image

Onderzoekers: iPhone NYT-journalist meerdere keren doelwit Pegasus-spyware

dinsdag 26 oktober 2021, 15:29 door Redactie, 4 reacties
Laatst bijgewerkt: 26-10-2021, 15:37

De iPhone van een journalist van de New York Times, die berichtte over Saoedi-Arabië en een boek schreef over de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, is van 2018 tot en met 2021 meerdere keren aangevallen met de Pegasus-spyware, zo stellen onderzoekers van Citizen Lab. Het lab is onderdeel van de universiteit van Toronto en doet onderzoek naar het gebruik van politieke macht in cyberspace. Ook doet het veel onderzoek naar de Pegasus-spyware.

Pegasus is door NSO Group ontwikkelde spyware waarmee het mogelijk is om slachtoffers via hun microfoon en camera te bespioneren en gesprekken en communicatie via WhatsApp, Gmail, Viber, Facebook, Telegram, Skype, WeChat en andere apps af te luisteren en onderscheppen, alsmede de locatie te bepalen. De spyware wordt al zeker sinds 2016 via zeroday-aanvallen verspreid.

Volgens de onderzoekers vonden de eerste aanvallen tegen journalist Ben Hubbard in juni 2018 plaats. Hij ontving WhatsApp- en sms-berichten met links die wanneer geopend zijn toestel met de Pegasus-spyware zouden infecteren. De eerste concrete aanwijzingen voor een Pegasus-infectie dateren van 2020, waarbij er zero-click-exploits werden ingezet. In deze gevallen is het versturen van een bericht voldoende om een apparaat over te nemen, er is geen interactie van het doelwit vereist.

De onderzoekers stellen dat deze zaak het verschil aantoont tussen de verklaringen van NSO Group over mensenrechten en toezicht en de werkelijkheid. "Het lijkt erop dat het bedrijf geen effectieve maatregelen heeft genomen om het herhaaldelijk aanvallen van de telefoon van een prominente Amerikaanse journalist te voorkomen", aldus de onderzoekers. Die stellen dat het uitgebreide en routinematige misbruik van de Pegasus-spyware om journalisten aan te vallen een directe bedreiging voor de persvrijheid wereldwijd is.

Reacties (4)
26-10-2021, 18:33 door Anoniem
Je kunt als journalist maar beter geen iphone of adroid phone meer nemen. Te gevaarlijk.
26-10-2021, 22:11 door Anoniem
Door Anoniem: Je kunt als journalist maar beter geen iphone of adroid phone meer nemen. Te gevaarlijk.

Vraag me af wat jouw advies is voor mensen die _echt_ het onderwerp zijn van nation state hackers.
27-10-2021, 08:52 door Anoniem
Door Anoniem: Je kunt als journalist maar beter geen iphone of adroid phone meer nemen. Te gevaarlijk.

Aan de ene kant ben ik het met je eens, dat een smarphone misschien gevaarlijk is voor journalisten.
Echter is er geen andere mogenlijkheid, ja je hebt dumbphones maar ja dat is ook niet heel veilig want die kan je ook afluisten.

Dus ik denk dat in deze aardig lastig word om hier een goed oplossing voor te verzinnen voor de eventuele getroffenen.
28-10-2021, 20:22 door Anoniem
Wellicht is een Murena (e.foundation) telefoon met /e/OS erop een valide alternatief. Deze lekt in elk geval geen data. En applicaties van Facebook niet installeren kan zeker helpen. Liever Signal dan WhatsApp gebruiken.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.