image

Grapperhaus komt terug op reactie over real-time gezichtsherkenning in Nederland

donderdag 14 oktober 2021, 12:21 door Redactie, 13 reacties

Onlangs liet demissionair minister Dekker voor Rechtsbescherming in antwoord op Kamervragen weten dat biometrische surveillance, in de zin van real-time gezichtsherkenning, op dit moment niet in Nederland plaatsvindt. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is nu op deze reactie teruggekomen en heeft het antwoord van Dekker "geherformuleerd".

Dekker reageerde op vragen van D66 en GroenLinks over het bericht dat de Nederlandse politie gebruik zou hebben gemaakt van gezichtsherkenningssoftware van Clearview AI. Het bedrijf verzamelde foto's van Facebook, LinkedIn en andere sites voor het trainen van een gezichtsherkenningssysteem. Dit systeem bevat een database van drie miljard verzamelde afbeeldingen. Daarmee kunnen politiediensten onbekende verdachten herkennen. Meer dan zeshonderd Amerikaanse politie- en opsporingsdiensten zouden van Clearview gebruik hebben gemaakt.

In augustus kwam BuzzFeed News met berichtgeving dat de Nederlandse politie vorig jaar van Clearview gebruik heeft gemaakt of geprobeerd heeft dit te doen. Aanleiding voor D66 en GroenLinks om ministers Dekker en Grapperhaus om opheldering te vragen. Volgens minister Dekker maakt de Nederlandse politie geen gebruik van Clearview.

Dekker antwoordde mede namens minister Grapperhaus. In één van zijn antwoorden laat Dekker het volgende weten: "Biometrische surveillance, in de zin van real-time gezichtsherkenning, wordt op dit moment in Nederland niet gedaan." Nu is minister Grapperhaus met een "nader antwoord" gekomen. Volgens Grapperhaus is het antwoord van Dekker over real-time gezichtsherkenning in Nederland namelijk "te ruim omschreven".

De minister stelt dat Dekkers antwoord als doel had om aan te geven dat de politie geen gebruikmaakt van real-time gezichtsherkenning. Daarom heeft hij de zin geherformuleerd naar: "Voor het gebruik van biometrische surveillance in de publieke ruimte door de politie, in de zin van real time gezichtsherkenning, wordt op dit moment in de politieorganisatie geen toestemming gegeven."

Reacties (13)
14-10-2021, 12:29 door Anoniem
Dus eerst is het: "Het gebeurt niet".
Nu is het: "Het mag niet."

Vraag me af wat het antwoord volgende week zal zijn...
14-10-2021, 12:43 door Anoniem
Dan is de vraag hoe onze minister en zijn departement het begrip "publieke ruimte" gedefineerd heeft.
14-10-2021, 12:54 door Anoniem
"Voor het gebruik van biometrische surveillance in de publieke ruimte door de politie, in de zin van real time gezichtsherkenning, wordt op dit moment in de politieorganisatie geen toestemming gegeven."
Oftwel:
- Wel binnenskamers (infiltranten"), op het bureau en andere niet publieke ruimtes;
- Wel achteraf, bijv. aan de hand van eerder gemaakte opnamen
- Wel buiten de politieorganisatie maar nog wel onder verantwoording van de minister
- Wel zonder toestemming maar met ons medeweten
Zal nog wel een paar jaar duren voor het publiek bekend gemaakt wordt, helaas.
14-10-2021, 13:00 door Anoniem
Door Anoniem: Dus eerst is het: "Het gebeurt niet".
Nu is het: "Het mag niet."

Vraag me af wat het antwoord volgende week zal zijn...

"Het mag niet, maar we doen het toch"

Week later:

"Oeps we hebben de hele database gelekt"
14-10-2021, 14:10 door Anoniem
Door Anoniem: Dus eerst is het: "Het gebeurt niet".
Nu is het: "Het mag niet."

Vraag me af wat het antwoord volgende week zal zijn...
"We moeten de wet aanpassen want we blijken het al jaren te doen."
14-10-2021, 14:43 door Bitje-scheef
Ambtelijke ongehoorzaamheid...
14-10-2021, 18:52 door Anoniem
Op dit moment is wel een specifiek tijdstip en duidt niet op verleden of heden.
15-10-2021, 13:08 door Anoniem
Tegen die tijd heet hij "geen actieve herinnering"
15-10-2021, 14:01 door Anoniem
Door Bitje-scheef: Ambtelijke ongehoorzaamheid...

Nou... Ik zie het gewoon als liegen en bedriegen, en vriendjes en vooral ook jezelf helpen: dat is waar politiek op allerlei niveau's op neer komt.

Oh, dacht ik hardop?
15-10-2021, 19:29 door Anoniem
Binnen de politie niet. Op schiphol door de Kmar zeker wel.
17-10-2021, 19:34 door Anoniem
Door Anoniem: Zal nog wel een paar jaar duren voor het publiek bekend gemaakt wordt, helaas.

Als meer hardwerkende burgers goede onderzoeksjournalistiek van het niveau van Follow the Money en het platform Investico financieel zouden steunen, dan zou de waarheid sneller boven water komen. Goed onderzoek kost tijd en is duur, niet in het minst omdat in deze tijden het inhuren van een IT specialist en een bodyguard tot de overhead behoort.
18-10-2021, 10:06 door Anoniem
Dit klinkt als 'we doen het wel, maar we zeggen het niet'. Het achteraf veranderen van het antwoord en het vage, ruim interpretabele antwoord suggereert opzet om de werkelijkheid te verbloemen.]

Hoelang mag Grapperhaus dit soort fratsen nog uithalen? Hij is stelselmatig bezig zijn eigen agenda na te streven en de democratische besluitvorming op listige wijze te omzeilen en misleiden. Grapperhaus voert de wil van de kamer niet uit en weigert verantwoording af te leggen voor zijn beleid. Daarmee moet de man een gevaar voor de democratische rechtstaat geacht worden, en absoluut ongeschikt voor zijn positie als minister of enige andere publieke of controlerende private (commissariaten e.d.) functies. Er is geen plek voor op eigen gezag handelende elementen binnen onze overheid.
22-10-2021, 19:35 door Anoniem
EenVandaag over Clearview gezichtsherkenning en de roep van IBM CEO Arvind Krishna voor een wereldwijd verbod.

Met behulp van gezichtsherkenning je kantoor of sportschool in? Betalen met je gezicht.

tweede item, vanaf 5m:44s t/m 13m:15s

https://www.npostart.nl/eenvandaag/22-10-2021/AT_2159042

Met commentaar van Lotte Houwing van Bits of Freedom, een demonstratie van Rekognition van Amazon, en toelichting op de huidige Nederlandse wetgeving door Victor Klos van de Autoriteit Persoonsgegevens. Lisa van Ginneken, tweede Kamerlid voor D66, pleit voor terughoudendheid. Een meerderheid van het Europees Parlement stemde onlangs vóór een verbod op gezichtsherkenning in de openbare ruimte, maar het is aan de landen zelf om dat in te voeren.

https://aws.amazon.com/rekognition/

Het bedrijf 20face.com in Twente werkt met zelf ontwikkelde software aan toepassingen voor gezichtsherkenning die, volgens het bedrijf, wel privacy-proof [zou] zijn. "Wij willen en kunnen voldoen aan alle privacyregels, omdat de gebruiker zelf het beheer houdt over de gezichtskenmerken", [beweert] CEO Dick Fens.

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/met-behulp-van-gezichtsherkenning-je-kantoor-of-sportschool-in-dit-nederlandse-bedrijf-denkt-het-ondanks-kritiek-veilig-te-kunnen-realiseren/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.