image

Facebook, Instagram en WhatsApp door storing onbereikbaar

maandag 4 oktober 2021, 20:59 door Redactie, 27 reacties
Laatst bijgewerkt: 04-10-2021, 22:23

Facebook, Instagram en WhatsApp zijn door een storing al enkele uren voor veel gebruikers onbereikbaar. Wat precies de oorzaak van het probleem is heeft het techbedrijf nog niet laten weten. "We weten dat sommige mensen problemen hebben met het bereiken van onze apps en producten. We zijn bezig om de situatie zo snel mogelijk te herstellen en maken excuses voor het ongemak", aldus Facebook-woordvoerder Andy Stone op Twitter. Details over wanneer de diensten weer online zijn worden niet gegeven.

Ook WhatsApp, Facebook en Instagram melden op Twitter dat "sommige mensen" op het moment problemen hebben met de diensten en dat er wordt gewerkt aan een oplossing. Volgens sommige berichten zouden met name Amerikaanse en Europese gebruikers last van de storing hebben, wat door CNBC als de ergste storing voor Facebook sinds 2008 wordt genoemd. Persbureau Reuters spreekt echter van een wereldwijde storing en meldt dat de aandelenkoers van Facebook op de Amerikaanse beurs met 5,5 procent is gedaald.

Dane Knecht van internetbedrijf Cloudflare laat weten dat de dns en andere diensten van Facebook offline zijn. "Het lijkt erop dat de BGP-routes van het internet zijn teruggetrokken", aldus Knecht. Hij krijgt bijval van Johannes Ullrich van het Internet Storm Center, die ook stelt dat de BGP-routes van Facebook verdwenen zijn. Het Border Gateway Protocol (BGP) wordt gebruikt om verkeer tussen internetproviders te routeren en essentieel is voor de werking van het internet.

Zonder BGP-routes naar Facebooks netwerk zouden de eigen dns-servers van Facebook onbereikbaar zijn. "Ongeveer vijf minuten voordat Facebooks dns stopte met werken, zagen we een groot aantal BGP-aanpassingen (voornamelijk teruggetrokken routes) voor Facebooks ASN", stelt Cloudflare-cto John Graham-Cumming op Twitter.

Update

Verslaggeefster van The New York Times Sheera Frenkel meldt dat een Facebookmedewerker haar heeft laten weten dat het Facebookpersoneel de kantoren en serverruimtes niet meer binnen kan om de omvang van de storing in kaart te brengen omdat toegangsbadges niet meer werken. Verder laat Frenkel op basis van een interne memo weten dat alle interne systemen van Facebook door de storing zijn getroffen, waaronder de beveiligingssystemen, kalender en planningtools.

Tevens zijn er problemen met het bellen via telefoons van de zaak en het ontvangen van e-mails van personen buiten het bedrijf, zo laten Facebookmedewerkers aan de verslaggeefster weten. Workplace, het interne communicatiesysteem van Facebook, ligt er ook uit, waardoor personeel niet kan werken.

Image

Reacties (27)
04-10-2021, 21:06 door Anoniem
Heb ik gemerkt.
Nu maar mijn tijd verdoen met posten op security.nl
04-10-2021, 21:14 door Anoniem
**/sarcasm on

Een gitzwarte dag.

