image

Apache waarschuwt voor actief aangevallen zerodaylek in HTTP Server

dinsdag 5 oktober 2021, 17:00 door Redactie, 2 reacties

De Apache Software Foundation waarschuwt voor een actief aangevallen zerodaylek in Apache HTTP Server waardoor path traversal mogelijk is. Daarnaast is de kwetsbaarheid te gebruiken om de source van bestanden zoals CGI-scripts te lekken. Een beveiligingsupdate is sinds gisteren beschikbaar.

Volgens internetbedrijf Netcraft draait 26 procent van alle websites op internet op Apache HTTP Server. In versie 2.4.49 van de webserversoftware is een aanpassing aan de code doorgevoerd die controleert op path traversal-karakters, waarmee een aanvaller toegang tot mappen en bestanden kan krijgen waar hij eigenlijk geen toegang toe zou moeten hebben.

Er werd echter geen rekening gehouden met een bepaalde codering van deze karakters waardoor path traversal toch mogelijk is. Een aanvaller zou zo url's aan bestanden buiten de verwachte document root kunnen mappen, aldus de Apache Software Foundation. De kwetsbaarheid werd al voor het uitkomen van de beveiligingsupdate aangevallen, meldt securitybedrijf Sonatype. Wereldwijd zouden zo'n 112.000 Apache-servers de kwetsbare versie van de software draaien. Beheerders wordt opgeroepen om te updaten naar versie 2.4.50.

Reacties (2)
05-10-2021, 22:51 door Anoniem
Voor degenen die hun ogen iets te snel over de tekst laten gaan, de hierboven genoemde kwetsbaarheid is uitsluitend in versie 2.4.49 aanwezig, dus niet in eerdere of later versies! Voor degenen die willen zoeken of hun software leverancier / Linux distributie een update ervoor heeft, 't gaat om
Path traversal and file disclosure vulnerability in Apache HTTP Server 2.4.49 (CVE-2021-41773)

Versie van de aanwezige Apache HTTP server is na te kijken door het volgende commando uit te voeren als root
apache2 -v
voor op Debian gebaseerde distributies, en met
httpd -v
voor op Red Hat gebaseerde distributies.

Debian 11 (Bullseye) heeft overigens versie 2.4.48
07-10-2021, 08:21 door Anoniem
Amazon versie 2 levert ook 2.4.48 dus daar lijkt deze bug aan voorbij te gaan...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.