image

FBI: al acht miljoen dollar schade door sextortion in Verenigde Staten dit jaar

vrijdag 3 september 2021, 12:36 door Redactie, 1 reacties

Sextortion heeft in de eerste zeven maanden van dit jaar al voor meer dan acht miljoen dollar schade in de Verenigde Staten gezorgd, zo heeft de FBI laten weten. De Amerikaanse opsporingsdienst adviseert om nooit compromitterende foto's naar iemand te sturen.

Bij sextortion dreigt iemand gevoelige foto's of video's van het slachtoffer te verspreiden tenzij er aan de gestelde eisen wordt voldaan. Het kan dan gaan om het betalen van een bepaald bedrag of het sturen van naaktfoto's. Tot 31 juli van dit jaar ontving de FBI meer dan zestienduizend klachten van mensen die het slachtoffer van sextortion waren geworden.

Daders opereren vaak op datingsites en -apps en vragen slachtoffers seksueel expliciet materiaal te versturen, aldus de opsporingsdienst. Nadat het slachtoffer hier gehoor aan geeft dreigt de dader om het materiaal via social media onder vrienden en familie te delen, tenzij er wordt betaald.

De FBI geeft verschillende adviezen om sextortion te voorkomen. "Stuur NOOIT compromitterende afbeeldingen van jezelf naar iemand, ongeachte wie ze zijn of zeggen te zijn." Verder wordt aangeraden om geen bijlagen van onbekenden te openen en elektronische apparatuur en webcams uit te schakelen als die niet worden gebruikt.

Slachtoffers van sextortion moeten volgens de FBI niet vergeten dat er jaarlijks duizenden mensen slachtoffer hiervan worden en ze zich niet moeten schamen of bang moeten zijn om aangifte bij de politie te doen.

Reacties (1)
04-09-2021, 12:18 door Anoniem
Als je nu eens stopt met het online zetten van stoute foto's, dan is er ook geen mogelijkheid tot chantage...
Maar ja, alles moet tegenwoordig maar online gezet worden. En dan een surprises pikachu face opzetten als het mis gaat. Zucht......
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.