**/sarcasm off
04-10-2021, 21:20 door Anoniem
Wat een heerlijk moment,welkom terug in het analoge
moment van 1998

The Matrix
04-10-2021, 21:22 door Anoniem
Op https://allestoringen.nl/ zie je overal en nergens een piek in het aantal meldingen op hetzelfde moment.
04-10-2021, 21:37 door Anoniem
Mooi. Een heugelijk moment. Kunnen we het niet zo laten?
04-10-2021, 21:39 door Anoniem
Ik denk dat er morgen een of meer facebook medewerkers op straat staat(n) :-)
04-10-2021, 21:48 door Anoniem
Mooie kans om ook met Facebook te stoppen in Stoptober...
04-10-2021, 21:50 door [Account Verwijderd]
Nou, dan zal er wel grote paniek uit gebroken zijn onder een groot gedeelte van de bevolking.
maar dat lezen we morgen dan wel in de media op internet.
Ik heb nog niet gekeken, maar zijn niet allemaal radeloos op straat gaan rond dwalen in de hoop dat er nog iemand wel een verbinding met met hun onmisbare facebook en whatsapp account.
Zonder dat hebben ze geen leven om nog zinnig een tijdbesteding aan te wijden.
04-10-2021, 22:00 door Anoniem
Iemand gaat daar ontslagen worden hahaha
04-10-2021, 22:10 door Anoniem
Dit begint te lijken op een grote hack. Het facebook kantoor ligt er ook uit. Kon wel eens ransomware zijn die ook het dns heeft verziekt. De routering naar Facebook bestaat niet meer!!
04-10-2021, 22:17 door Anoniem
Door Anoniem: Dit begint te lijken op een grote hack. Het facebook kantoor ligt er ook uit. Kon wel eens ransomware zijn die ook het dns heeft verziekt. De routering naar Facebook bestaat niet meer!!
Ik zal het niet missen
04-10-2021, 22:22 door Anoniem
Onze, zich zelf benoemde, specialisten gaan alweer speculeren over wat de oorzaak zou kunnen zijn!
04-10-2021, 22:45 door walmare - Bijgewerkt: 04-10-2021, 22:45
Door Anoniem: Dit begint te lijken op een grote hack. Het facebook kantoor ligt er ook uit. Kon wel eens ransomware zijn die ook het dns heeft verziekt. De routering naar Facebook bestaat niet meer!!
De interne facebook DNS servers zijn hierdoor intern ook niet bereikbaar. Lekker dom om alles in de cloud te hebben.
Ze zullen wel iets slims hebben proberen te doen waardoor al die BGP-routes van Facebook op internet zijn ingetrokken.
Niet goed getest dus. Ben benieuwd. Dat de windows desktops zijn versleuteld heb ik niet gelezen. Malware zal het niet zijn.
04-10-2021, 22:48 door Anoniem
Gezien het laatste nieuws (aanpassing van de redactionele berichtgeving hier om 22:23 uur) ga je onwillekeurig denken aan een meer uitgebreide sabotage operatie dan alleen het internet betreft:

- het interne communicatiesysteem ligt eruit.
- personeel kan kantoren en serverruimtes niet in (toegangspasjes werken niet)

Het zou mij alles niet verbazen dat er inderdaad sprake is ven een georganiseerde opzet. Het bedrijf heeft inmiddels toch wel heel wat kwaad bloed gezet. Het valt van de ene excuses in de andere maar godbetert: de oorzaken verdwijnen niet.
Vanochtend weer een beerput opengetrokken op VRT nieuws:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/10/04/klokkenluider-facebook/... waarin een ex-medewerkster stelt dat het bedrijf stelselmatig het belang van winst maken laat prevaleren boven humaan belang (gebruikers) Dat slechts een paar weken nadat dezelfde VRT meldde dat Facebook er een Januskop op nahoudt m.b.t. moderatie.
04-10-2021, 23:15 door Anoniem
cloudflare-medewerkers merken op Twitter op dat alle bgp-routes van Facebook zijn verdwenen van het internet. Dit border gateway protocol wordt gebruikt om data te routeren over het internet, waarbij het protocol de verschillende mogelijke routes opzoekt en de beste route bepaalt.

Een medewerker van Facebook claimde eerder vanavond -in een inmiddels verwijderd bericht- dat de bgp-routers van het bedrijf offline zijn. Dit is 'waarschijnlijk' veroorzaakt door een configuratieverandering die kort voor de storingen werd doorgevoerd.

#sysadminsaysno
#sorryboss
04-10-2021, 23:35 door Anoniem
Er gaat wat veranderen, Whatsapp app en Facebook zijn weer iets meer in contact...
04-10-2021, 23:49 door Anoniem
Begrijpelijk als het een vorm van damage repair management is.

Daarnaast vergeten mensen supersnel, vooral degenen die verslaafd zijn aan dit soort sociaal media gebruik.

De aandachtsspanne van de meeste mensen staat dan ook vaak gelijk aan die van een glimworm,
wie herinnert zich nog de facebook Cambridge Analytica link.

