image

Onderzoek naar ongewenste toegang tot aftapvoorziening KPN later klaar

vrijdag 8 oktober 2021, 16:10 door Redactie, 6 reacties

Het onderzoek van het Agentschap Telecom naar de mogelijkheid om ongewenste toegang tot de aftapvoorziening van KPN te krijgen zal later dan verwacht klaar zijn, zo laat de toezichthouder vandaag weten. Het onderzoek werd ingesteld naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant op basis van een geheim intern rapport dat Huawei vanuit China ongeautoriseerde toegang had tot de kern van het mobiele netwerk van KPN. Daardoor zou het afluisteren van telefoongesprekken door Huawei mogelijk zijn geweest en had het in strijd met de wet inzicht in de database met afgetapte telefoonnummers.

Sinds april is het Agentschap Telecom bezig met het onderzoek, dat antwoord moet geven op de vraag of vandaag de dag ongewenste toegang tot de KPN-tapvoorziening mogelijk is. Deze voorziening zorgt ervoor dat er na een justitieel bevel kan worden afgetapt. "Telecomnetwerken behoren tot de vitale infrastructuur. De veiligheid en integriteit van telecomnetwerken zijn dan ook van het grootste belang voor onze maatschappij en onze economie", aldus de toezichthouder.

Het Agentschap Telecom heeft inmiddels documentatie geanalyseerd en systemen onderzocht. Ook zijn er inspecties bij meerdere datacenters uitgevoerd. In mei werd gemeld dat het onderzoek naar verwachting halverwege september zou zijn afgerond, maar dat is niet gelukt. "De technische complexiteit en het belang van een zorgvuldig proces maken dat de afronding van dit onderzoek nog enige tijd vraagt. De resultaten worden naar verwachting eind dit jaar bekend", zo stelt het Agentschap Telecom, dat opmerkt dat KPN volledige medewerking aan het onderzoek verleent.

Reacties (6)
09-10-2021, 16:24 door _R0N_
Ongewenst toegang tot de KPN-tapvoorziening..

Ah de achterdeur is misbruikt, verrassend.
09-10-2021, 17:11 door Anoniem
Door _R0N_: Ongewenst toegang tot de KPN-tapvoorziening..

Ah de achterdeur is misbruikt, verrassend.
Je weet toch wel, dat dit een onderzoek naar mogelijke problemen!
10-10-2021, 01:43 door Anoniem
Bij vitale infrastructuur regel je PROACTIEF de security.
Het is compleet gestoord dat er nu achteraf een onderzoek noodzakelijk is.

En hoe is het mogelijk dat dat onderzoek moeilijk is omdat programmatuur in het chinees is ? Dat accepteer je nog niet voor een simpel snoepwinkeltje.

Wie heeft dit geaccepteerd ?
10-10-2021, 05:27 door Anoniem
Als je apparatuur van een grote wereldmacht op strategisch gevoelige plaatsen in gebruik neemt dan is de kans groot dat men daar ook "gebruik" van maakt. Helaas heeft Europa weinig geinvesteerd in een eigen sillicon valley. Grote namen als Alcatel-Lucent, Nokia en Siemens zijn deze dag helaas minder gangbaar dan een jaar of 10 geleden.

Neemt niet weg dat ik liever mijn data in Amerikaanse dan Chinese handen zie....
11-10-2021, 00:06 door Anoniem
Maar China is wel meteen duidelijker met wat ze wensen en o.a. naar hun burgers toe.

Hier gaat het meer versluierd via commissie stiekems en mooie woorden voor andere bedoelingen.

Ook dat moet je hierbij meewegen en dat gebeurt m.i. veel te weinig.
13-10-2021, 07:51 door Anoniem
De overheid duldt geen concurrentie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.