het heeft niets met een bedreiging van de internet-infrastructuur in 40 dagen te maken.

Sockpuppet, je hebt jezelf nog geen maand geleden adept van searchlore-goeroe F.R.A.V.I.A. genoemd [1]. Wil je ons wijsmaken dat je de simpele zoekopdracht op "operation starfall", die mij als tweede resultaat deze link opleverde, jou met die achtergrond boven je pet gaat? Heb je van die hele F.R.A.V.I.A. nog niet geleerd dat je de term waarover je meer wilt weten rechtstreeks als zoekopdracht kan gebruiken? Of komt het je wel uit om het idee van bijvoorbeeld die 40 dagen voor er iets rampzaligs gebeurt te verspreiden door de onzinnige vraag, waarop je het antwoord al hoort te weten, toch hardop te stellen? Als dat zo is dan ben je in mijn ogen zelf een verspreider van complottheorieën.

Sockpuppet, waarom doe je dit?

[1] https://www.security.nl/posting/716067/Firefox+introduceert+optie+voor+het+verwijderen+van+cookies+en+supercookies#posting716073
03-09-2021, 12:08 door Anoniem
Door Anoniem: Betekent het een reactie op een te verwachten serieuze bedreiging van de infrastructuur van Internet binnen nu en 40 dagen?
Neemt de VS maatregelen ter voorkoming?
Wie kan er wat zinnigs over kwijt.
Is het de nieuwste conspiracy theory?
Wat doen onze security organisaties ondertussen?
#sockpuppet

hxxps://www.congress.gov/bill/117th-congress/house-bill/5123/all-info
Alsjeblieft daar kun je de officiele openbare status volgen alsof het een dominos pizza tracker is ;)
Verwacht echter lange wachttijden voor er uberhaubt beweging in komt.

Dat wil niet zeggen dat we veel informatie gaan krijgen als het er wel door heen komt natuurlijk.
Verder is de reguliere Cyber threat security level momenteel Blue Guarded De verwachting is dat deze dit weekend naar Yellow gaat en terug valt op maandag naar Blue. Dit wegens het langere weekend niet door rogue elementen en de geo politieke situatie is al meer dan een jaar Blue. De laatste keer dat het hoger was ging toen om ontwikkelingen met Iran.

En nee zover te zien heeft Starfall niks van doen met een concrete dreiging maar is het gewoon weer een hersenspinsel wat te doen in een doem scenario. Dat zelfde geintje doen ze ook met de ondergrondse internet kabel beveiliging de veiligheid van satellieten en zo voort.
03-09-2021, 12:27 door Anoniem
Het gaat het mij hierom. Wat is zuiver conspiracy en wat is hier gecontroleerde oppositie? Tegenwoordig is alles niet a priori duidelijk. Wap en contra-wap?
03-09-2021, 12:43 door Bitje-scheef
Door Anoniem: Het gaat het mij hierom. Wat is zuiver conspiracy en wat is hier gecontroleerde oppositie? Tegenwoordig is alles niet a priori duidelijk. Wap en contra-wap?

Soms is het niet duidelijk. Maar bij doorzoeken c.q. cross reference haal je 98% van de onzin er uit.
Helaas is niet iedereen bij geest om even door te zoeken.
03-09-2021, 14:47 door Anoniem
Daar gaat het niet alleen om. We hebben hier een community met specifieke inzichten. De term starfall in het boek Openbaring kan ik ook opzoeken.

#sockpuppet
03-09-2021, 16:09 door Anoniem
Door Anoniem: Daar gaat het niet alleen om. We hebben hier een community met specifieke inzichten. De term starfall in het boek Openbaring kan ik ook opzoeken.

#sockpuppet
Zou je "Reageer met quote" kunnen gebruiken zodat duidelijk is waarop je reageert?

De community hier heeft ongetwijfeld geen enkel specifiek inzicht in wat Amerikaanse politici die plannen lanceren er voor verborgen motieven en agenda's bij hebben. Helderziendheid bestaat alleen in fantasie en fictie.