Doorlopen mensen, niets te zien hier, wij zijn down.

#sockpuppet
05-10-2021, 00:20 door Briolet
Door Anoniem: Ik denk dat er morgen een of meer facebook medewerkers op straat staat(n) :-)

Hoezo morgen pas? Zoals ik uit de tekst begrijp staan ze nu al op straat omdat de toegangspasjes niet meer werken. (-:

Als dat een gijzelhack is, dan is dat een grote vis. Het zal dan niet om miljoenen, maar om miljarden gaan. De beurswaarde is nu al vele miljarden gekelderd en aandeelhouders zullen eisen dat dit probleem snel de wereld uit gaat. Een paar miljard betalen is dan de goedkoopste oplossing om te helpen om nog meer hackers op te leiden.
05-10-2021, 00:50 door Anoniem
Was een routine update probleempje...
05-10-2021, 00:52 door Anoniem
Tegen enen werkt het weer.

#sockpuppet
05-10-2021, 01:13 door Anoniem
Mijn hoop dat Facebook voorgoed zou verdwijnen is helaas op dit moment (01.10 u) alweer de bodem ingeslagen.
05-10-2021, 03:30 door Anoniem
Als het aardbeeft, dan beeft het aard.
05-10-2021, 07:20 door Anoniem
Niets van gemerkt. Heb geen FB, etc.
Wat je niet hebt, kun je niet missen. :-)

En de wereld draait gewoon door.
05-10-2021, 07:20 door Anoniem
Door Anoniem: Gezien het laatste nieuws (aanpassing van de redactionele berichtgeving hier om 22:23 uur) ga je onwillekeurig denken aan een meer uitgebreide sabotage operatie dan alleen het internet betreft:

- het interne communicatiesysteem ligt eruit.
- personeel kan kantoren en serverruimtes niet in (toegangspasjes werken niet)

Het zou mij alles niet verbazen dat er inderdaad sprake is ven een georganiseerde opzet.

Welja, zoek overal opzet en een organisatie achter. Even logisch denken doet eerder vermoeden dat de BGP configuratie fout ervoor gezorgd heeft dat ook niet-voor-server-gebruikte IP reeksen (kantoren) van Facebook van het internet verdwenen zijn, en/of dat er zoveel vertrouwen in de eigen systemen is dat alles van verwijzigingen naar Facebook-servers aan elkaar hangt. En als dat dan ineens niet meer beschikbaar is, heb je een probleem. Doet me denken aan een situatie die ik meegemaakt heb met een grote stroomstoring op een datacenter waarbij de servers wel doordraaiden maar men geen noodvoorziening had voor verlichting en toegang.

En de piek in storingen op andere sites is ook erg verklaarbaar: hoeveel sites zullen er wel niet problemen hebben gehad simpelweg omdat hun manier van inloggen gebruik maakte van Facebook accounts/afhandeling?
05-10-2021, 08:42 door Anoniem
Door Anoniem: Mooie kans om ook met Facebook te stoppen in Stoptober...

Stoppen met Facebook, dat is voor velen nog niet zo eenvoudig... vanwege de onplezierige onthoudingsverschijnselen...

https://www.security.nl/posting/560223/Facebook+is+het+nieuwe+roken
05-10-2021, 22:16 door Anoniem
Door Anoniem: Mooi. Een heugelijk moment. Kunnen we het niet zo laten?
:D
08-10-2021, 20:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Mooie kans om ook met Facebook te stoppen in Stoptober...

Stoppen met Facebook, dat is voor velen nog niet zo eenvoudig... vanwege de onplezierige onthoudingsverschijnselen...

https://www.security.nl/posting/560223/Facebook+is+het+nieuwe+roken

"Will we one day think of Facebook the way we now think of cigarettes? Or is the company more akin to the gun lobby? Perhaps the alcohol industry is the closer fit. [...] Facebook might like to pretend that it’s simply a place where friends and family can “connect”, but it’s much bigger than that – and far more dangerous.Hence the comparison to big tobacco."

https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/oct/08/facebook-tobacco-industry-research-harm-causes
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.