image

Nederland spreekt Rusland niet aan op ransomware-aanvallen door criminelen

vrijdag 24 september 2021, 13:31 door Redactie, 7 reacties
Laatst bijgewerkt: 24-09-2021, 14:43

Nederland zal Rusland niet aanspreken op ransomware-aanvallen die cybercriminelen in het land uitvoeren. Dat liet de inmiddels opgestapte demissionair minister Kaag van Buitenlandse Zaken weten tijdens een overleg met de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken. Dit overleg vond in juli plaats, maar het verslag is vorige week openbaar geworden.

Tijdens het overleg kwam ook het onderwerp ransomware ter sprake. "Wat kunnen we nog meer doen ten opzichte van een land als Rusland, wanneer we zien dat binnen dat land een private partij cyberaanvallen uitvoert? Recent hebben we de vele ransomware- aanvallen, ook richting Nederlandse doelen, gezien. Helaas is het risico groot dat deze in de zomer weer zullen plaatsvinden. Laten we er alsjeblieft op anticiperen door tegenmaatregelen voor te bereiden", liet VVD-Kamerlid Brekelmans weten.

Later in het overleg merkt Brekelmans op dat de ransomware-aanvallen door private partijen worden uitgevoerd, wat de situatie volgens het Kamerlid ingewikkeld maakt. "Het is natuurlijk moeilijk om Rusland aan te spreken op wat een private hackersgroep doet, maar dit is wel de realiteit waarmee we te maken hebben. Misschien doet Rusland het op deze manier wel heel slim. Daarom de vraag aan de minister welke tegenmaatregelen we hierbij kunnen treffen."

Rusland aanspreken ziet Kaag echter niet zitten. "Wij spreken geen landen aan als het gaat om activiteiten vanuit zogenaamde private actoren. Dit is natuurlijk een ontzettend probleem", laat ze in haar antwoord weten. "Cybersecurity blijft een prioriteit. Ik denk dat dit ook voor het volgende kabinet een belangrijk thema is op het gebied van criminaliteit en staatsveiligheid. Het is natuurlijk belangrijk om aanvallen te kunnen tegenhouden en, sterker nog, te kunnen voorkomen. Ik denk dat dit ook een investering vraagt."

Onlangs liet de Amerikaanse president Biden tegenover de Russische president Poetin weten dat de VS Rusland verantwoordelijk zal houden niet alleen voor wat de regering doet, maar ook voor de houding die ervoor zorgt dat ransomwaregroepen op Russisch grondgebied aanvallen tegen de VS en Amerikaanse vitale infrastructuur kunnen uitvoeren.

"Ik heb hem duidelijk gemaakt dat de VS verwacht wanneer een ransomware-aanval vanaf zijn grondgebied afkomstig is, ook al is het niet gesponsord door de staat, we verwachten dat hij actie onderneemt als we ze genoeg informatie geven over wie het is", aldus Biden in een reactie na afloop van een gesprek met Poetin.

Reacties (7)
24-09-2021, 14:42 door Anoniem
Later in het overleg merkt Brekelmans op dat de ransomware-aanvallen door private partijen worden doorgevoerd, wat de situatie volgens het Kamerlid ingewikkeld maakt. "Het is natuurlijk moeilijk om Rusland aan te spreken op wat een private hackersgroep doet.
Ik denk niet dat Rusland het zelfde zou doen als een Nederlandse groep de boel in Rusland zou komen terroriseren.
24-09-2021, 23:14 door Anoniem
Hoe komen we hier dan ook echt vanaf? Het gaat er veel op lijken dat ransomware past binnen een bepaalde strategie van economie vernietiging. Zoals plofkraken het aantal ATMs drastisch kan terugbrengen, zodat je nog slechts kan pinnen bij een ATM binnen bij de grootgrutter. Bij de systeembanken kun je veelal alleen storten.
25-09-2021, 02:30 door Anoniem
Alle Russen werken voor de Russen. Alle Chinezen werken voor de Chinezen. Alle Amerikanen werken voor de Amerikanen.

Alle Europeanen werken voor de Amerikanen. Alle Australiërs en Japanners ook.

De Engelsen zijn er nog niet uit of zij allemaal voor de Amerikanen werken of dat het juist andersom is.

Echt waar hoor.
25-09-2021, 16:05 door quikfit
Bang dat de gaskraan dicht gaat. ;-)
25-09-2021, 16:09 door Anoniem
Door quikfit: Bang dat de gaskraan dicht gaat. ;-)

Denk meer dat mevrouw Kaag totaal geen besef heeft wat cyber is.
26-09-2021, 10:33 door johanw
En al zouden ze Rusland er op aanspreken, dan antwoorden die "hoe zit dat met die sancties? Geen verandering? Waarom zouden wij jullie dan helpen?"
26-09-2021, 20:44 door Anoniem
Nee, vooral niet doen. Ik zie op mijn consumenten glasvezel elke dag - gelukkig met iptables dropped - scans, overgrote deel uit Rusland.

Maar ja, het gas moet daarvandaan komen dus te vriend houden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.