image

Grapperhaus: daders high impact crimes stappen over op cybercrime

dinsdag 7 september 2021, 13:52 door Redactie, 6 reacties

Er is een toename van het aantal daders van high impact crimes, zoals woninginbraken, overvallen, straatroven en geweldsmisdrijven, dat zich met cybercrime bezighoudt. Om dit tegen te gaan is de overheid verschillende initiatieven gestart, voornamelijk gericht op jongeren. Dat stelt demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een voortgangsrapportage over high impact crimes.

"We zien een stijging in het aantal daders van high impact crimes die overgaan tot het plegen van online criminaliteit zoals bijvoorbeeld online fraude. Met die reden wordt vanuit de dadergerichte aanpak ingezet op een combinatie van maatregelen om online daderschap te voorkomen", stelt Grapperhaus.

Volgens de minister is voor het voorkomen van cybercrime belangrijk dat kinderen zich veilig online gedragen. Samen met publieke en private partners wordt hiervoor een "cyberrijbewijs" ontwikkeld, dat mede moet voorkomen dat jongeren zich aan cybercrime schuldig maken. Verder ontwikkelt de politie in samenwerking met private partijen het programma "re_B00TCMP", dat moet voorkomen dat risicojongeren met affiniteit voor it in de cybercriminaliteit belanden.

Daarnaast worden volgend jaar samen met het ministerie van Onderwijs verschillende "crimelabs" georganiseerd. Het gaat om een pilot waarbij mbo-studenten actief betrokken worden om in co-creatiesessies innovatieve ideeën te ontwikkelen om te voorkomen dat jongeren zich onder andere met cybercrime bezighouden. "De beste ideeën worden gepresenteerd en betrokken bij te ontwikkelen beleid", aldus Grapperhaus.

Reacties (6)
07-09-2021, 13:57 door Anoniem
Goh dat ze daar nu pas achterkomen, even een vertaaltabel:

Beroving op straat = whatsapp fraude
Oplichting fysiek = oplichting via verkoop platform, CEO fraude
Stelen van gegevens en geheimen fysiek = digitale spionage
Je ICT slopen, data center afbranden = ransomware
spionnen op je afsturen = hackers het werk voor je laten doen
Folders rondbrengen, colportage = Phishing
Agenten onderzoeken PD = ? die bestaan niet
07-09-2021, 13:58 door Anoniem
zo minister wakker geworden?..dit is all jaren aan de gang.....zeker weer die boter op zn hoofd.
07-09-2021, 14:37 door Anoniem
Dan moeten we high impact crime aantrekkelijker maken zodat minder criminelen kiezen voor cybercrime.
08-09-2021, 04:08 door Anoniem
Dat cyberrijbewijs gaat weer een geld verspillend project worden. Zorg voor hoge salarissen. Dan is de stap naar cybercrime minder aantrekkelijk.

Uiteraard zullen er altijd wat boefjes over blijven die een ransomware klapper van x miljoen willen maken. Maar er zijn ook genoeg die wit blijven als een salaris van bv 3000 naar 5000 wordt opgetrokken. Als ze wat ervaring opgedaan hebben kunnen ze voor het dubbele als ZZPer gaan.
09-09-2021, 08:42 door Anoniem
Dit is bekend en al ruim tien jaar aan de gang. Het is ook te verwachten als je een en ander analyseert.

High impact crime is risicovol, hard, zwaar werk en hoewel eenmalig misschien minder gecompliceerd ook veel minder eenvoudig op te schalen.

Cybercrime heeft nauwelijks risico, je zit in je luie stoel met je favoriete drankje onder handbereik en hoewel het echte technische werk moeilijk is (maar je kan er mensen voor inhuren), is het bijna in het geheel geen moeite om op te schalen.

En het ergste komt nog, want een cyberrijbewijs kan de plank niet verder mis slaan. Al was het maar omdat het een nationaal gebeuren is terwijl grenzen in cybercrime geen enkele betekenis hebben. Daar komt nog bij dat de heer Grapperhaus zich vooral op de kleinschalige oplichting lijkt te richten. Maar de grote vissen zullen zich (opnieuw, daar is een pauze in opgetreden) op de datalekken gaan richten. Reken het maar uit. De kleinschalige email/whatsapp fraude betekent een hele hoop lawaai maken. Daar trappen wel mensen in, maar je staat ook zo in de spamfilter lijsten en dan kan je op zoek naar nieuwe accounts. Dat lukt wel, maar als je een database op de zwarte markt koopt heb je in een klap miljoenen ID-fraude gevoelige gegevens voor een schijntje (ze liggen zo vaak op straat dat de prijs gekelderd is).

Een dadergerichte aanpak doet ook niets voor de slachtoffers. De nasleep van slachtoffer van ID-fraude zijn is in de ergste gevallen vergelijkbaar met slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire, soms nog erger. En je krijgt helemaal nergens een poot aan de grond. En als de bron een datalek is, is het niet eens jouw schuld. Een slachtoffergerichte aanpak is hard nodig, niet alleen voor de slachtoffers die er zo lelijk tussen zitten, maar ook voor degenen die er knap angst voor hebben om het ooit te worden en zich daardoor ronduit volwaardige deelname aan het economisch verkeer ontzeggen...
10-09-2021, 14:50 door Anoniem
Door Anoniem: High impact crime is risicovol, hard, zwaar werk en hoewel eenmalig misschien minder gecompliceerd ook veel minder eenvoudig op te schalen.

Cybercrime heeft nauwelijks risico, je zit in je luie stoel met je favoriete drankje onder handbereik en hoewel het echte technische werk moeilijk is (maar je kan er mensen voor inhuren), is het bijna in het geheel geen moeite om op te schalen.

Dat geldt andersom ook voor de politie agent. Die zit ook achter zijn toetsenbord achter nullen en eentjes aan te jagen. Net als de cybercrimineel.

Het is human intelligence versus signal intelligence. HUMINT versus SIGINT.

Grapperhaus zet zwaar in op SIGINT omdat dat goedkoper is en de agenten er minder getraumatiseerd van kunnen raken. Het is laaghangend fruit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.