image

Rechtszaak tegen Apple over privacyschending door Siri gaat door

vrijdag 3 september 2021, 13:59 door Redactie, 2 reacties

Een rechtszaak tegen Apple in de Verenigde Staten over privacyschendingen door spraakassistent Siri gaat door, zo heeft een Amerikaanse rechter bepaald. Volgens de klagers nam Siri geregeld privégesprekken op doordat de spraakassistent onbedoeld werd geactiveerd. Apple zou deze gesprekken met derde partijen hebben gedeeld, waaronder adverteerders.

De spraakassistent zou alleen bij bijvoorbeeld "Hey, Siri" moeten worden geactiveerd. Klagers stellen echter dat Siri ook zonder het activatiewoord actief werd en opnames maakte. Zo claimt één Siri-gebruiker dat hij na een privégesprek met zijn arts over een bepaalde behandeling gerichte advertenties voor deze behandeling ontving. Twee andere gebruikers claimen dat hun gesprek over sportschoenen, zonnebrillen en een restaurantketen ervoor zorgde dat ze hiervoor reclame te zien kregen.

Apple had een Amerikaanse rechter gevraagd om de massaclaim te verwerpen, maar de rechter bepaalde dat de klagers mogen bewijzen dat Siri door onbedoelde activaties geregeld privégesprekken opnam en dat Apple die opnames met derden deelde. Daarmee zou Apple de Amerikaanse afluisterwetgeving hebben overtreden, alsmede de privacywetgeving van Californië, meldt Reuters.

Tegenover The Washington Post ontkent Apple de aantijgingen en zegt zich hier tegen te zullen verdedigen. "Standaard slaan we geen audio-opnames op en maken het eenvoudig om je privacyinstellingen te beheren", aldus een woordvoerder van het techbedrijf. Volgens de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU is de rechtszaak een teken dat mensen gaan beseffen hoeveel informatie spraaktechnologie verzamelt. "Deze rechtszaak laat zien dat mensen eindelijk beseffen dat Siri niet voor ons werkt, maar voor Apple", aldus Nicole Ozer van de ACLU.

Reacties (2)
04-09-2021, 17:18 door Anoniem
Zelfde geldt voor Google, in de nieuwe Android versie kun je uitzetten dat Hey Google moet worden gebruikt. Maar sowieso luistert je telefoon altijd met je mee want deze moet toch ook hey siri of hey google kunnen waarnemen?
Via de iphone kun je zelfs je laten waarschuwen voor allerlei geluiden zoals stromend water, blaffende honden ed.. Dat moet je wel zelf aanzetten maar de techniek om ons te beluisteren is er gewoon en niemand, behalve Apple of Google, weet of er niet 24/7 naar onze gesprekken geluisterd wordt.
Ik zeg, terug naar de dumbphone voor nog een beetje privacy of een telefoon waar je de camera en microfoon fysiek uit kunt zetten. Of gewoon de microfoon in je telefoon onklaar maken of laten maken. Veel mensen werken toch met een headset dus daar kun je de ingebouwde microfoon prima mee vervangen.
05-09-2021, 20:55 door Anoniem
We financieren zelf de schending van onze privacy met onze speeltjes. Da's toch straffe kost hé?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.