Of als ik iets mis: welke specifieke inzichten bedoel je concreet?
03-09-2021, 16:55 door Anoniem
Het gaat erom dat bij uitval van het normale internet een 'wifi-achtig' alternatief kan worden geboden als destijds bij de uitval van verbindingen in Egypte, Hong Kong. Gaat men dit via satelietverbindingen realiseren? Heeft Nederland ook plannen in deze richting in geval van grote outings. Het.WEF vraagt hier rekening mee te houden op termijn. Ben ik zo specifiek genoeg of moet ik wachten tot de realiteit de predictie inhaalt? Iemand?
Is er bijv. een internet kill-switch?
#sockpuppet
03-09-2021, 17:19 door Anoniem
Door Anoniem: Het gaat erom dat bij uitval van het normale internet een 'wifi-achtig' alternatief kan worden geboden als destijds bij de uitval van verbindingen in Egypte, Hong Kong. Gaat men dit via satelietverbindingen realiseren?
In de link die ik om 11:51 postte kan je dit lezen:
Operation Starfall is a strategic plan to deploy stratospheric balloons, aerostats, or satellite technology capable of rapidly delivering wireless internet anywhere on the planet from high altitudes.
Je vraagt niet alleen naar dingen die je met je Fraviaanse zoek-skills makkelijk zelf zou moeten kunnen vinden, je blijft ernaar vragen terwijl al naar het antwoord gelinkt is. Wat je verder kan doen is het betreffende wetsvoorstel opzoeken en lezen wat daarin staat. Verwacht geen tot in detail uitgewerkte plannen, die zijn er in dit stadium vermoedelijk nog helemaal niet, of ze zijn mogelijk niet openbaar. Maar zo'n wetsvoorstel zal wel heel wat zeggen over wat men wil en waar men budget voor vraagt.

En als daar dingen niet instaan die toch spelen, dan twijfel ik er niet aan dat niemand op dit forum je dat kan vertellen, we zijn hier geen insiders in de Amerikaanse politiek. En mochten er toch mensen meelezen die meer weten, dan is het heel waarschijnlijk dat ze niet op security.nl uit de school gaan klappen.

Heeft Nederland ook plannen in deze richting in geval van grote outings.
Als die plannen er zijn komen ze op een gegeven moment in de Tweede Kamer langs en de verslagen van wat daar besproken wordt staan online. Zoek uit waar je zoeken moet en gebruik je Fraviaanse zoek-skills vervolgens om daarin gericht naar informatie te zoeken. Als F.R.A.V.I.A. een goeroe op dat gebied was, zoals je steeds stelt, dan heb je ongetwijfeld heel wat van hem opgestoken over hoe je zoiets aanpakt. Pas die kennis toe.
03-09-2021, 20:24 door Anoniem
Door Anoniem: Het gaat erom dat bij uitval van het normale internet een 'wifi-achtig' alternatief kan worden geboden als destijds bij de uitval van verbindingen in Egypte, Hong Kong. Gaat men dit via satelietverbindingen realiseren? Heeft Nederland ook plannen in deze richting in geval van grote outings. Het.WEF vraagt hier rekening mee te houden op termijn. Ben ik zo specifiek genoeg of moet ik wachten tot de realiteit de predictie inhaalt? Iemand?
Is er bijv. een internet kill-switch?
#sockpuppet
Internet kill switch ehm nee niet als in 1 switch maar er bestaan wel mogelijkheden om de primaire root DNS servers offline te donderen natuurlijk zoals alles wat stroom nodig heeft en als nodig is kan men ook landje pesten via die methode. Vraagt wel international coordinatie maar je kan er gif op innemen gezien alles met het internet eigenlijk gerunt wordt als een militaire operatie er draaiboeken voor zijn.

Betekend niet dat heel het internet uit donderd natuurlijk maar zouden ze het lukken dan kan wel een heel groot deel onbereikbaar maken of aanzienlijk vertragen. Er zit wel ongeveer een dag tussen voor het grootste effect te merken zou zijn dus je hebt nog even de tijd om de rechtstreekse IP's te noteren van je favoriete sites ;)

Grootste realitische gevaar voor ons ligt onderwater. Daar worden nu nog enkel vriendelijke aftap spelletjes gespeelt maar je zou met een nog ietsje meer gemodificeerde sub naast aftappen ook gewoon de kabels kunnen stuk trekken.
hxxps://www.navylookout.com/wp-content/uploads/2021/02/Europe-US-under-sea-cables.jpg

Zoals je ziet liggen de meeste allemaal netjes langs elkaar. Uiteraard zijn er wel detectie middelen geplaatst maar de vraag is maar hoe snel er werkelijk actie kan worden ondernomen als het om een echte aanval gaat en niet perongeluk een anker dat iets stuk trekt of een aardbeving die een paar kabels beschadigd. Zover mij bekend zijn er geen gecoordineerde oefeningen van landen geweest op zo scenario wel individueel en dan met name Engeland.

Dan als dat lukt heb je natuurlijk nog beperkt bereik via satellieten maar daar zou je ook een raket voor kunnen lanceren met een leuke hoeveelheid ruimtepuin in regulie lage baan. (of je vraagt Elon Musk even nog een paar duizend starlink satellieten te droppen redelijk zelfde effect op lange termijn) Mooi van zo iets is dat het nagenoeg niet te voorkomen is eenmaal dat puin in een stabiele baan en je hebt er heel lang last van plus het zorgt voor een domino effect als het een cluster satellieten weet te raken en het manouvreren van satellieten heeft ook maar beperkt nut als een heel cluster gevaar loopt want je mag dan veel lege ruimte hebben een afwijking van 1 cm kan al voor grote problemen zorgen.


Nu even zonder het theoretisch doem denken.
De kans dat 600+ root DNS servers gecoordineerd uit te krijgen zijn is miniem. Dus in theorie zal er een draaiboek zijn in praktijk onhaalbaar door de manier dat het moderne internet met ductape in elkaar gezet is. Was het vroeger een overzichtelijk geheel nu is het zo verzadigd dat niemand weet hoe groot het internet werkelijk is.

Daarnaast zou dit alles ook de aanvaller aanzienlijk raken (denk aan lokale economie en uitvallen van internationale communicatie mogelijkheden, lokale paniek) Men zou een seperaat soort internet moeten opzetten om dat te voorkomen dat los draait van het huidige. In feite een intranet te grote van een land. Simpelweg niet haalbaar voor de meeste landen en zeker niet zonder publiciteit. Een land als Noord Korea kon dat doen omdat het internet wat ze aanlegde qua omvang niks voorstelt maar zou je zo iets in Nederlands opzetten dan strand het waarschijnlijk in de concept fase omdat de politiek zich ermee gaat bemoeien en het een puinhoop wordt of onder grote druk wordt het uitgebreid naar buurlanden waarna het hele effect te niet gedaan is.

En het zelfde omtrent satelieten want tot je gericht satelieten uit hun baan kan krijgen loop je het risico dat je je eigen infra pakt of van je buurland die niet zo vrolijk terug daar op reageert.

Dat wil niet zeggen dat op land niveau je niet het internet kan beperken als overheid maar een all out cyberwar kun je meer vergelijken met een koude oorlog. Je wilt tonen dat je capaciteiten hebt maar beide kanten weten ook dat als ze comitten ze elkaar enkel kunnen pesten met mogelijk doden tot gevolgen en de gehele schade dit alles niet rendabel maakt. Guerilla type warfare is veel effectiever voor digitale aanvallen en dat is ook wat je in de praktijk ziet. Kunnen ze ook een van hun favoriete buzzwords gebruiken Plausible deniability.


En wat Nederland er aan kan doen als het wel zou lukken? Wel we hebben zogenoemde verbindingseenheden vanuit de landmacht aangestuurd door C2OstCo en ondersteunt vanuit bepaalde partijen in het bedrijfsleven (Capgemini er een van) die trainen op het onder andere opstarten van nood middelen voor kritieke infra tijdens militaire operaties in binnenland. Hoe succesvol dat zou zijn op grote schaal in plaats van enkel een regio is echter gissen gezien je zo grootschalig bijna niet goed kan oefenen en zeker niet met de bezetting en begroting die er nu voor is.

Wat algemene informatie omtrent genoemde eenheid:
hxxps://nl.wikipedia.org/wiki/Regiment_Verbindingstroepen
hxxps://verbindingsdienst.nl/werken-bij-verbindingsdienst/


Hoe ze dat doen welke technieken er bij komen te kijken tja dat weet alleen de betrokken partijen maar er zijn beperkt wel middelen dat is geen geheim. Dus in zekere zin zul je moeten wachten tot er echt iets gebeurd inderdaad. Maar de kans dat wij dat nog gaan meemaken in ons leven acht ik enorm klein.
04-09-2021, 08:00 door Anoniem
Dank anoniem van 20:24. DNS is dus het buzzword en certificering.
Ik denk dat DARPA een game changer kan zijn in dit opzicht. Niet Homeland Security.
#sockpuppet
05-09-2021, 19:56 door Anoniem
Speciale cybersecurity troepen op weg in Polen naar de grens met
Wit-Rusland. Troepenbewegingen per trein met tanks. Hangt er iets in de lucht?
luntrus
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.